Az élesztőkről

Az élesztőkről.

Az élesztőkről is megoszlanak a vélemények. “A régi öregek sosem beszéltek az élesztőkről, és mégis jókat főztek” szokták mondani.

Hmm… Igaz. De! Egy dolgot nem szabad elfelejteni. A gyümölcscukorból pálinkát,(alkoholt) CSAK, és Kizárólag az élesztőgombák képesek gyártani!!!

Persze…..    Tudom….. Már hallom is a választ:) “a régiek se tettek, és mégis jókat főztek.”  Ez azért működött,(működik ma is) mert a levegő, a fák, a bokrok, és a szabadban lévő gyümölcseink is, tele vannak vadélesztőkkel. Ezek is képesek a cefrét megerjeszteni, csak nem mindegy pl az erjedés ideje, nem mindegy az alkohol kihozatala, nem mindegy, hogy közben,(a hosszadalmas erjedés alatt) milyen betegségek támadják meg a féltve őrzött,  (esetleg drágán vett?) cefrénket.

Tehát.

Mindenkinek javaslom a készre turmixolt gyümölcs, fajélesztős beoltását. Én a Disztilla Fruit X-et használom. Ezzel készülnek évek óta, az aranyérmes párlatok.

Ugyan úgy csináljuk, mint az asszonyok a kelt tésztához, csak mi nem tejet, hanem langyos enyhén cukros vizet használunk, az élesztők 

“beindításához”, felfuttatásához. Videó erről: ITT

Mikor ez megtörtént, mehet bele a leaprított gyümölcsbe, jól elkeverjük benne, és néhány órai szaporodás után a cefrénk intenzív forrásba kezd. És itt az INTENZÍV szón van a hangsúly. Nekünk az a jó, ha cefrénk minél előbb elerjed. Jó esetben ez 7-12 nap alatt végbemegy. Ne féljünk attól a téves hiedelemtől, hogy “élesztőízű” lesz a pálinkánk.  Ugye még emlékszünk? Élesztő nélkül NINCS  alkoholos erjedés!!! Az “élesztőíz” jelzőt, sokan (helytelenül) összekeverik a ROMLOTT-CEFRE, BETEG-CEFRE ízzel, illattal! Nem mindegy kérem. NINCS ilyen hogy élesztőíz! Van viszont romlott, (a helytelen kezelés miatt előforduló) tejsavas, vajsavas, a nem mosott, földes gyümölcsnél pedig az akroleines, hibás beteg cefre íz! Na ezt viszont lehet érezni a pálinkán! Egy szó mint száz. Az élesztőkről lehet mondani jót-rosszat. De egy dolog biztos. Gyümölcscukorból alkoholt, csak és kizárólag ők tudnak nekünk  gyártani!

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .