Újfehértói fürtös meggy

Újfehértói fürtös meggy

 

 

ujfehertoi furtos meggy

újfehértói fürtös meggy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Újfehértói fürtös meggy fafajtát 1961-ben, az újfehértói mezőgazdasági kutatóintézetben nemesítette a Pethő Ferenc vezette kutatócsoport. Az első olyan meggyfajta, mely az USA gyümölcs piacára is bekerülhetett: Balaton néven 1991 óta igyekszik meghódítani az USA meggypiacát. A fajta termésének mérete közepesnek mondható, de ez talaj, és tápanyagfüggő is. (18-23 mm), tömege 5-6 gramm, alakja kissé lapított gömb. Az érett gyümölcshéj színe fénylő bordópiros, húsa kemény, vérpiros, és mérsékelten festő levű, ízére pedig egyfajta harmonikus kettősség jellemző: egyaránt savas és édes. A gyümölcs cukortartalma magas, kemény húsa lehetővé teszi a gépi szedést és osztályozást. Friss fogyasztásra és ipari felhasználásra, gyorsfagyasztásra, valamint cefrekészítésre is igen alkalmas. Mivel ez a fajta nem különösebben érzékeny a szüreti időpontra, ezért hosszabb idő áll rendelkezésünkre a szedés megszervezésére és lebonyolítására. Magas cukortartalmának köszönhetően, igen “jól fizet” amennyiben úgy döntünk, hogy pálinkát készítünk belőle.

Amiért nekünk pálinkafőzőknek érdekes lehet ez a kiváló fajta az az, hogy az Újfehértói fürtös meggy párlatai minden más meggyfajtánál jobban örökítik a gyümölcs illatát, izét. Karakteres párlata, szépen ötvözi a megy bársonyosságát, helyenként keserű csokoládés beütésekkel örvendezteti meg fogyasztóját. Igazi kuriózumnak mondható a meggypálinkák között. Az érlelés jól áll neki. Ízei kisimulnak, az enyhe csokoládés jelleg erősödik, néhány hónap pihentetés után. Cefrézése a szokásos módon történhet. Alapos aprítás, száreltávolítás után jöhet a fajélesztős beoltás. Külön savazást nem igényel, mivel savtartalma általában megfelelő a cefrézéshez. Egyenetlen dologra kell csak odafigyelnünk, mégpedig arra, hogy a cefre lepárláskor habzásra erősen hajlamos. Ezt néhány csepp habzásgátló cefréhez adagolásával, szépen elkerülhetjük.

Az igazán szép, kerek ízhatás elérésének érdekében, talán itt a legfontosabb egy jól szabott Deflegmátor használata!

Nagyon meghálálja majdani Újfehértói fürtös meggy pálinkánk.

 

 


Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .