Pálinka opálosodása pálinka szűrők

Pálinka opálosodása.

Pálinka opálosodása.

pálinka opálosodása

pálinka opálosodása

 

Örömmel veszem tudomásul, hogy egyre többeknek szottyan kedve pálinkafőzés kipróbálásához. Azt viszont nem, hogy sokaknak van problémájuk, a pálinka opálosodása körüli bajokkal.. A sok email, a sok kérdés-felelek ösztönzött arra, hogy keressek egy mindenki által használható eszközt, pálinka szűrőket melyek segítenek ennek a problémának a kiküszöbölésében.

De mitől is  lehet az, hogy a tükör tisztán csurgó párlatunk, a kihígításkor opálossá válik?

Ennek általában 3 oka lehet.

Az első hogy a fémtisztára mosott (esetleg ecetezett, citromsavazott) réz rendszerben keletkezett réz oxid, leválik az csövek faláról, és szinte “megkékíti” párlatunkat. Ennek a bajnak a kiküszöbölésére használjuk a kationcserélő gyantás szűrőt. A benne lévő apró, nagy felületű, magas alkoholtűrő képességű gyantagranulátum, kémiai úton köti magához az apró fém, illetve fém oxid részecskéket. Tökéletes megoldása ennek problémának. A szűrőbe töltött gyanta többször újra aktiválható, így akár több száz liter pálinkát is megtisztíthatunk vele.

A második probléma a nem megfelelő kozmaolaj leválasztás az alszeszről. Ilyenkor a benne maradt olaj, kihígításkor emulziót képez a vízzel, ezáltal pálinkánkat beopálosítva, vagyis zavarossá téve.

A harmadik baj a hígítóvíz magas ásványi anyag tartalma lehet.

Az utóbbi két problémára jelent megoldást, a nagy szűrőfelülettel rendelkező, alkoholtűrő, Fizikai szűrőszett.

A szűrőket a kiegészítők között találod.

Azt sajnos a legavatottabb szem sem tudja megállapítani, kívülről, hogy a zavaros pálinkának mi a baja.

Ahogy ügyfeleim szokták mondani:” Amikor kihígítottam, akkor lett zavaros” vagy “Mikor elhoztam a főzdéből még jó volt, aztán pár nap múlva lett zavaros” Ezért szoktam azt mondani, hogy teljesen biztosak, csak akkor lehetünk a probléma megoldásában, ha birtokunkban van mindkét szűrő. Az én kationcserélő gyantás szűrőm 8 éves. 8 éve szűröm vele az olyan pálinkáimat is, aminek semmi baja, ugyanis használatával a friss pálinka, olyan selymes, bársonyos lesz, mint ha 3 éve pihenne egy hordóban. Ha telítődik, újra aktiválom, és már használható is tovább. A telítődött gyanta színe, kékes lesz. Ilyenkor válik szükségessé az újra aktiválás. Hogy hogyan? A csomagban lévő leírásában benne lesz.

A Fizikai szűrőt is szinte egy életre vesszük, ha használat után, minden esetben, ellenkező irányú átmosással kimossuk belőle a kiszűrt szennyeződést!

 

A Pálinka opálosodása, szűrése.

Sok utánajárás, kísérletezés hozta meg azt eredményt, melyet most meg szeretnél osztani Veled.

Történt ugyanis, hogy egy jó ismerősöm, hozott 5 liter jó minőségű párlatot, mely a pálinkafőzés után még tükör tiszta volt, csak az volt vele a bibi, hogy hígítás után, a kész pálinka opálosodás keserítette meg barátom életét. Az újrafőzését eleve elvetettem, mert mindenképp íz,  aromaveszteséggel járt volna. Kipróbáltam minden “varázslatot” melyet eddig ismertem, ennek a problémának a megszüntetésére.

Volt itt fehérjés kicsapatás, kationszűrőn való átcsurgatás, stb,  pálinka opálosodása sajnos megmaradt. Hosszas keresgélés után, találtam egy szűrőt, mint utolsó lehetőséget. Ezen az alkoholtűrő, nagy felületű, Fizikai szűrő patronon átengedtem, és megtörtént a csoda. Pálinkám tükör tiszta lett.

Azt hiszem megtaláltam azt a szűrőt, ami erre alkalmas lesz.

Itt vannak a fotók, itt megnézheted Te is.

ilyen volt…

pálinka opálosodás2

ilyen lett…

pálinka opálosodás3

pálinka opálosodás3

Mindkét szűrőt megtalálod a “kiegészítők” fülön. Megrendelés, a KAPCSOLAT gombról.  Segítségükkel, a pálinka tükör tisztává varázsolható, újra lepárlás nélkül. Használatuk hatékony, egyszerű, ügyes kiegészítői lehetnek, a pálinka opálosodása elleni harcnak. Tisztításuk pedig végtelenül egyszerű. Az Fizikai szűrőt, minden használat után, ellenkező irányból, csapvízzel átöblítjük, és már készen is áll az újra felhasználásra. A gyantás szűrőt, pedig újraaktiválással lehet ismét harckész állapotba hozni, amennyiben a benne lévő gyanta töltet jól láthatóan “elkékült” vagy is telítődött. (kb 150-200 liter átszűrt pálinka után) Mindkét szűrőt egy életre vesszük meg.

One Comment:

  1. Czika Péter Gyula

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .