Faeper

Faeper

Faeper.

faeper

faeper

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Faeper pálinka.

 

Faeper pálinka lassan feledésbe merül, pedig nagyon értékes őshonos hazai gyümölcsről beszélünk, melyből nem csak pálinka készíthető. Hetekig érik, lassan gyűjthető, de pálinkája feledteti a sok fáradozást, melyet összeszedésével töltöttünk. Bár legújabban azt látom, hogy a gazda madárhálót terít a fa alá, így a cefre alapanyagának begyűjtése sokkal gyorsabb. Cefrézése nem bonyolult, de nagyon lényeges az eper tisztítása, az esetleges föld, levél, és ágmaradványok válogatása cefrézés előtt. A faeper hosszan terem. Ezért javasolható, hogy a már érett, tisztított gyümölcsöt,(ha van rá módunk) dolgozzuk fel, és fagyasszuk le mélyhűtőben. Így érhetjük el azt a kívánatos állapotot, hogy amikor leérett a fa, egyszerre tudjuk kiengedni, és egyszerre tudjunk PH-t állítani (savazni) és a fajélesztős beoltással foglalkozni. Hibás cefrét eredményezhet az a felfogás, hogy “minden nap hozzáteszem ami megérett”. Ennek eredménye, egy elhúzódó erjedés lenne ami alatt sok időt hagyunk a cefrének az aromák, ízek gyengülésére, és az estleges cefre betegségekre.

Alszesze jelentős mennyiségű kozmaolajat tartalmazhat. Ezt a szokásos, “papír zsebkendős” módszerrel itathatjuk le róla. Alapos főzőtisztítás után, következhet a finomítás. Sokszor hallom ügyfeleimtől, hogy “sajnos megecetesedett a faeper pálinka alapanyaga” Ahhoz, hogy a faeper pálinka igazán jól sikerülhessen, szükségünk lesz a cefre PH beállítására. Ez nagyon fontos az eper cefrézésekor, mert sajnos ez a gyümölcsünk a nagyon lúgos fajták közé tartozik, (PH 4,5-5!!) ezért MINDEN esetben savazást igényel! Az ajánlott PH érték, 3-3,2.

A cefre  megfelelő PH értékének beállítása (digitális PH mérő) után, jöhet a fajélesztővel való beoltás. Még egy nagyon fontos dolog van amit itt szeretnék elmondani. A kierjedt cefre lefőzését, NE HALOGASSUK! Minél többet áll annál többet veszít frissességéből, ízéből aromájából. Azért hogy ezeket jobban megőrizhessük, használjunk a pálinkafőzőre szerelhető deflegmátort. Érezhetően erősebb gyümölcsíz mellett illatanyagaiban és többet kaphatunk vissza, faeper pálinkánktól.

 

No de nézzük milyen egészségre gyakorolt hatása van még a faepernek?

 

Fogyasztása ajánlott daganatos betegségek esetén, de a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. A faeper az egyik legjobb nyári csemege, szinte minden gyerek ismeri, hiszen túrák, alkalmával jó szomjoltó lehet, az utak mellett sűrűn előforduló finom gyümölcsből. A friss faeperből nem csak pálinkát, de egészséges és tápanyagokban gazdag lekvárt is készíthetünk.
100 gramm faeper, nagyon kevés 43 kalóriát, de rengeteg antioxidánst tartalmaz. Ajánlott a rákos betegségek ellen, neurológiai problémák, cukorbetegség és bakteriális fertőzések esetén is.

A gyümölcs magja egy resveratol nevű antintioxidánst tartalmaz, mely védelmet nyújthat korunk népbetegsége a stroke ellen is. Magas benne az E- és C-vitamin, és 100 gramm gyümölcs 1,85 mg vasat is tartalmaz. Az ásványi anyagok közül magas mennyiségben található benne kálium, mangán, magnézium és kalcium.

A faeper élethosszabbító hatásai:

-vérmegújító
-immunrendszer erősítő
-természetes energiaitalként működik
-javítja a látást, hallást
-serkenti az agy működését
-magas tápértékkel rendelkezik
-ajánlott székrekedés ellen


A fekete faepernek lényegesen ízletesebb, és nagyobb a tápértéke, mint a fehér változatának. Májustól augusztusig gyűjthető az érett gyümölcs. Fogyaszthatjuk nyersen, de készíthetünk belőle pálinkát, lekvárt, de akár szirupot is. Elkészítése:Egy bögre faeperhez adjunk két bögre cukrot és egy liter vizet. Forralás után tiszta, előtte jól elmosott üvegbe téve, sokáig eláll. A faeper leveléből csinálhatunk cukorbetegség és gyomorfekély kezelésére szolgáló teát is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .