2015-ös pálinkatörvény. A pálinkafőzés szabályai.

2015-ös pálinka törvény.

2015-ös pálinka törvény.

AZ ÚJ ADÓTÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN TOVÁBBRA IS SZABAD ÉS ADÓMENTES AZ OTTHONI PÁLINKAFŐZÉS

A rémhírek ellenére – marad a magánfőzés szabadsága!

2015-ös pálinka törvény

2015-ös pálinka törvény

Itt vázolnám, hogy a jövő évtől, mi változik a magán, és bérfőzetés szabályaiban.

84 LITER 50%-OS PÁLINKA FŐZHETŐ EGY ÉVBEN, JÖVEDÉKI ADÓMENTESEN, ÉVES 1000 FORINTOS ÁTALÁNYADÓ MELLETT.

A mai napon elfogadott adótörvény Január 1-től is lehetővé teszi, hogy a saját gyümölccsel rendelkező magánszemélyek, a saját tulajdonú pálinkafőzőikkel, adómentesen állítsanak elő évente 50 liter 100tf%-os magán főzött párlatot. Ez lefordítva 84 liter 50tf%-os pálinkát jelent évente, háztartásunk részére.  Jogszerűen kínálhatjuk meg otthon rokonainkat és vendégeinket is.

Az egész éves lefőzött mennyiség után csupán 1000 Forint átalányadót kell fizetni összesen, a helyileg illetékes önkormányzatnak, ahova januártól be kell regisztrálni a főzőberendezést. Az átalányadót is csak abban az esetben kell befizetnünk minden januárban, ha az előző évben használtuk a pálinkafőzőnket.

 

Bérfőzés – 50%-os jövedéki adó kedvezmény

1 LITER 50%-OS PÁLINKA UTÁN 835 FORINT JÖVEDÉKI ADÓ 100 LITER 50%-OS MENNYISÉGIG.

A bérfőzetés már nem úszta meg ennyivel. Az Unió által korábban jóváhagyott 50%-os adókedvezmény bevezetése 1 liter 50tf%-os pálinka előállítása után 835 Forintot jelent. Ennyit kell tehát fizetni januártól, a bérfőzdékben előállíttatott pálinka után, mint jövedéki adót. Gyakorlatilag az eddig megszokott kb. 800 Forintos literenkénti főzési díj így az adó miatt duplájára emelkedik. A bérfőzésre kirótt literenkénti jövedéki adót a bérfőzdékben kell megfizetni a főzési díjjal együtt.  Tehát a bérfőzetett pálinka, literenként, kb 1600 Ft-ba fog kerülni a főzetőnek.

———————————————————————————————————————————————————————————————————–

Tehát a 2015-ös pálinka törvény lényege: Ha valakinek van otthoni, saját pálinkafőzője, és mellé pedig 600 liter cefréje, és ebből lesz 60 liter pálinkája, annak ez a mennyiség, évi egyszer megfizetendő 1000 ft-ba kerül!

Ha valaki ugyan ezt a mennyiséget elviszi lefőzetni egy bérfőzdébe, annak (pálinka literenként) kell fizetnie az 1600 ft-ot, vagyis 60×1600=96000Ft-ot fog így ott hagyni a főzdésnél. (egy kisebb pálinkafőző árát!!!)

Hát kérem tessék számolgatni hogy melyik éri meg jobban.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .