Tiszanánai nyár

Tiszanánai nyár.

 

Tiszanánai nyár

Tiszanánai nyár

 

 

 

 

 

 

 

A most már hagyományossá váló Tiszanánai nyár rendezvénysorozat nyitóeseményére, a Tiszanánai Országos Tűzoltó-fesztiválra voltam hivatalos.

A múlt hét végén, egy megtisztelő kérésnek tettem eleget.

Hetekkel a rendezvény előtt kaptam egy telefonhívást, mely arról szólt, hogy elmennék-e a “Tiszanánai Nyár” rendezvénysorozaton belül megrendezendő, Országos Tűzoltó-fesztiválra, pálinkát bírálni. A kérés nagyon megtisztelő volt, ezért szinte azonnal igent mondtam. Az előkészületek, már korán reggel elkezdődtek. A programok között volt például: tűzoltóverseny, (bográcsos) főzőverseny, “habparti”, és még sok érdekes, és mulatságos esemény. Ugyanitt volt véradás, mely plusz pontokat jelentett, a bográcsos főzőverseny elbírálásánál.

 

IMG_2418IMG_2419

 

A főzőversenyre nevezőket, szépen összerakott fakupacok várták, hogy az alkalmi séfeknek megkönnyítsék a tűzrakást. Erdőtűztől persze senkinek nem kellett tartania, mert a Tisza tó partjára, több száz hivatásos “tűzlovag” vigyázott, akik a strandon számot is adtak tudásukról, felkészültségükről, és gyors tömlőszerelési tudásukról. Külön öröm volt, hogy nem csak az országunkból, de még a szomszédos Erdélyből, Hargita megyéből is érkeztek tűzoltó bajtársak a Tiszanánai nyár rendezvényre. Nekik külön is megköszönték, hogy jelenlétükkel megtisztelték a Tiszanánai nyár rendezvénysorozat nyitó eseményét.

Az mindjárt a rendezvény elején kiderült, hogy tűzoltóink nem csak az életünket, javainkat képesek hatékonyan védeni, hanem az ételek elkészítéséhez, és a pálinkafőzés nemes mesterségéhez is kiválóan értenek.

 

A pálinkaversenyre 23 csapat nevezett.

IMG_2420

 

 

 

 

 

 

 

Hát mit is mondjak? A szokásosat? hogy: A “zsűrinek nem volt könnyű dolga..” Ha ezt mondom, azt hiszem nem járok messze az igazságtól. A Tiszanánai nyár szervezőinek az volt a kérésük, hogy válasszuk ki a 3 legjobb párlatot a leadott minták közül. Végigkóstolva a leadott mintákat annyira nehéz volt a választás, hogy egy fél órás szünetet is be kellett iktatnunk a kóstolások közé. Aztán azért csak sikerült kiválasztani a 3 legjobban sikerült párlatot, melyek között első helyen egy törköly végzett. Azt szoktam mondani, hogy eddigi pálinkás pályafutásom alatt megkóstoltam “néhány” pálinkát. Nálam az az igazi befutó, amelyik lenyűgöz tükrös tisztaságával, a gyümölcsre jellemző illatával, ízével, és természetesen mentes minden technológiai hibától.

Tiszanánai nyár

Röviden: Az kevés ha jó pálinkát kóstolok! Essek térdre tőle! Kápráztasson el! Remegjen meg a szempillám tőle! No ha ez sikerül, akkor az a pálinka nem csak jó pálinka, (mert abból van sok) hanem megkapja a KIVÁLÓ minősítést, hiszen azt gondolom, mindnyájan erre törekszünk. Ha ezt sikerül elérnünk, akkor születnek az aranyérmes pálinkák. Második helyre egy birs pálinka futott be. Bársonyosan sima íze, illata elvarázsolt. Harmadik helyezett egy szilva pálinka lett, melyet ha kanállal ettem volna, azt is hihettem volna, hogy “szilvalekvárt” eszem. Nagyon jól sikerül ez is, és ezúton is gratulálok a párlatok készítőinek. Egy dolgot sajnáltam csak, hogy a verseny végén ezeket a finomságokat vissza kellett adnom 🙂  Szívesen kóstoltam volna tovább őket másnap is. Otthon. 🙂

IMG_2440IMG_2439

A jókedvről, és a zenéről egész nap gondoskodott zenészünk. Késő éjszakáig tartott a mulatság, a vigadalom.

Köszönet a szervezőknek!

Remélem jövőre még többen leszünk.

a Tűzoltó Fohásza.

“Kötelességem teljesítése közben, Óh Istenem, ha bármikor láng csap fel,
adj erőt, hogy megmentsem az életet, nem számít, mennyi idős is legyen.
Segíts, hogy átölelhessem a gyermeket, mielőtt túl késő,
vagy megóvjak egy embert a szörnyű végzettől.
Tégy képessé arra, hogy meghalljam a leghalkabb segélykérést,
és gyorssá, s kellően ügyessé, hogy eloltsam a tüzet.
Hadd töltsem be szerepemet, és adjam a legjobb önmagam,
hogy megvédjem az embereket és javaikat.
És ha a Te akaratodból elveszítem az életem,
vedd védelmező karodba családom, s szeretteim.”

Ámen.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .