Whisky készítés rejtelmei 1. Otthoni körülmények között

 Whisky készítés rejtelmei 1. Whisky készítés rejtelmei 1 I. rész. Mint azt ígértem, ebben a hónapban megosztom Veled, a Whisky készítés fogásait. Nos akkor csapjunk is bele. Először egy egyszerű, de annál finomabb, receptet osztanék meg Veled. A leírást egy ismerősöm küldte át, (itt kérek elnézést a helyesírásért:) és a…

Tovább olvasom…

Az átfolyós hűtő

Az átfolyós hűtő Miért is praktikus az átfolyós hűtő a nagy tartályok helyett? Régen készítettek 100-200 literes hűtőket. Ma már nincs szükség ekkora méretű tartályokra, mert tudjuk, hogy egy liter cefre lefőzéséhez, párájának lehűtéséhez, 2-2,5 liter hideg vízre van szükségünk. Tehát egy 50 literes főzőbe tett 45 liter cefre lefőzéséhez,…

Tovább olvasom…

2015-ös pálinkatörvény. A pálinkafőzés szabályai.

2015-ös pálinka törvény. 2015-ös pálinka törvény. AZ ÚJ ADÓTÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN TOVÁBBRA IS SZABAD ÉS ADÓMENTES AZ OTTHONI PÁLINKAFŐZÉS A rémhírek ellenére – marad a magánfőzés szabadsága! Itt vázolnám, hogy a jövő évtől, mi változik a magán, és bérfőzetés szabályaiban. 84 LITER 50%-OS PÁLINKA FŐZHETŐ EGY ÉVBEN, JÖVEDÉKI ADÓMENTESEN, ÉVES 1000…

Tovább olvasom…

Likőr receptek

Pálinkafőzés közben néha készül olyan párlat, pálinka, amit nem sajnálunk kicsit átalakítani. Hiszen a likőrök elkészítéséhez, tulajdon képen, csak alkoholra van szükség, amit tetszés szerint ízesíthetünk. Ha pl egy cefre gyengébben teljesít, mikor lefolyik a lepárlóból, arra még tökéletes, hogy tiszta szesz helyett felhasználjuk likőr készítéshez. Ezért a  következőkben közreadnám…

Tovább olvasom…

Téli cefrefűtés

Téli cefrefűtés A Téli cefrefűtés akkor lehet fontos, ha erjedésben lévő cefrénknek, nem tudjuk biztosítani a megfelelő hőmérsékletű helyiséget. Tegnap egy pihent agyú ötlet jutott eszembe. Mivel a pincémben elég hűvös van,(16 fok) és éppen almacefre rotyog a hordókban,( a tenyerem meg viszketett, mert már hiányzott a pálinkafőzés 🙂 azon…

Tovább olvasom…

A nagy liebig hűtő

A nagy liebig hűtő   A nagy liebig hűtő. A napokban egy kedves barátom, nehéz helyzetbe került. Sörfőzdéjében, elromlott a sörhűtője, de a sör a tartályokban már lefőzésre várt. Bár jelen esetben itt nem pálinkafőzés fog folyni, azért segítettem neki. Terveztem Neki egy olyan méretű liebig hűtőt, hogy alkalmas legyen…

Tovább olvasom…

Málnás szilva

Már évek óta készítek, egy kuriózum számba menő párlatot, a rokonok, barátok nagy megelégedésére:) A recept a következő: 8 egységnyi “igazi” szilva, (nem fosóka, mirabella!) és 2 egységnyi málna, együtt cefrézve. Ebből lesz ez a különleges párlat, a  “málnásszilva” 🙂 Maga a pálinkafőzés, ugyan úgy történik mint máskor. Ha megteheted,…

Tovább olvasom…

Pálinka opálosodása pálinka szűrők

pálinka opálosodása

Pálinka opálosodása. Pálinka opálosodása.   Örömmel veszem tudomásul, hogy egyre többeknek szottyan kedve pálinkafőzés kipróbálásához. Azt viszont nem, hogy sokaknak van problémájuk, a pálinka opálosodása körüli bajokkal.. A sok email, a sok kérdés-felelek ösztönzött arra, hogy keressek egy mindenki által használható eszközt, pálinka szűrőket melyek segítenek ennek a problémának a…

Tovább olvasom…

Hőmérséklet-szeszfok táblázat pálinkafőzőhöz

hőmérséklet-szeszfok táblázat

Hőmérséklet-szeszfok táblázat pálinkafőzőhöz   A következő  hőmérséklet-szeszfok táblázat egy kolléga mérései alapján készült, egy 50 literes pálinkafőzőn. Nagy segítség, pálinkafőzés közben! Bizonyosan sokan láttak már különféle pálinkafőzőkön hőmérőt. Az egyik az üstre, a másik a sisak tetejére volt szerelve. Nos nekünk ezek a hőmérők, csak díszek! Nekünk arra van szükségünk,…

Tovább olvasom…

Ananász projekt

Kb. két évvel ezelőtt, egy Tiszai “randalírozás” alkalmával, egy ismerősöm megkínált egy furcsa, de annál inkább ízletes párlattal. Gyanakodásomat, hamar eloszlatta a pálinka illata, és semmivel össze nem téveszthető íze, aromája. Én amúgy is szeretem az ananászt, de pálinkafőzőn lefőzve,,,,, Fantasztikusan finom volt. Ez most onnan jutott eszembe, hogy a…

Tovább olvasom…