Deflegmátor

Deflegmátor gyártás.

deflegmátor

deflegmátor

Deflegmátor készítés, gyártás. Jótékony hatása pálinkáinkra, régóta köztudott. Használatát pálinka nagyon meghálálja. Vele készült pálinkáink illatosabbak, finomabbak, aromásabbak lesznek. A cikkben említett deflegmátorok árai, a KIEGÉSZÍTŐK fülön láthatók. Megrendelésük a KAPCSOLAT gombról lehetséges.

Deflegmátor témában, idézet Pallas Nagylexikon-ból, :

A szesznek a részletes lehütés által való megerősítése, mely az u. n. deflegmátorokban végeztetik. A lepárlóból az annak egy részét képező deflegmátorba jutó szeszgőzök még mindig igen sok vizgőzzel vannak keveredve, ha ezen gőzkeverék némileg lehüttetik, de nem annyira, hogy az teljesen cseppfolyóvá váljék, hanem csak 8-10° C.-al, akkor a vizgőzök, melyektől kevesebb meleget kell elvonni, hogy gőzállapotukat elveszítsék, legnagyobb részt lecsapódnak s némi szesszel egyetemben a visszamaradó vagy visszafolyó szeszaljat (aljszesz, Lutter, phlegma) alkotják, a szeszgőzök ellenben viztartalmuk nagy részétől ily módon megszabadulva, erősebbekké válnak s igy folytatják utjokat a hütő felé, hol véglegesen lehüttetnek.”

Aromakiemelés.

Mint a jeles lexikon is írja, ez az ügyes kis szerkezet  arra való, hogy az elpárolgó gőzökből, kicsapja az un nehéz párákat. (vízben gazdag párlatrészeket)

Ha egyszerűen akarok fogalmazni, pont úgy működik mint a húsleves tetején a fedő. Azt is csak a környezeti levegő hűti, mégis, ha felemeljük a lecsapódott gőz, visszacsurog a fazékba.

A deflegmátor használatával pálinkáink bársonyosan illatosak, finomabbak lesznek.

Már a régi pálinkafőzőkön is megjelentek, mert már akkor ismerték a deflegmátor előnyös tulajdonságait.

A következő régi fotón, a háttérben jól látható a pálinkafőzőre épített deflegmátor.

régi-pálinkafőző

Azután teltek az évek, és egy időre talán a deflegmátor feledésbe is merült. Egészen addig, amíg elkezdtek rájönni, hogy szüksége van a kiváló párlatnak erre a kiegészítőre. Napjainkban reneszánszát éli, szinte újra “felfedezték”. A deflegmátor használatával készült pálinkák, illatosabbak, testesebbek, egyszóval szebb párlatokat produkálnak. A mai modern főzők sem nélkülözhetik őket.

deflegmátor új

deflegmátor új

Tudom, sok embernek készült a pálinkafőzője söröshordóból, tejeskannából, otthoni edényekből, melyekben a vörösréz, mint a pálinka katalizátora, nem került beépítésre. Azt is tudom, hogy ezekre a főzőkre nagyon drága lenne, egy új, vörösréz sisak legyártása. Először Nekik kezdtem el készíteni a deflegmátorokat, aztán feltettem én is a saját főzőmre. Nem várt jó  eredményekkel hozott azon a rendszeren is amelyen ugyan meg volt a vörösréz sisak, de mégis illatosabbak lettek pálinkái. Hát ezért kezdődött el a deflegmátor gyártás, kicsiny műhelyemben. Készítésük során, nagy hangsúlyt helyezünk a minőségi anyagfelhasználásra. Anyaguk 99,8% tisztaságú vörösréz, melynél NEM használunk forrasztást.

deflegmátorok

deflegmátorok

A fenti fotón az általam gyártott pálinkafőzőkre passzoló, de a “söröshordós” rendszerre is könnyen felilleszthető deflegmátorok vannak.A legkisebb magassága az alsó csatlakozóval együtt:19cm, a közepes 23cm, a nagy pedig 26cm. A kicsi űrmérete, kb 0,7dl, a közepes 1,4dl, és a nagy 2,5l-es. Az árak a KIEGÉSZÍTŐK fülön találhatóak.

Deflegmátor

Persze előfordul olyan kérés is, hogy már a készülő sisakba illesszük bele, a szemet gyönyörködtető, csillogó, az üst méretéhez igazodó deflegmátort.

Akkor így fest:

Vörösréz-pálinkafőző-sisak-deflegmátor

deflegmátoros sisak

A következő fotón pedig, a deflegmátor illesztését mutatom be…

Pálinkafőző-sisak-deflegmátor-1

Mivel a pálinkafőző árak ma a felhasznált anyagok minőségétől (is) függenek, bizony nem mindegy, hogy egy egész sisakot készíttetünk bevált régi főzőnkhöz, vagy egy kész deflegmátor vásárlása mellett döntünk, a sisak árának töredékéért!

Most pedig következzék néhány deflegmátor felhasználó véleménye:

“Tisztelt palinkafozoarak! Sosem gondoltam volna, hogy egy deflegmátor ekkora változást hoz a pálinkáim minőségében. Eddig egy söröshordóból házilag készült főzőn készültek a pálinkáim. Többször volt olyan érzésem, hogy nem elég finom, nem elég gyümölcsös a pálinkám. Mióta deflegmátorral készítem őket a helyzet sokat javult, bár van még mit tanulnom cefrézés ügyben is. Köszönettel: Lajos (Dombóvár)”

“Üdvözlöm Demendi Úr! A múlt héten megkaptam a  rendelt deflegmátort. Egy barátom tanácsára rendeltem, mert ő már 2 éve használja, és azt vettem észre, hogy ugyanazon cefréből, ő mindig finomabb pálinkát készített mint én. Kérdeztem tőle hogy mi a különbség, hiszen egyforma főzőnk van. Egyszer azt mondta, tett rá egy “defit”. Akkor még nem gondoltam hogy ennyit számít ez a kis szerkezet. Most hogy kipróbáltam, határozottan az a véleményem, hogy eddig ez hiányzott a főzőmről. Jó egészséget kívánva, maradok tisztelettel: K. Dezső  Sopron”

“Miklós! A csomag megérkezett, köszönöm. A készülék szebb mint a képeken 🙂 A vele készült pálinkák fantasztikusan gyümölcsösek. Köszönöm. Üdvözlettel M.András Szigethalom”

Természetesen vállalok vörösréz sisak, és deflegmátor, és Pistorius tányér gyártást.

Ezek voltak a léghűtéses deflegmátorok jellemzői.

Most nézzük a “vízhűtéses deflegmátorokat”, vagy is a Pistorius tányérokat. Itt már nagyobb páralecsapódást érhetünk el, mivel a tányérok felső részén átfolyatott víz hőmérsékletét, és mennyiségét magunk szabályozhatjuk. Minden általam készített sisakra passzolnak.  Rendszerbe rakva őket, megvalósítható velük az egylépcsős lepárlás. Ilyenkor 2-4 darabot teszünk belőlük egymásra, az egymenetes lápárlás híveinek nagy örömére.

És van még egy lehetőségünk az aromák ízek, illatok fokozására. Mégpedig az, ha rendszerünkre felkerül, egy aromatorony (aromatányér) Itt lehetőséget kapunk arra, hogy ezt a nagy méretű “deflegmátort” akár aszalt, vagy friss gyümölcsökkel feltöltve is tudjuk használni.

Deflegmátor, az aromatányér, és a  Pistorius tányér árak a Kiegészítők fülön találhatók. Megrendelés a KAPCSOLAT gombról.

2 Comments:

  1. Czika Péter Gyula

    Hol lehet kapni? Előre is köszönöm. Tiszteltet Czika Péter Gyula

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .