Pálinka kihígítása

 Pálinka kihígítása

Pálinka kihígítása

Pálinka kihígítása

 

Pálinka kihígítása

Pálinka kihígítása elkezdődhet, hiszen párlatunk lefolyt a pálinkafőzőből.

Mielőtt azonban rátérnék a részletekre, had adjak egy jó tanácsot.

Bármilyen magas is a lefolyt pálinkánk alkoholtartalma.

Bármilyen sokszor hígítottunk már pálinkát.

Bármilyen vizet is használunk.

Minden estben érdemes próbahígítást végeznünk!!!  Ez azt jelenti, hogy mondjuk a mérőhengerünkbe beletöltünk a hígítatlan pálinkából 2dl-ert, és ezt kezdjük el kihígítani. Így meggyőződhetünk arról, hogy az adott pálinka, meddig tűri a hígítást, opálosodás nélkül. Ha eljutunk odáig, hogy beopálosodik, akkor már látjuk, hogy a többit nem hígíthatjuk le ennyire. A túlhígított 2-3dl-it pedig nyugodtan visszaönthetjük a hígításra váró erősebb párlathoz.

 

Pálinka kihígítása

Sokszor előforduló kérdés, hogy ha kész a párlatunk, hogy tudjuk kiszámítani, hogy mennyi vízre lesz szükségünk, a kívánt szesztartalom eléréséhez. Ezt van aki folyamatos hígítással, és mérésekkel éri el, és van aki kiszámolja, mert ki lehet.

Vegyünk egy példát. Van mondjuk 10 liter, 65%-os pálinkánk. Ezt szeretnénk kihígítani, 49tf%-osra. A kiszámítás képlete a következő. Liter x Tf% / a kívánt erősséggel, – a literszám.

Példánkban ez a következőképpen néz ki: 10×65= 650:49=13,2- 10=3,2L. Remélem érthető… A lényeg, hogy a fent felvázolt estben, 3,2 liter desztillált vízre lesz szükség a kívánt, 49%-os szeszfok eléréséhez. Én egyébként nem szoktam megvenni a drága gyógyszertári desztillált vizet,(980ft/2L), hanem a szentkirályi ásványvíz rózsaszínkupakosát használom. Nem volt még rá panasz.

És még egy fontos dolog. Sokan használnak a kihígításhoz tescoban auchanban, esetleg benzinkutaknál vásárolt ioncserélt vizet. Ezt nem ajánlom, mert ezek az ugyan olcsó vizek, NEM EMBERI FOGYASZTÁSRA KÉSZÜLNEK! Gondolom senki nem fogyasztani szívesen olyan vízzel hígított pálinkát amit akkumulátorba, vasalóba gyártanak.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .