Pistorius tányér

Pistorius tányér

Pistorius tányér.

 

 

 

Pistorius tányér nem más mint egy “vízhűtéses deflegmátor”. Segítségével a cefréből egyből a kész pálinka nyerhető ki. Nincs szükség további, (második) főzésre! Nagy (hűtött) felületével olyan mértékű tisztító hatás alakul ki (rektifikáció) hogy az előre menő alkohol gőzökből, csak a legtisztább alkoholpárák képesek átjutni rajtuk. Automata szabályzója garantálja, hogy a tányérokon lévő hűtővíz, mindig egyenletes hőmérsékletű legyen. Ez az okos kis szerkezet felelős azért, hogy a lefolyó pálinkánk minősége egyenletes legyen. A párlatrészek elválasztását, természetesen itt is el kell végeznünk.  Egyik oldalán, befolyik a kívánt hőmérsékletű víz, majd a tányér tetejétől, (melynek nekicsapódik az előre menő alkohol gőz) a hőt elvonva, (lehűtve azt) a szemben lévő csatlakozón távozik a felmelegedett víz, az alatta elhelyezkedő tányérra.

Pistorius tányér.

A 3db Pistorius tányér egymást segítve, egymással “összedolgozva” hozza létre az olyan mértékű  páralecsapatást, mely szükséges ahhoz, hogy a cefréből egy főzéssel, a kész pálinkát főzhessük le. A Pistorius tányér felső (és alsó) lehűtött felületén, ezért lecsapódnak az un nehéz párák. (vízben gazdag párlatrészek). A belsejében elhelyezett gőzterelő lemez, szinte nekikényszeríti a gőzt a felső hűtött felületnek.  Drasztikusabb hűtés érhető el vele, mint a léghűtéses deflegmátorokkal, hiszen a felületek hőelvonását, itt nem a környezeti levegő adja, ha nem az általunk betáplált víz hőmérséklete, mennyisége. Nagyüzemekben, több egymásra szerelt Pistorius tányér szolgáltatja a kívánt alkohol erősség eléréséhez szükséges deflegmációt.(rektifikációt) Több Pistorius tányér egymás fölé helyezésével, és az azokon átfolyatott víz hőmérsékletének szabályzásával érik el a kívánt rektifikációt. Ezzel az eljárással szinte minden oda nem illő párlatrész elválasztható, az alkohol koncentráció pedig jelentősen megemelhető. Erről lentebb írok, és fotókat is mutatok.

rektifikácio

rektifikácio

A gyártás.

A Pistorius tányér, nem nélkülözheti a belsejében elhelyezett gőzterelő lemezt. (első fotó) Ez a kis alkatrész, nekitereli a felszálló gőzöket, a Pistorius tányér felső felületének, amit a víz hűt. Ezzel elérjük, hogy egyetlen kis gőzrészecske, se tudjon átszaladni rajta hűtés nélkül. További fontos tényező, hogy a víz bevezető cső lejjebb legyen elhelyezve, mint a felmelegedett víz elfolyására kialakított csatlakozó, mivel a felmelegedett víz, fajsúlyánál fogva felemelkedik a vízoszlop tetejére. Ha így van kialakítva a Pistorius tányér, akkor fog a legjobb hatásfokkal működni. A következő képeken a gépi csiszolás előtti állapot látható. Bizony forrasztáskor elszíneződik a vörösréz, és ezt az esztétikai megjelenése miatt illik eltüntetni. A 4. 5. képen ezt láthatod.

Most pedig megmutatom őket gyártás közben.

Itt pedig néhány fotó az elkészült készülékekről. Minden általam készített sisakra felilleszthető, és a páracső is tökéletesen passzol hozzá.

Azt pedig hogyan lehet, a Pistorius tányér szépségét, és a rektifikációt tovább fokozni, a következő képeken mutatom be.

 

 

Az utolsó képen egy közepes méretű deflegmátor is került rá. Így már egy erősebb rektifikáció érhető el. Itt már mi határozzuk meg, hogy milyen erős legyen a lefolyó párlat. természetesen a legjobb eredményt a 3 darabból összeállított rendszerrel érhetjük el. Itt már van idő és megfelelő felület ahhoz, hogy az egylépcsős lepárlás maradéktalanul megvalósulhasson.

 

A pálinka főzőn pedig így mutatnak:

Pistorius tányéros pálinkafőző

Pistorius tányéros pálinkafőző

És végül így kérte a gazdája:

Pistorius tanyerok defivel.

És végül a maximalistáknak: Tányéronként mérhető párahőmérséklettel.

Pistorius tányér hőmérővel

Pistorius tányér hőmérővel

Pistorius tányér hőmérőkkel

Pistorius tányér hőmérőkkel

 

Működése.

Természetesen a Pistorius tányérok hőmérséklet szabályozása több féle lehet. Először is azt kell eldöntenünk, hogy a hűtővizet a pálinkafőző hűtőjéből vezetjük rá, vagy csapvizet használunk. Amennyiben ez eldőlt, onnantól már csak a ráfolyás sebességét kell beállítanunk a felső tányérra. Ezt megtehetjük  egy automata hőfok szabályzóval.

A kézi szabályzásban, ez a kicsi fém csap lehet segítségünkre. Míg az automata hőfokszabályzó, ezt a terhet teljesen leveszi a vállunkról.

Vízhőmérséklet vezérlés

Vízhőmérséklet vezérlés

Ezen beállíthatjuk a kívánt fejhőmérsékletet, (ezt én 84 fokra szoktam) és az átfolyás sebességét is.

Árak, a Kiegészítők oldalon. Megrendelés a Kapcsolat fülről.

 

 

 

 

 

 

 

 

Amennyiben szeretnél első kézből értesülni legújabb híreinkről, iratkozz fel HÍRLEVELÜNKRE.

4 Comments:

 1. Palatin Jozsef

  Elnézést.
  Többször átolvasva a leírását egy-két dolgot megértettem.Az üstömnek sisakja van,tulajdonképpen ez a deflegmátor?Ennek a tetején van a menetes rész,ehhez tudnám csak a tányérokat csatlakoztatni.Önnél a képeken fordítva van.Ez probléma?A hűtést ha részletesen leírná.Azt már értem a tányérokon keresztül történne,de milyen módon?A sisakon M33.mm. méretű hollandi menete van.
  Válaszát előre is kösz.

  • Kedves József!

   A sisak nem a deflegmátor. Az egy külön felszerelhető egysége a pálinkafőzőnek.
   Az általam készített Pistorius tányérokon alul 1 colos holladni, felül pedig szintén 1 colos, de itt külső menet van rápréselve. Ha Önnek ez a méret megfelel, akkor nincs teendője. Amennyiben az Ön főzőjén más menet van, akkor be kéne mennie, egy víz/fűtés szerelvény boltba, és ahhoz való szűkítőt/bővítőt kell vásárolni a rendszer összeszereléséhez. A tányérok hűtése a felmelegedett hűtővíz rávezetésével történik.Mégpedig olyan formában, hogy a legfelső tányérra vezeti rá a hűtőből érkező vizet. Az miután feltelik, átbukik a víz az alatta lévő tányérra, majd onnan tovább a legalsóra, ahonnan a vizet el kell vezetnie egy gyűjtőbe, esetleg egy lefolyóba.
   Remélem tudtam segíteni.
   Üdvözlettel
   Miklós

 2. Üdv.Szeretném megkérdezni,hogy a meglévö fözöm ami 160 literes,melyikel érnék el jobb minöségü palinkát,egy tányéral vagy egy deflegmátorral.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .