A pálinka gyógyhatásai

A pálinka gyógyhatásai     A pálinka gyógyhatásai régóta ismertek, a kárpátmedence lakói körében. Nemzeti italunkat, a pálinkát több féle módon használhatják gyógyításra külsőleg és belsőleg egyaránt.  Az erős, főzés során először lefolyó pálinkát (rézeleje) orvosi célra – fogfájásra, megfázásra, bedörzsölésre – használják. Néhány helyen a nyílt sebeket, bőrsérüléseket, kutya- vagy…

Tovább olvasom…

Illóolaj lepárlás

Illóolaj lepárlás   Az illóolaj lepárlás régi módszere növényeinkben található illatos olajak, párlatainak kinyerésére. . Otthon is különféle jól hasznosítható illatanyagokat készíthetünk házilag. Pálinkafőzőimet, (az állítható dőlésszögű páracsőnek köszönhetően) úgy készítem, hogy azok illóolaj lepárló berendezésként, is kiválóan helytálljanak. Bár sokan használnak erre a célra egy egyszerű szerkezetet, azért azok,…

Tovább olvasom…

Mézeskalács ház

Mézeskalács ház A mézeskalács ház, az ünnep, a karácsony jelképe. November van. Korán sötétbe borulnak az utcák. Csendes, békés esték a családdal a meleg lakásban. Idilli kép, mégis emlékezetünkből, egyre többször bújnak elő a Régi Karácsonyok emlékei.  Azoknak összes örömével, bánatával, illatával, ízeivel, melyek mind eme régi karácsonyok hangulatát idézik.Ezekből…

Tovább olvasom…

Sólyom Lajos Pálinkafőzés

Sólyom Lajos Pálinkafőzés     Sólyom Lajos által írt, Pálinkafőzés című “Bibliánk” innen letölthető. Ha már van egy igazán jól méretezett, jól összehangolt pálinkafőzőnk, akkor ebben a könyvben szinte mindent megtalálunk cefrézésről, pálinkafőzésről. Nem mai darab, de a mai napig haszonnal forgatható azok számára, akik most ismerkednek a pálinkafőzés szép…

Tovább olvasom…

Pistorius tányér

Pistorius tányér3

Pistorius tányér Pistorius tányér.       Pistorius tányér nem más mint egy “vízhűtéses deflegmátor”. Segítségével a cefréből egyből a kész pálinka nyerhető ki. Nincs szükség további, (második) főzésre! Nagy (hűtött) felületével olyan mértékű tisztító hatás alakul ki (rektifikáció) hogy az előre menő alkohol gőzökből, csak a legtisztább alkoholpárák képesek…

Tovább olvasom…

Pálinkafőző, bejelentsem – ne jelentsem?

  Kedves Pálinkafőzéssel foglalkozó, vagy érdeklődő kolléga! Sajnos az utóbbi időben, azt tapasztalhatjátok, hogy a pálinkafőzéssel kapcsolatos törvények, (az EU nemtetszése miatt) sűrűn változnak. Pontosan tudom, hogy hány embernek okozva ezzel fejtörést, hogy „bejelentsem-nejelentsem”, vagy „belevágjak, ne vágjak” eme szép elfoglaltságba. Ezek a gondolatok ihlették mostani írásomat. Amikor 2010-ben felszabadult…

Tovább olvasom…

Pálinkafőző bejelentése

Pálinkafőző bejelentése   Pálinkafőző bejelentése Ezt a cikket ma találtam. Segítség lehet azoknak, akik nem jelentették be eddig a főzőjüket, mert például nincs róla számlájuk. Tájékoztató a számlával nem rendelkező pálinkafőző készülékek bejelentéséről, illetve a berendezés engedélyeztetéséről.   Amennyiben nem rendelkezik valaki számlával a desztilláló berendezésről, annak egy kérelmet kell…

Tovább olvasom…

Duplafalú pálinkafőző

Duplafalú pálinkafőző. Duplafalú pálinkafőző.   A duplafalú pálinkafőző, a pálinkafőzők legkényelmesebb, a cefrét kíméletesen, egyenletesen felmelegítő fajtája. Használata, a beépített leeresztő csapnak köszönhetően kényelmes, biztonságos, egyszerű. Az üst tartozéka az olajhőmérő, melynek nagy hasznát vesszük, a főzés közbeni olajhőmérséklet ellenőrzésekor, és használatával, kiküszöbölhető az olaj esetleges túlfűtése. Mert ez a…

Tovább olvasom…

Whisky készítés II

   Az otthoni Whisky készítés   II rész. Az otthon készült whisky-be csak a 80% és a 65% közötti rész kerüljön. Az e fölötti és ez alatti részeknek adunk még egy esélyt az újrafőzéssel. Az újrafőzéskor is csak a 80-65% közötti rész megy a whisky-be. Innentől kezdve a főzés módjai…

Tovább olvasom…