Pálinka pihentetése érlelése

Pálinka pihentetése érlelése

 

A pálinka pihentetése érlelése nagy fontossággal bír. A frissen lefőtt, a pálinkafőzőből, éppen csak lefolyt, és hígított pálinka általában, még nem mutatja igazi arcát. Mindenképpen ajánlatos néhány hetes, hónapos érlelési folyamatot beiktatni, hogy ízei kerekedjenek, estleges kisebb karcossága lesimuljon. Abban egyetértenek a a szakemberek, hogy a friss pálinkára jó hatással van, a pálinka pihentetése, érlelése. Különféle érlelési eljárások ismeretesek. Van aki a fahordós, és van aki az üvegballonos érlelésre esküszik. Ha valaki a  fahordós érlelés mellett dönt, azt mindenképp csak tiszta, előre beáztatott, (kiforrázott) hordóba tegye. Az érlelés ideje,(fahordóban) ne tartson tovább, 4-6 hétnél, és mindenképp számoljon, valamennyi alkohol veszteséggel.

A fában lévő csersavak, egyéb szárazanyagok, jó hatással lehetnek a pálinkára.  De az ellenkezője is igaz lehet, például jártam már úgy, hogy lefőzött pálinkám egy részét fahordóban érleltem, és a végén, az üvegballonban érlelt ízlett jobban.Ez általában akkor fordulhat elő, ha a fahordóba olyan pálinka kerül, mely illat, és ízanyagaira nem jó hatással van az előbb említett csersav gazdag érlelés. Összességében az én véleményem, hogy ha mód van rá, ne fahordóban menjen le a pálinka pihentetése, érlelése. Nem minden párlatnak áll jól ez a fajta pihentetés. Ilyen például: kajszi, és a körte. Őket inkább üvegballonban, vagy rozsdamentes hordóban érdemes pihentetni, így megtartják üde gyümölcsösségüket, és  rájuk jellemző aromáikat.

pálinka pihentetése

pálinka pihentetése

 

Álljon itt egy idézet a Wikipédiából, bár minden részével értek egyet, azért közreadom.

“Ahhoz, hogy a pálinka fogyasztáskor már ne legyen karcos, zamata kialakuljon, vagyis többé-kevésbé beérett legyen, minden esetben bizonyos ideig tartó tárolás, pálinka pihentetése érlelése szükséges. A tárolás célja a pálinka pihentetése. Ez nem igényel fahordós elhelyezést, hiszen nem az a cél, hogy a fából beoldódó újabb aromakomponensekkel gazdagodjon az ital. A ma használatos technológiákban általában rozsdamentes tartályok, üveg ballonok váltják fel a fahordókat a pálinka pihentetése érlelése közben, így csökkenthető a párolgási veszteség is.

Pálinka pihentetése érlelése

Fahordós érlelés: A hagyományos tölgyfahordó intenzív sárgásbarna színt, markáns tölgyfajelleget ad, de csak karakteres párlatok esetén szabad alkalmazni (például szilva, törköly, borpárlat). A pálinka pihentetése érlelése alatt (érlelt pálinka, ópálinka) minden esetben fahordó szükséges. Ennek mérete meghatározza az érlelés sebességét (minél kisebb a hordó, annál nagyobb a fajlagos felülete, s annál intenzívebb a beoldódás), anyaga pedig színt, ízt, illatot ad annak, a pálinka pihentetése érlelése alatt. A markáns, karakteres, nehéz illatú és ízű párlatokat különböző anyagú fákból készült hordókban tárolhatják, érlelhetik. A tölgy markánsan kemény, csersavas ízt, óarany színt ad a pálinkának, míg a gesztenye finoman árnyalt színt és kevésbé karakteres, savas jelleget. Az akácfa zöldessárga színt és egy kissé kesernyés ízt eredményez. A fahordóban történő pálinka pihentetése érlelése közben, az optimális alkoholtartalom a 60-65 v/v %; így érhető el, hogy a fa alkoholban és vízben oldható anyagai harmonikus arányban kerüljenek a párlatba. A fahordó anyagából kioldódó anyagok természete különböző. Nemcsak a zamat, az íz, valamint a szín kialakítására vannak hatással, hanem a szeszes italok oldott anyag- (extrakt-) tartalmának jelentős emelkedését is előidézik. Ez az emelkedés nagyban hozzájárul a szeszes italok úgynevezett “telt” ízének, testességének kialakulásához.”

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .