Szakaszos erjesztés

Szakaszos erjesztés

 

Szakaszos erjesztés egy régi fogalom. Sokunknak okozhat problémát, hogy a majdan a cefrézni kívánt gyümölcs, nem egyszerre érik, vagy  nem egyszerre tudunk hozzájutni a cefrézésre szánt mennyiséghez.

szakaszos-erjesztés

No kérem. Nincs ezzel semmi baj. Nyugodtan gyűjtsük össze, és fagyasszuk le az éppen érett, vagy kapott alapanyagot. Aztán ha összejött a kellő mennyiség, egyszerűen elővesszük, kiolvasztjuk, és jöhet a  szakaszos erjesztés. A megfelelő hőmérsékletre emelés után,(17-20 fok) kezdődhet az aprítás, darálás. Én van amikor már fagyasztás előtt aprítom a gyümölcsöt. Kevesebb helyet foglal a fagyasztóban.

A kiolvasztást, úgy is megvalósíthatjuk, hogy beöntjük a fagyasztott gyümölcsöt a pálinkafőző üstbe, kevés vizet adunk hozzá, és lassú tüzelés mellett, a kívánt hőfokra melegítjük, mely ne legyen több 20-25 foknál! Ezen tartomány feletti hőmérsékletre emelése a cefrének, a majdani oltóélesztők  pusztulását okozhatják.

Lényegesen jobb megoldás ez, mint ha hetekig, (esetleg hónapokig) mindig csak annyit tennénk a már forrásban lévő cefrénkhez amennyi beérik, ezzel lehetőséget adva a nem kívánatos baktériumoknak cefre megfertőzéséhez. Ennél sokkal jobb megoldás a szakaszos erjesztés! Az a baj ezzel a “hozzádobálós” módszerrel, hogy a cefrénkben esetleg  jelen lévő káros baktériumokat így hetekig tápláljuk, ezzel utat adva a nem kívánt cefre betegségeknek, fertőzéseknek.

Szerintem, egy elindított cefréhez, maximum 3-4 napig,(a főerjedés idején) érdemes további gyümölcsöt hozzáadni.

Ha valami utána fut be, irány a fagyasztó.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .