Cefrézés helyesen

Cefrézés helyesen

Cefrézés helyesen, nagyon fontos, ha nem a legfontosabb kritériuma az aranyérmes pálinkának. Itt a gyümölcsszezon! Kezdődhet a cefrézés. De hogyan is?

 

cefrézés helyesen

cefrézés helyesen

 

Hogyan érjük el, hogy cefrénk igazán szép, illatos, gyümölcsre jellemző zamatú pálinkát produkáljon? Erről fog szólni a  cefrézés helyesen rovat. Hiába van nekünk a legjobb, a legszebb pálinkafőző berendezésünk, ha nem kellő szakértelemmel készítettük alapanyagunkat, a cefrét. Először is válogassuk át. Dobjuk ki belőle a rohadt, penészes, esetleg éretlen, nem oda való egyedeket, ágakat, leveleket. Szerintem jó cefrét, csak jó gyümölcsből lehet készíteni. Mit is értek ez alatt? Mindenképpen ÉRETT, nem beteg, nem penészes, tiszta alapanyagra lesz szükségünk. Ha meg vagyunk a válogatással, mossuk le róla az esetleges földmaradékot, és a vadélesztőket. Ez történhet egy műanyag rekeszbe, vagy egy dézsában is. Miután ezzel is elkészültünk, kezdődhet az aprítás. Minél jobban összeaprítjuk a gyümölcsöt, annál jobban megfelelünk az elvárásnak: cefrézés helyesen! Minél hamarabb elerjed a cefrénk, annál jobb lesz a kihozatal, és az ízvilág is “kerekedik”.

A lényeg. Minél jobban feltárjuk a gyümölcscukrokat az élesztők számára, ők annál könnyebben, gyorsabban csinálnak belőle alkoholt nekünk. A modern élesztők ebben nagy segítségünkre vannak

Igen, az élesztők számára. Mert egy dolgot, jobb ha már itt az elején tisztázunk. Gyümölcsből, (gyümölcscukorból) alkoholt, csak és kizárólag az élesztők képesek csinálni. Ez egy anaerob folyamat, ahol is a gyümölcsben lévő cukrokat az élesztők Co-vá, és alkohollá bontják. A főerjedés idején, (3-4 nap) ez a folyamat, hőképződéssel is jár. A cefrénk felmelegszik. Ahhoz, hogy a cefrézés helyesen, helyes irányba haladjon, elengedhetetlenek ezek a feltételek.

Cefrézés helyesen

Hordónk elmosására is különösen figyeljünk oda. Nem tiszta hordó,(erjesztőedény) hibás cefrét eredményezhet.

Az aprítás sok féle módon történhet. Az én Mesterem pl: fúrógépbe fogott (festékboltban kapható) habarcskeverőre esküszik. Tényleg haladós az aprítás vele. főleg a csonthéjasoknál. Szinte krémre lehet törni vele a gyümölcsöt.(videó: szilva cefrézés) Igen ám, de vannak olyan állagú (kemény) gyümölcsök is, amikkel ez a szerkezet nem bír. (alma, körte, birs) Na ilyenkor tesz jó szolgálatot a “kiegészítők” fülön található almadaráló. Szépen, és hatékonyan darálja az almát, körtét, birset. Aki megengedheti magának, az vehet un:ágaprító gépet. Na ez aztán mindent visz. (lásd a videón: almacefrézés) Vigyázzunk vele, mert akár a kezünket is!

Nyilván ezt nem használjuk csonthéjasoknál, mert szétverné a magot is. Ezt pedig mi nem szeretnénk.

A szőlőt viszont darálni szoktam(szőlődaráló). Gyors, és hatásos munkát végez.

Cefrézés helyesen

De térjünk vissza kicsit a csonthéjasokra. Maradhat-e a mag, vagy magozzunk? Aki már próbálkozott kimagozni 8-10 mázsa meggyet, szilvát, az vagy megutálta a pálinkát is vagy többé nem kezd neki 🙂 A cefrében a magokból nem szabadul fel a cián. Ezért nyugodtan bennmaradhat az erjedés alatt. Mire vége lesz az erjedésnek, az összes mag le fog ülni a hordónk aljára, nekünk pedig nincs más dolgunk, mint lemerni róla a kész cefrét. A mag marad a hordóban. A bennük lévő kis mennyiségű cián, csak az üstben szabadulna ki. Bár van aki néhány marékkal tesz az üstbe is. Ad egy kis “mandulás” jelleget a pálinkának. Nincs is ezzel baj. Ha így szereti.

Ha megvagyunk az aprítással, következhet az élesztővel való beoltás, PH beállítás, és ha kell a savazás.

Erről nem írnék bővebben, mert a videók közt, a “Vezetett erjesztésnél” mindent elmondok.

Ide tartozik még az aprítás közben “bevitt” oxigén kérdése. Ez az első időben, kimondottan hasznos, hiszen az élesztők, így szaporodnak el,  a leggyorsabban. Aztán ha megindult az erjedés, már  óvjuk cefrénket az oxigén (levegő) bevitelétől, mert az élesztők oxigén jelenlétében a gyümölcscukrokat vízzé, és szén-dioxiddá bontanák. Tehát. Hordó lezárva,(én egy téglát szoktam rátenni a tetejére, hogy ha akar, ott ki tud jönni a fölös Co.) napi egy óvatos bundalenyomkodás, vigyázva, hogy minél kevesebb levegő jusson a cefrébe. Hát kérem. Csak a fent elhangzottak betartásával fog bekövetkezni a cefrézés helyesen

Így lesz igazán jó a cefrénk.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .