Cefre élesztő

Cefre élesztő

Cefre élesztő

Cefre élesztő. Az egyik legmeghatározóbb összetevője a finom pálinkáknak! Azt gondolom, nem szorul magyarázatra, hogy pálinkáink minőségének legfontosabb része, a jó cefre elkészítése. Ehhez azonban sok egyéb mellett, szükségünk van egy jó minőségű cefre élesztő használatára. A helyes cefrézésről sokat volt már szó, de a modern élesztőkről eddig kevés szó esett. Azt gondolom egy dolgot leszögezhetünk: Élesztők nélkül, nincs alkohol!

Nem régiben volt szerencsém kipróbálni egy új, úgy nevezett Killer élesztőt. Első hallásra elég bizarr gondolatokat keltett bennem a neve. Mi az hogy “Killer” élesztő? A forgalmazóhoz fordultam, hogy magyarázza el nekem, hogy mit is jelet ez.

Tőle tudtam meg, hogy az olyan fajélesztőkre használják ezt a nevet, melyek szaporodásuk folyamán, elpusztítanak maguk körül, minden más gombát (vadélesztőket!!) és baktériumot, melyek gátolhatnák a Killer élesztők szaporodását, életterük kedvező megtartását. Tehát, magyarul olyan feltételeket teremtenek önmaguk számára, hogy utána semmi akadálya ne lehessen a gyümölcscukrok alkohollá alakításának. Alkohol toleranciája meglepően magas, 18tf% Működési hőmérséklet tartománya, 10-32 °C. Apropó gyümölcscukrok.

Cefre élesztő

Egy jó fajélesztő rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyek képessé teszik, a különféle gyümölcscukrok alkohollá erjesztésére. Az átlagos élesztők (borélesztők, egyéb fajélesztők) képesek is erre. Az erjedés folyamán, a Cefre élesztő elerjeszti a DP1, és a DP2-es cukor molekulákat alkohollá. Igen ám de a DP3-as cukrok elerjesztésére képtelenek! A képen bemutatott cefre élesztő viszont, a felületén olyan enzimeket hordoz, melyek képesek a DP3-as (átlagos élesztők által nem feldolgozható) glukóz molekulákat, DP2-es cukor molekulákká alakítani, ezáltal erjeszthető cukrot képezve az élesztők számára.

Mit is jelent ez? Egészen pontosan azt, hogy az adott cefréből, magasabb alkohol hozammal számolhatunk. A cefrénk erjedés utáni BRIX-e, (maradék cukor tartalom) jóval alacsonyabb értéket fog mutatni, adott mennyiségű cefréből, tehát több pálinkánk lesz.

Distilla Fruit X élesztő

No de nézzük tovább a Distilla Fruit X élesztő további előnyeit.

A benne lévő válogatott fajtájú élesztőkultúra erjesztési sebessége, szinte hihetetlen. Megfelelő körülmények, és jól pépesített gyümölcs esetén, a várható erjedési idő 4-6 nap. Ez nem semmi. A rövid erjedési időszaknak köszönhetően, erős aromafeltáró, illatmegőrző hatás is párosul. Szűk egy hét alatt képes elerjeszteni a jól előkészített, megfelelő hőmérsékleten (20-22 °C) tartott cefrénkből a gyümölcs cukrot alkohollá. Erjesztése gyors, tiszta, főerjedés folyamán visszafogott habképződés tapasztalható.

A Distilla Fruit X cefre élesztő, a szaporodási időszakban erős cefrevédő hatásával (Killer) megfelelő védelmet nyújt cefre betegségek ellen. A végére hagytam azt a tulajdonságát, amivel még jobban belopta a szívembe magát ez az új cefre élesztő. Hihetetlenül agresszív feltárási képessége, sok helyen szükségtelenné teszi a pektinbontó használatát. Bármi miatt, (magas cukor, illetve alkoholtartalom) esetlegesen leállt erjedés újraindításra kiválóan alkalmas. Adagolása: 20g/100 Liter cefrékhez.( egy zacskó) Ára 490Ft/20g (1 zacskó) Megrendelés:Kapcsolat

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .