Átvágott erjesztés

Átvágott erjesztés

Átvágott erjesztés.

Átvágott erjesztés lehetőségét sokan nem kedvelik, viszont én eddig sikeresen alkalmaztam. Persze itt is igaz ami sok más esetben, a mértékletesség betartása. Alapfeltétel, a fokozott tisztaság. Úgy a hordóra, mint a gyümölcsre is érvényes.Megtettem párszor, hogy az épp erjedésben lévő cefréből, (főerjedés időszakában) átmertem az újonnan indítani szándékozott, frissen aprított gyümölcspéphez. Alapos elkeverés után, nagyon gyorsan beindult az új cefre. Ha az “anyacefre” jó minőségű élesztővel volt beoltva, az újonnan beoltott is gyors, intenzív erjedésbe fog kezdeni. Ezzel megspóroltam időt, élesztő felfuttatást és az átvágott erjesztés meghozta hozzáfűzött reményeket. Az emberi lustaság határtalan 🙂

Amikor az ember sok gyümölcsöt erjeszt,(és esetleg egyforma fajtákat)  kényelmes megoldása annak hogy a következő cefre is hamar elinduljon.Tudom van aki azt mondja hogy ez nem egészséges, hiszen ha esetleg beteg volt az “anyacefre” akkor a betegséget is átvisszük az új hordóba. Én még sohasem jártam így, ezért merem ajánlani ezt az eljárást, főleg olyan esetekben mikor ugyan olyan cefrét indítunk. Nem értek egyet azzal, hogy az élesztők “elöregszenek”, bár nyilván van ilyen. Mivel tudjuk az élesztő gombák hihetetlen szaporodási sebességre képesek, ezért azt gondolom, hogy a beloltáskor átkerült törzsállomány szaporodásából keletkezett új egyedek, semmivel sem rosszabbak, mint az első beoltáskor regeneráltak.

 

 

átvágott erjesztés

átvágott erjesztés

 

Persze ennek az eljárásnak is vannak határai. 2-3 átvágás után, én is új törzzsel szoktam beoltani a cefréimet.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .