Mákpálinka-Máklikőr

Mákpálinka-Máklikőr.

Mákpálinka-Máklikőr

Mákpálinka

Mákpálinka

Mákpálinka. Baráti beszélgetéseken, többször felmerült már a kérdés, hogy milyen lehet vajon a mákpálinka. Először jött az egyes számú kérdés, hogy a mák, vajon mennyi erjeszthető cukrot tartalmazhat. Élelmiszer vegyész barátom nem átallotta, és megmérte. A laboreredmények szerint, 2-3% (tehát elhanyagolható) cukortartalommal bír, eme nemes növényünk termése.

No itt kicsit elkeseredtünk, mert hogy, hogy lesz ebből mákpálinka? Na ekkor jött az újabb ötlet: Nézzük mennyi a keményítőtartalma? Ez az eredmény is lehangoló volt, pedig nagyon bíztunk benne, hogy majd mi roppantott árpával átalakítjuk a mákban lévő keményítőt cukorrá. Ez sem bizonyult járhatónak, a hőn áhított párlatunk felé vezető úton. No ha se így se úgy, akkor készítsünk likőrt belőle! Az csak fog menni.

Ekkor a neten keresgélve találtam rá a következő receptre. A hozzávalókból ítélve szerintem nem lehet rossz, bár inkább “kontyalávalónak” titulálnám a recept alapján mint pálinkának, de szerintem egy próbát mindenképpen megér. Alapanyagnak valami jellegtelenebbre sikerült alappálinkát javaslok. Hát kedves olvasó, remélem nem keserítettelek el ezzel kis irománnyal, hogy bizony mákból nem tudunk pálinkát főzni, viszont kiváló kiegészítője lehet egy ünnepi asztalnak a belőle készült finom ital.

Természetesen ha az alap egy jól szabott méretű, és megfelelő rézfelületű deflegmátorral készült, akkor a kész termék, még aromásabb, finomabb  itallal fogja meghálálni fáradozásainkat. A pálinkafőzés hasznos kiegészítőit pedig a következő linken tudod megnézni : KIEGÉSZÍTŐK.  Méretek, árak, további jellemzők találhatók az oldalon.

Mákpálinka-Máklikőr

Hozzávalók:

250 g darált mák

250 ml tejszín

250 ml tej

150 g porcukor

4 tojássárgája

500 ml pálinka

A tejet és a tejszínt összekeverjük, és egy lábosban a tűzre helyezzük. Intenzív forralás közben hozzátesszük a darált mákot és tovább forraljuk, majd megvárjuk hogy kihűljön.

A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, közben apránként hozzáadjuk a mákos tejszínt, és a pálinkát. Az egészet jól összekeverjük és tiszta üvegekbe töltjük, és hűtve tároljuk. 1 hét múlva kóstolható.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .