Pálinka opálosodása

Pálinka opálosodása

 

Pálinka opálosodása, sokszor, sok helyen okoz problémát kihígításkor.

Hát kérem ennek 3 okozóját ismerjük.

  • Nem megfelelő kozmaolaj leválasztás az alszesznél.
  • Fémes,(rezes) törés. Általában akkor fordul elő, ha a cefrénk savasabb a kelleténél, például, ha elindult az ecetesedés benne, vagy régen használtuk főzőnket.   
  • A hígítóvíz túlzottan magas ásványi anyag tartalma.

 

pálinka opálosodása

pálinka opálosodása

Az első problémát már az alszesznél orvosolni kell! Nem kerülhet kozmaolajos alszesz az üstbe finomításra! Ennek elmulasztása biztos út a pálinka opálosodása felé. A kozmaolaj, általában az alszesz, (első főzés) után jelenik meg a párlat tetején. Kb úgy néz ki, mint a húslevesen a zsír.  Tökéletes a lehűtés, (és “lekanalazás”) és a leitatás, ( papír zsebkendővel, vagy Ágnes papírtörlővel). Én így itatom le a kozmaolajat az alszesz tetejéről. Eddig bevált.  A pálinka opálosodása, legtöbbször ebből adódik. Van még egy módszer, az un :Szőlősi féle szűrő.

Pálinka opálosodása

Ezt általában megtalálhatjuk a bérfőzdék rendszerében, (vagy működik, vagy nem) Ez a szűrő hideg vízzel működik. Az elve a következő: A belecsurgó alszesz hirtelen lehűl, ezért a benne lévő olaj, kicsapódik, és felúszik a tetejére. (mint hideg húsleves tetején a zsírok) Ennek továbbjutását egy több rétegű szűrő akadályozza meg. Nagyon lényeges valamelyik módszer szakszerű alkalmazása a tükrös pálinka érdekében. Ha már megtörtént a baj, akkor már csak egy nagyon finom áteresztőképességű fizikai szűrő segíthet. (kiegészítők fülön megtalálod) A gyártó szerint, olyan finom szűrő betét van benne, ami a nagyobb baktériumokat is képes kiszűrni!

 

pálinkafőzés, 5 mikronos szűrő

 

 

Ezen átöntve a kozmaolajos pálinkát, az megtisztul az olajtól, és tükör tisztán csurog ki belőle.

pálinka opálosodás3

pálinka opálosodás3

 

 

 

 

 

 

 

 

A következő eljárást, a már kész pálinkán végezhetjük sikeresen, annak  fémes (rezes) törése esetén. Az eljárás lényege, a kationcserélő gyantán való átengedés, mely megköti a párlatban lévő fémionokat, ezáltal pálinkánk kitisztul, selymessé, bársonyossá válik. Olyanná, mint, ha nem is friss pálinka lenne, hanem, már egy több éve pihent, érlelt párlat lenne. Magam azt a pálinkát is átengedem rajta, ami nem opálos! Pusztán azért hogy a friss pálinka is ilyen bársonyos lehessen.

Pálinkafőzés-kationcserélő-gyanta1

kationcserélő-gyanta 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt nincs más dolgunk mint egy (aktivált), nagy alkoholtűrő képességű, többször felhasználható kationcserélő gyantával megtöltött edényen, (kiegészítők fülön láthatod is) átöntjük az opálos pálinkát, és a pálinka rezes törés miatti opálosodása megszűnik. A szűrőből, csodálatos, tükör tiszta anyag fog lefolyni. Én ezt ajánlom, és is ezt a módszert alkalmazom, ha ilyen problémám van.

Pálinka opálosodása

Ha a hígítóvízzel van a baj, ne használjuk tovább azt a fajta vizet, mert legközelebb is járhatunk. Javítása: Fizikai szűrővel lehetséges. Ez esetben inkább használjunk desztillált vizet (gyógyszertárit) bár tudom hogy drága,(1000ft/2liter) de az tuti! Ha sok pálinkát kell kihígítanunk, nekem bevált a Szentkirályi “rózsaszínkupakosa”. Olcsó, és a vele való hígításkor még sosem fordult elő, a pálinka opálosodása.

Ha minden meg van, már csak egy dolog maradt. Nagyjából egyforma hőmérsékletre kell hozni az összetevőket, és indulhat a kihígítás, folyamatos keverés közben, mindig a pálinkához keverjük a vizet, és sosem fordítva! Figyeljünk arra is, hogy lassan öntsük a vizet a pálinkához!

Ha mindezt betartjuk, jó esélyünk van rá hogy a pálinka opálosodása nem fordul elő velünk.

A szűrők megtekinthetők a KIEGÉSZÍTŐK fülön, és megrendelhetők a KAPCSOLAT gombon.

Ezt és sok finom pálinkát kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .