Újra adómentessé tehetik a pálinkafőzést

Újra adómentessé tehetik a pálinkafőzést HAZÁNK SZÁZ LITERBEN HATÁROZNÁ MEG A KÖZTEHER NÉLKÜL EGY ÉVBEN ELKÉSZÍTHETŐ ITAL MENNYISÉGÉT Akár már májusban döntés születhet az Európai Unióban arról a kezdeményezésről, hogy adómentes legyen az otthoni pálinkafőzés. Az elképzelés megvalósításához arra volna szükség, hogy megváltozzon az alkoholok ügyével foglalkozó uniós irányelv. —…

Tovább olvasom…

Egylépcsős pálinkafőző

Egylépcsős pálinkafőző

Egylépcsős pálinkafőző.                           Egyre nagyobb igény mutatkozik hazánkban az egylépcsős pálinkafőző használatára, vagyis az egymenetes pálinkafőzésre.  A vele készült párlatok, klasszisokkal illatosabbak lesznek. Ez köszönhető a zárt rendszerben történő többszöri elpárolgás/lecsapódás jelenségnek. (rektifikáció) Itt nem veszíthetünk illatokat, mert…

Tovább olvasom…

Pálinkafőző hőmérő

Pálinkafőző hőmérő

Pálinkafőző hőmérő                           Aki sosem használta, nem is tudja, hogy mekkora segítség pálinkafőzés közben egy pálinkafőző hőmérő. Ezek az ügyes kis szerkezetek, olyan információkkal láthatnak el minket, melyek szinte nélkülözhetetlenek például, a pontos elválasztásoknál. De tovább megyek. Honnan tudhatjuk…

Tovább olvasom…

Distilla Fruit X élesztő

Distilla Fruit X élesztő

Distilla Fruit X élesztő Distilla Fruit X élesztő.                         Distilla Fruit X élesztő, egy a legújabb fajélesztők családjába tartozó úgynevezett “Killer” élesztő. Ha a neve esetleg félelmet keltene benned, nem csodálkozom. Azért lett ezen élesztők csoportjába sorolva, mert ez…

Tovább olvasom…

Cefre élesztő

Cefre élesztő Cefre élesztő                       Az egyik legmeghatározóbb összetevője a finom pálinkáknak! Azt gondolom, nem szorul magyarázatra, hogy pálinkáink minőségének legfontosabb része, a jó cefre elkészítése. Ehhez azonban sok egyéb mellett, szükségünk van egy jó minőségű cefre élesztő használatára. A…

Tovább olvasom…

Hűtőspirál gyártás

Hűtőspirál gyártás Hűtőspirál gyártás.                     Nehéz, de nem lehetetlen feladat, a hűtőspirál gyártás. Lepárló berendezéseink talán leglényegesebb része, a hűtőspirál. Itt csapódnak le az előremenő forró alkohol gőzök, itt válik folyékonnyá munkánk lényege a pálinka. Fontos alkotóeleme pálinkafőzőink rendszerének. A hűtőspirál…

Tovább olvasom…

Riasztós hőmérő

Riasztós hőmérő.   Riasztós hőmérő                       Egy olyan régóta várt digitális, riasztós hőmérő került a kezembe, melynek szondája kb 10 cm hosszú rozsdamentes acélból készült érzékelő testtel lett szerelve. A mérővezeték sem egyszerű műanyag vezeték, hanem egy fém harisnyával bevont,…

Tovább olvasom…

Mákpálinka-Máklikőr

Mákpálinka

Mákpálinka-Máklikőr.   Mákpálinka-Máklikőr                       Mákpálinka. Baráti beszélgetéseken, többször felmerült már a kérdés, hogy milyen lehet vajon a mákpálinka. Először jött az egyes számú kérdés, hogy a mák, vajon mennyi erjeszthető cukrot tartalmazhat. Élelmiszer vegyész barátom nem átallotta, és megmérte. A…

Tovább olvasom…

Szomolyai fekete cseresznye

Szomolyai fekete cseresznye

Szomolyai fekete cseresznye. Szomolyai fekete cseresznye.   Szomolyai fekete cseresznye                       Érési idő: június 12-től Szomolyai fekete cseresznye: kicsi, vagy közép nagy, sötétlilás bordó héjú, teljes érésben feketés piros, kellemes édes ízű, jellegzetesen zamatos, a legízletesebb cseresznyefajtáink egyike, félkemény, feketés…

Tovább olvasom…

Pálinkás üveg

pálinkás üveg

Pálinkás üveg Pálinkás üveg                                       Azt gondolom sokunkban felmerült már az igény arra, hogy amikor például szülinapon, névnapon átadunk, egy szeretve dédelgetett üveg pálinkánkat, akkor azt szeretnénk úgy átadni, hogy a megajándékozottnak…

Tovább olvasom…