Az utópárlat hasznosítása

 Az utópárlat hasznosítása

 

Az utópárlat hasznosítása pálinkafőzés szezonjának végén, nyilván többünknek okozhat fejtörést. Mi legyen az év közben összegyűlt utópárlatok sorsa?

Én minden esetben az utópárlat hasznosítása mellett tenném le a voksomat. Nem csak pazarlásnak tartanám az ilyen viselkedést, de a szívem is megszakadna érte, hiszen újrapárolva, a szezon végén, főzök belőle egy igazi vegyes pálinkát.

utópárlat

Általában minden főzés után marad, több kevesebb utópárlatunk, melyből igen kellemes aromájú, vegyes pálinka készíthető. Sőt! A kihozatala sem semmi! Azt tapasztaltam, hogy kb az 1/3, része még használható, az utópárlat hasznosítása során. Tehát, ha ezeket fel akarjuk használni, nyugodtan tegyük oda “főni”! Itt már nincs szükség sem “rézeleje”, sem előpárlat elválasztásra, hisz azt már egyszer az előző főzések alkalmával megtettük. Egy dologra kell figyelnünk, hogy mikor váltunk utópárlatra. Mivel az egész “keverékünk” abból van, erre fokozottan figyeljünk! Hogy ez a pillanat mikor jön el, nem tudom, hisz azt sem tudhatom, mikor választották el még az eredeti főzéskor. De ha ez jó időben történt, akkor általában 50 L utópárlatból, 10-15 liter kihígított vegyes pálinkánk lesz.

Arra azért érdemes odafigyelni, hogy ilyenkor az up hamarabb jelentkezik, mint alszesz finomításkor.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .