Pálinkafőzés cefrézés

 Pálinkafőzés cefrézés

 

Pálinkafőzés cefrézés

Pálinkafőzés cefrézés

 

 

A Pálinkafőzés cefrézés első, és talán leglényegesebb eleme a gyümölcs.

A cefre minősége 90%-ban meghatározza a pálinka minőségét, tehát a finom pálinka érdekében igyekezzünk tisztán és gyorsan dolgozni a gyümölccsel. A gyümölcs tiszta, permetszertől mentes legyen. Olyan, melybe mi is szívesen beleharapnánk. A fűről felszedett vagy fáról szedett gyümölcsöt meg kell mosni. Nem kerülhet a cefrébe faág, levél, csiga, bogár, föld.  Pálinkafőzés cefrézés céljára, legjobb a 90%-os érettségű gyümölcs. Túlérett állapotban nő ugyan a cukorfok, de az aromák csökkennek. A téli körte fajtákat Boskobak és a Vilmos körtét, erjedés után, lehetőleg azonnal főzzük, hogy megtartsák frissességüket.

A vadbogyók fagyhatás után legjobbak, ezt mesterségesen is előidézhetjük 1-2 napos mélyhűtős tárolással. Dióhéjban: a gyümölcsöt lekvárszerű állapotig pépesítjük, aztán egy órán belül hozzáöntjük a vízben oldott élesztőt, pektinbontót és ha szükséges beállítjuk PH értékét is.  A gyümölcsöt cefrézés pálinkafőzés céljára szántuk, nagyon fontos azoknak alapos aprítása. A gyümölcsöket nem is csak aprítani, hanem pépesíteni kell, hogy az élesztők számára könnyen hozzáférhető legyen cukortartalmuk és aromájuk. Csonthéjasok pépesítésre jól használható a fúrógépbe fogott festékkeverő, vagy habarcskeverő. A pépesítést célszerű 15-20 kg-onként egy 30 literes kis hordóban végezni, mert így alaposabb munkát végezhetünk.

Pálinkafőzés cefrézés

Egy kis hordónyi gyümölccsel  4-6 perc alatt lehet végezni. Fúrógépünk nem árt, ha 7-800W- os, és 2- 3000 a fordulata percenként. Turmixolható gyümölcsök: meggy, cseresznye, barack, szilva, fajták, megpuhult nyári körte, bogyósok. A puhább körtéket, szőlőt szőlődarálón is ledarálhatjuk. A kemény körtéket, birset, almát répadarálón, húsdarálón vagy ágaprító gépen is darálhatjuk, vagy 10-15 percre forró vízbe téve puhítjuk és utána turmixoljuk. A mélyhűtőben történő  fagyasztás is puhít, ezek közül egyik módszer sem változtatja meg az ízeket. Ne kerüljön a cefrébe a cseresznye, meggy, bodza, körte szára, a narancs és mandarin héja és fehér foszlánya, a birs külső “szőre” eltávolítandó, mert keserű ízt okoz a pálinkában.

És végül.

Ha már úgy döntöttünk hogy gyümölcsünket feláldozzuk a Pálinkafőzés cefrézés oltárán, igyekezzünk azt tisztán, nagy odafigyelés mellett, jól csinálni.

szemelvények Miklós1 kolléga kis KT-ból.

Pálinkafőzéssel kapcsolatos útmutatás, itt található.

Jó munkát kívánok!

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .