Óriás deflegmátor

óriás deflegmátor

Óriás deflegmátor A deflegmátorok pálinkára gyakorolt jótékony hatásairól, már sok szó esett már ezen az oldalon. Egyre nagyobb igény mutatkozott azonban, a három jól bevált méreten kívül, egy nagyobb, még erősebb páralecsapódást produkáló, és az akár 100 liter feletti üstökből felszabaduló gőzök “kiválogatására” is képes készülék iránt. A óriás deflegmátor…

Tovább olvasom…

Cefre cukortartalom

Cefre cukortartalom    Cefre cukortartalom és savtartalmának a mérése.   A gyümölcstermesztő gazdák mindig gondban vannak, mikor is jobb elkezdeni a szüretet. Mikor jött el az idő amikor gyümölcseinkből készült cefre cukortartalom vizsgálata jó eredményeket mutat? Ha rossz idő köszönt be és akár egy hétig is eshet az eső, akkor…

Tovább olvasom…

Újfehértói fürtös meggy

Újfehértói fürtös meggy                       Újfehértói fürtös meggy fafajtát 1961-ben, az újfehértói mezőgazdasági kutatóintézetben nemesítette a Pethő Ferenc vezette kutatócsoport. Az első olyan meggyfajta, mely az USA gyümölcs piacára is bekerülhetett: Balaton néven 1991 óta igyekszik meghódítani az USA meggypiacát. A…

Tovább olvasom…

Tiszanánai nyár

Tiszanánai nyár.                 A most már hagyományossá váló Tiszanánai nyár rendezvénysorozat nyitóeseményére, a Tiszanánai Országos Tűzoltó-fesztiválra voltam hivatalos. A múlt hét végén, egy megtisztelő kérésnek tettem eleget. Hetekkel a rendezvény előtt kaptam egy telefonhívást, mely arról szólt, hogy elmennék-e a “Tiszanánai Nyár” rendezvénysorozaton belül…

Tovább olvasom…

Szedd magad sárgabarack 2016

Szedd magad sárgabarack 2016       Szedd magad sárgabarack 2016! Annak ellenére, hogy a sárgabarack csak június végétől augusztus elejéig érik hazánkban, mégis egész évben érdemes lenne fogyasztanunk. Szerencsére a felhasználása elég sokrétű, így télen is könnyedén élvezheti a szervezetünk a magába foglalt tápanyagokat aszalva, lekvárként vagy akár befőttként…

Tovább olvasom…

Párlat adójegy

Párlat adójegy     Jelenleg érvényes párlat adójegy igénylés szabályai. FELHÍVÁS a magánfőzés szabályainak 2016. január 1-jét követő változásairól Tisztelt Ügyfeleink! A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) magánfőzésre vonatkozó szabályai 2016. január 1-jével jelentősen módosultak. A változásokról, a…

Tovább olvasom…

Térképre pakolják a jó magyart pálinkát

Ha kemény harc árán is, de térképre pakolják a jó magyart pálinkát A magyar kormány hatalmas harcot vállalt a magyar pálinkáért, ennek lett az eredménye a pálinkatörvény, a köztestületként működő Pálinka Nemzeti Tanács, a pálinka hungarikummá válása, illetve az is, hogy az Európai Unióban eredetvédelem alatt áll ez a termék…

Tovább olvasom…

Gyógypálinka

Gyogypalinka

Gyógypálinka   Gyógypálinka készítés. Ágyas pálinkát általában a cefrét is szolgáltató gyümölcsökkel szoktak készíteni. Ennem oka lehet az is, hogy a Zwack család évszázadokkal ezelőtt, olyan magasra tette a mércét gyomorkeserűjével, hogy aztán már nem maradt kedve kísérletezni a pálinka hívőknek ezzel. Pedig megéri. Nem a gömbölyded üveg tartalmát kell utánozni,…

Tovább olvasom…

Lezárult a vita pálinkafőzés ügyben az EU-val

pálinkafőző törvény

Lezárult a vita pálinkafőzés ügyben az EU-val Megszüntette a pálinka jövedéki adójának ügyében indított kötelezettségszegési eljárását az Európai Bizottság. Az uniós bizottság sajtószolgálata szerint a bizottság azt követően foglalt állást a pálinka adóügyének lezárása mellett, hogy a Magyarországon 2016. január elsején elfogadott új jövedéki törvényt az EU-s szabályokkal összhangban állónak találta. Az…

Tovább olvasom…

Pálinkafőző tisztítása

Pálinkafőző tisztítása. Több helyen olvasható,  hogy néhány kollégának problémát okoz a pálinkafőző tisztítása. Sok vélemény hangzik el ebben a témában, az interneten, fórumokon, és egyéb oldalakon. Erre a problémára több jó, és még több rossz megoldás (vélemény?) látott már napvilágot. Olvasható pl olyan, amikor azt javasolják a pálinkafőző tulajdonosoknak, hogy…

Tovább olvasom…