Illóolaj lepárló

Illóolaj lepárló

Illóolaj lepárló

Illóolaj lepárló

Lepárló berendezéseimet, (az állítható dőlésszögű páracsőnek köszönhetően) úgy készítem, hogy azok illóolaj lepárló berendezésként, is kiválóan helytálljanak. Emiatt a “negatív” szögállás miatt a készülék jóval magasabb olajkihozatalt produkál, mint azon társai melyeknél a páracső dőlésszöge fix, emelkedő. Az elpárologtatott olajok, így nem “visszaesnek” az üstbe, hanem a lejtősre állított páracsövön, a hűtőbe, azután pedig a gyűjtőedénybe kerülnek!

Bár sokan használnak erre a célra egy egyszerű szerkezetet, azért azok, akik a minőségi illóolaj lepárlás, és a jó kihozatal hívei, azok nagy örömüket lelik ezekben, az illóolaj lepárló készülékekben. Jól mutatja ezt, hogy a hazánk illóolaj lepárlásának Mekkájaként elhíresült Pannonhalmi, Tihanyi gazdák is megelégedéssel használják.

Az illóolaj lepárló 4 méretben kaphatók. 30, 50, 100, és 170 literes méretben. Az 50, és a 100 literes méretűeket, igény esetén meg tudjuk “duplázni” egy toldó segítségével. Ennek akkor láthatjuk hasznát, ha “kinőttük” régi lepárlónkat, nem szeretnénk lecserélni, csak a térfogatot bővítenénk. Árak az oldal alján találhatók.

Itt mutatnék egy egyszerű, és egy profi illóolaj lepárló gépet.

illóolaj lepárlás

illóolaj lepárlás

illóolaj-lepárló-berendezés

illóolaj-lepárló-berendezés

Az illóolaj lepárlásnak nagy hagyományai vannak kicsiny hazánkban. Köszönhető ez jó fekvésű területünknek, megfelelő napos órák számának.

Illóolajokat otthon? Elég furcsa ötletnek tűnik, nem?

Pedig illóolajokat és, illatos vizet egy nagyon könnyű trükkel előállíthatunk, ha van hozzá kedvünk. Az illóolajok előállítása sem nehéz, ha van hozzá egy megfelelő illóolaj lepárló berendezésünk.

Kezdjük először a könnyebb feladattal. Vajon hogyan állíthatunk elő illatos vizeket otthon?

A legtöbb illóolajat a menta és a kakukkfű adja nekünk, bennük 1-1,5 %-nyi ilyen folyadék van. És nagyon sok olyan anyag van, amelyek nemhogy százalékban, de ezrelékben sem mérhető az illóolaj tartalma.

Nem egyszerű feladat tehát az otthoni illóolaj-desztilláció, de mindenképpen nagyon érdekes művelet, és ebben lehet nagy segítségünkre, egy igazán jól kitalált,  biztonságos üzemeltetésű illóolaj lepárló, ami nem mellékesen, (alapos tisztítás után) pálinkafőzésre is alkalmas. Sőt! Ezzel az illóolaj lepárló berendezéssel lehetőségünk nyílik, arra is, hogy akár a pálinkafőzésnél nem használt párlatrészeket, felhasználjuk az illóolaj lepárlásnál. Tehát két legyet ütünk egy csapásra.

Az illóolaj lepárló, a lepárlás előkészítése.

A betakarított növényi részeket a lepárlás előtt elő kell készítenünk, ezzel lehetővé tesszük a lepárlóüst jobb kihasználását, illetve az illóolaj jobb kinyerését.A gőz számára hozzáférhetővé kell tenni az illóolajtartókat pl. aprítással (leveles hajtások) vagy roppantással (magvak). Az aprítás mértéke a növényi résztől és a lepárlóberendezéstől függ. A túlzott aprítás illóolaj-veszteséget, zsúfolt térkitöltést, kis gőzsebességet és hosszabb lepárlási időt eredményez. A szükségesnél durvább aprítás a diffúzió lassulását, hosszú lepárlást, rosszabb hatékonyságot okoz.

Az illóolaj-tartalom csökkenéséhez vezethet a fonnyadás, száradás, befülledés, melegedés is. Fontos, hogy az előkészített anyag minél hamarabb bekerülhessen az illóolaj lepárló készülékünkbe, különben jelentős illóolaj-veszteség léphet fel. Veszteség nélküli hosszabb tárolás csak a magvaknál és az érett terméseknél lehet.Az előkészített növény a gőz áramlását túlzottan ne akadályozza, mert az üstben túlnyomás léphet fel.A lepárlást általában a betakarítás után azonnal (1-2 órán belül) el kell végezni a veszteségek és a minőségromlás elkerülése végett.Az illóolaj lepárlása légköri nyomású telítetlen gőzzel történik, a lepárlás nyomásszükséglete csupán annyi, hogy a gőz a desztillálandó anyagon át tudjon haladni.

Vízgőz desztilláció, vagy más néven vízgőz lepárlás.

Ez az egyik legelterjedtebb módszer az illóolajok kinyeréséhez, mert a szakemberek szerint ezzel a módszerrel lehet a legtisztább és legjobb minőségű olajat nyerni. Ehhez a folyamathoz egy jó minőségű illóolaj lepárló készülékre van szükség. Melynek nem szükséges dupla falúnak lennie, mivel a főzőtérbe általában vizet töltünk. Az általam készített illóolaj lepárlókban, a páracső lejtési szöge szabadon megválasztható, ezen kívül, a tálca magassága is fokozatmentesen állítható, tehát magunk választhatjuk meg, hogy mennyi hely legyen lepárló víznek, és mennyi helyet szánunk, a lepárolandó növényi résznek. Természetesen ebben az esetben is él az 1+3 év garancia. Az illóolaj lepárlók 4 méretben készülnek: 30, 50, 100 illetve 170 literes. Az 50, és a 100 literes üstöt, ha egy idő után kicsinek bizonyulna, meg tudjuk duplázni, ezzel megduplázva a főzhető mennyiséget is.

Biztonság.

Illóolaj lepárló berendezéseink dugulás, és túlzott nyomásemelkedés ellen is biztosítva vannak, hogy a lepárlás igazi élmény, és ne “rettegés” legyen. Az illóolaj lepárló páracsövének mozgatható részei minőségi, tömítésmentes csatlakozókkal vannak ellátva a kényelmes, (kulcs nélküli) összeszerelés érdekében, ezért a Hölgyek is könnyen boldogulhatnak vele. A sisak alatti tömítést egy étkezési szilikon cső biztosítja, melynek hőállóságát a gyártó 240 fokig garantálja. Mivel főzés közben mi nem megyünk 100 fok fölé, ezért élettartama évtizedekig biztosítja számunkra a biztonságos, jól tömített lepárlást.

A fokozatmentesen állítható növény tartó tálca:

A szárított vagy épp friss növényi részeket egy az illóolaj lepárló berendezésbe helyezett tálcára helyezik, mely alá vizet öntenek amivel gőzt fejlesztenek, és ezt a forró gőzt áramoltatják át a növényeken. Az illóolaj lepárlás közben, gőz megnyitja a sejtek közötti tokocskákat, melyekből a kiszabadult olajmolekulák hozzátapadnak a vízgőz molekuláihoz, míg végül a lehűlést követően cseppfolyós állapotba kerülnek.

Illóolaj lepárló árak.

Vörösréz sisakkal: 30 literes komplett berendezés: 189,000 Ft
Vörösréz sisakkal: 50 literes komplett berendezés: 230,000 Ft. 
Vörösréz sisakkal:100 literes komplett berendezés: 350,000 Ft. 
Rozsdamentes sisakkal:170 literes komplett berendezés: 450,000 Ft.
Vörösréz sisakkal:170 literes komplett berendezés: 599,000 Ft.
Rendelés, további tájékoztatás: KAPCSOLAT gombról email-ben, vagy a 0670-522-0202-es telefonszámon.

Florentini (Florenci) edény. A “szétválasztó”

A lehűlés után a víz és az olaj szétválik, mivel az olaj könnyebb fajsúlyú a víznél, ezért általában feláramlik a folyadék tetejére.. Ha nehezebb lenne, akkor is szépen leválasztható egy un Florentini (Florenci) edény segítségével. A folyamatban így szétválaszthatjuk az illóolaj lepárló készülékből távozó és lecsapódó gőzökből, a tiszta olajat, ám a visszamaradt víz sem vész kárba, ebből lesz a virágvíz.

Erre a célra készült el a hazai gyártású Florentini (Florenci) edény. Ez az ügyes kis készülék fajsúly alapján választja el a virágvizet az illóolajtól, két csapjának köszönhetően mi határozhatjuk meg, hogy az adott pillanatban főzetünkből a virágvizet, vagy az olajat szeretnénk leengedni. Az ára a “Kiegészítők” fülön található.

Florentini (Florenci) edény

Florentini (Florenci) edény

Az illóolaj lepárlásról itt találhat rövid leírást.

Még több információ az illóolaj lepárlással kapcsolatban, pedig: Itt található

4 Comments:

  1. Kovács Erika

    Az oldalon látható modern illóolaj lepárló hol vásárolható meg?

  2. kovács tibor

    pálinka főző érdekelne 50 literesig ha lehet legjobban az áras érdekelne.köszönöm

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .