Cefre lepárlása

Cefre lepárlása

 

Cefre lepárlása. Hát tisztelt kollégák elérkezett az idő. Cefrénk leerjedt, kifőzésre vár. Honnan is tudhatjuk, hogy kész a cefre? Én úgy szoktam megnézni, hogy a hordóba eresztett égő gyufa,(öngyújtó) már nem alszik el a termelődő Co-tól. Vagy. A “bunda” már lesüllyedt. Ezek a biztos jelei a cefre teljes kiforrásának. Indulhat a cefre lepárlása. No ekkor lesz szükségünk egy pálinkafőzőre, melybe belemerjük, és lefőzzük az oly sokat dédelgetett, naponta megkevert cefrénket.Most fog fizetni cefrénk, a sok törődésért amit tőlünk kapott.

Első körben a célunk, hogy a cefréből, minden alkoholt kinyerjünk. Nincs elválasztás, nincs “rézeleje”, csak alkohol kinyerés. Első dolgunk az legyen, hogy ellenőrizzük a cefrénk sűrűségét. Sajnos néha előfordul, hogy szinte egyáltalán nem esik eső. Ez sokszor okoz “száraz” cefréket, lészegény gyümölcsöket. A szilvával, barackkal nem szokott gond lenni, de az almatermésűek (alma, körte, birs) nagyon lészegények lehetnek, mely vízhiányt nekünk kell pótolnunk a cefrébe. Ennek több oka is van.

Cefre lepárlása

Az egyik, hogy az élesztőknek olyan közeget teremtsünk, hogy akadály nélkül “közlekedhessenek” a cefrében. A pektinbontó is akkor tudja kifejteni a sejt szintű bontó tevékenységét, ha egy híg keverékbe kerül. Tehát a fent említett gyümölcsöket fel kell hígítanunk erjesztés alatt. De most nem erről lesz szó, hiszen kész a cefrénk. Merjük az üstbe, és indulhat a  Cefre lepárlása. Kezdjük  el a benne lakozó alkohol lepárlását.

cefre lepárlása

Az alszesz mennyisége,egy  helyesen vezetett erjesztés esetén, általában a beöntött cefre 20-25%-a lesz. Ha van párahőmérőnk, nem kell az “öregek módszerét” alkalmaznunk, hogy aszongya: “ha rálöttyintem a lefolyó párlatot a forró sisakra, és ha már az nem gyullad meg, kész a főzés”, hanem egyszerűen 98,5 foknál, vagy 10%-os lefolyó alkoholtartalomnál, abbahagyhatjuk a főzést. A cefre lepárlása egy célt kell hogy lebegtessen szemünk előtt: Minden alkoholt kinyerni a cefréből. Ami meg benne maradt, az már nem éri meg a melegítést.

Ha ezzel megvagyunk, (én egy vödörbe szoktam engedni az  alszeszt), jöhet a kozmaolaj leválasztás. Ez nagyon fontos!!! Azért vödörbe, mert ennek széles a szája. Könnyebben leitathatom az alszesz tetejéről, a rajta úszkáló olajat. (mint húsleves tetején a zsír) Általában papírzsepit, vagy Ágnes papírtörlőt használok. 6-7 db elég szokott lenni az olajtalanításhoz. Egyszerűen “rádobom” az alszesz tetején úszó olajra, és azzal a mozdulattal le is kapom róla. A papír magához rántja az olajat. Ha a cefre lepárlása befejeződött, jöhet a finomítás……

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .