Lekvárból pálinka.

Lekvárból pálinka készítése, nem egy lehetetlen dolog.

 

Lekvárból pálinka készítése, nem egy lehetetlen dolog. Sokan nem szeretnénk kidobni a feleslegessé vált, régi esetleg már szinte az üvegbe „beleszáradt” lekvárjukat. De olyan helyzet is előfordulhat, hogy már nem fér a kamrában a sok befőtt, kompót. ( továbbiakban:Alapanyag) Ez a kis írásom ezek hasznosításának lehetőségeiről, feltételeiről fog szólni.

Lekvárból pálinka
Lekvárból pálinka

Lekvárból pálinka készítés feltételei.

Az első, és talán a legfontosabb kérdés ez ügyben, hogy hogyan készült, milyen eljárással lett tartósítva alapanyagunk. Amennyiben szerencsénk van, akkor a hagyományos eljárással, dunsztolással, azaz hőkezeléssel lett csíramentesítve üvegeink tartalma. Ha nincs szerencsénk, akkor egy kis szalicil, vagy egyéb tartósító is került bele. Ez a rosszabbik forgatókönyv, mivel ezek a szerek gombaölő hatással bírnak. Van aztán a 3. lehetőség, amikor a két tartósítási mód, vegyesen van alkalmazva alapanyagainknál.

Hígítás

Úgy a lekvárok, mint a befőttek, kompótok, általában magas (hozzáadott) cukortartalommal bírnak. Ez általában olyan magas, hogy hígítás nélkül, alkohollá erjesztésük lehetetlen. Ezért általánosságban elmondható, hogy elengedhetetlen az alapanyagok legalább 1:5 arányban való hígítása vízzel. Ezzel a hígítással élhetővé tesszük az alapanyag cukortartalmát és állagát, az élesztők számára. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a próba….

Próba erjesztés.

A fentebb felsorolt erjesztést gátló tényezők elhárítása után, javaslok egy kis mennyiséggel elvégzett próba erjesztést. Ezzel megspórolunk ráfordított időt, energiát, elpazarolt élesztőt, és nem utolsósorban sok bosszúságot is. A próba során, egy kis mennyiségű, hígított alapanyagot (kb 1-2 liternyi) beoltunk megfelelő alkoholtűrő képességű élesztővel. Én a Distilla fruit x élesztőt javaslom. Magas alkoholtűrő képességgel, aromafeltáró képességgel garantálja, hogy a végeredmény kiváló lehessen.

Erjesztés próba.

Ha ő nem képes megerjeszteni alapanyagunkat, akkor semmi!Szerencsés esetben, (ha nem volt sok szalicil, egyéb tartósító az alapanyagunkban) az erjedés szépen megindul, néhány óra múlva meleg helyen. Az erjedés intenzitásából következtethetünk arra, hogy jól sikerült-e az erjedést korlátozó előző előkészítésünk.

Amennyiben másnap szépen megindul az erjedés, és az folyamatos, és intenzív, akkor jól készítettük elő alapanyagunkat.

Ha ez nem történik meg, akkor sajnos magas az alapanyag tartósítószer tartalma, és ez gátolja az élesztők szaporodását, szűkíti, vagy lehetetlenné teszi azok életben maradását. Ebben az estben megpróbálhatjuk a további higítást. Ennek aránya ekkor legyen legalább 1:8 Ha ekkor sem tudjuk beindítani „cefrénket” akkor ez az alapanyag, alkalmatlan cefrézésre, a magas tartósító tartalma miatt.

Na jó. Ne legyünk pesszimisták, és vagyük azt a helyzetet, hogy próba erjesztésünk sikeres, élesztőink sikeresen elszaporodtak, és intenzív erjesztésbe kezdtek. Na ekkor van értelme beoltani a már jól összekevert, megfelelően higított alapanyagunkat. Ha minden klappol, az erjedés gyors lesz és intenzív. A Distilla Fruitx képes akár egy hét alatt is (megfelelő aprítás, és hőmérséklet esetén) kiforralni cefrénket.

Lekvárból pálinka nem lehetlen, de nagy odafigyelést igénylő feladat.

Ha kész a cefre, lepárlása az ismert módokon, akár hagyományos kisüsti, (deflegmátor használatával) akár egylépcsős módszerrel is történhet. Kihozatal általában jónak mondható. Íz illat jegyeiben szépen hozza, az alapanyag jegyeit. Nagy csodát azért ne várjuk tőle, mert azért mégsem friss gyümölcsből készült!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .