Hőmérséklet-szeszfok táblázat pálinkafőzőhöz
A következő hőmérséklet-szeszfok táblázat egy kolléga mérései alapján készült, egy 50 literes pálinkafőzőn.
Nagy segítség, pálinkafőzés közben!
Bizonyosan sokan láttak már különféle pálinkafőzőkön hőmérőt. Az egyik az üstre, a másik a sisak tetejére volt szerelve. Nos nekünk ezek a hőmérők, csak díszek! Nekünk arra van szükségünk, hogy az elgőzölgő pára hőmérsékletét tudjuk, hiszen ebből a főzés ideje alatt, nagyon sok tanulságos következtetést vonhatunk le. Ilyenek pl a következők: Mikor fog elkezdeni folyni a pálinkám, mennyi idő van még addig, hány fokos/százalékos az éppen lecsurgó párlat, mikor kell elzárnom a gázt az üst alatt, mert már nem érdemes tovább melegíteni. De ebből következtethetünk arra is, hogy mikor jön el a “rézeleje” és az előpárlat, illetve az utópárlat elválasztásának ideje.
Szinte ezzel a kis készülékkel, helyettesíteni tudjuk az epruvettát. A párahőmérő méréseinek a lényege a következő: Azonos hőmérsékleten, minden esetben azonos alkoholtartalmú párlat csurog le. No de nézzük kicsit részletesebben a dolgot. Főzés közben folyamatosan megfigyelhetjük, a pára emelkedő hőmérsékletét. Azt is előre jelzi, hogy mikor fog megcseppenni a hűtőnkből a párlat, és azt is hogy mikor jön el az elő, és utópárlat elválasztás körülbelüli ideje. Ha már kitapasztaltuk főzőnket, akkor azt is leolvashatjuk, hogy mikor kell elzárnunk a gázt, mikor jött el az az idő, amikor már nincs értelme tovább melegítenünk cefrénket, mert már a bevitt energia, nem térül meg a túl kicsi lepárolható alkoholtartalom miatt.
Ide teszem, ezt a hőmérséklet-szeszfok táblázat példát, hátha valakinek éppen jól jön, a lepárláshoz, elválasztáshoz.
Azért továbbra is azt javaslom, (mivel a hőmérőknek is van szórásuk) hogy mindenki készítse el a saját táblázatát, az lesz “tűpontos”.
Természetesen ehhez a pontos méréshez, elengedhetetlen egy tized fok pontosságú hőmérő. Ez általában egy digitális párahőmérő. A kiegészítők fülön találhat ilyen hőmérőt. A mi méréseink is, ezzel a fajta hőmérővel történtek.
C fok %
80 80
—————————–
81 75
82 73
82.5 70
83 69
83.5 67
84 65
85 63
85.5 61
86 60
86 58
87 56
88 55
89 54
90 52
90.5 50
—————————-
91 47
91.5 40
92 35
93 30
94 25
94.5 20
95.5 kb. 17