Faeper
Faeper.
Faeper pálinka.
Faeper pálinka lassan feledésbe merül, pedig nagyon értékes őshonos hazai gyümölcsről beszélünk, melyből nem csak pálinka készíthető. Hetekig érik, lassan gyűjthető, de pálinkája feledteti a sok fáradozást, melyet összeszedésével töltöttünk. Bár legújabban azt látom, hogy a gazda madárhálót terít a fa alá, így a cefre alapanyagának begyűjtése sokkal gyorsabb. Cefrézése nem bonyolult, de nagyon lényeges az eper tisztítása, az esetleges föld, levél, és ágmaradványok válogatása cefrézés előtt. A faeper hosszan terem. Ezért javasolható, hogy a már érett, tisztított gyümölcsöt,(ha van rá módunk) dolgozzuk fel, és fagyasszuk le mélyhűtőben. Így érhetjük el azt a kívánatos állapotot, hogy amikor leérett a fa, egyszerre tudjuk kiengedni, és egyszerre tudjunk PH-t állítani (savazni) és a fajélesztős beoltással foglalkozni. Hibás cefrét eredményezhet az a felfogás, hogy “minden nap hozzáteszem ami megérett”. Ennek eredménye, egy elhúzódó erjedés lenne ami alatt sok időt hagyunk a cefrének az aromák, ízek gyengülésére, és az estleges cefre betegségekre.
Alszesze jelentős mennyiségű kozmaolajat tartalmazhat. Ezt a szokásos, “papír zsebkendős” módszerrel itathatjuk le róla. Alapos főzőtisztítás után, következhet a finomítás. Sokszor hallom ügyfeleimtől, hogy “sajnos megecetesedett a faeper pálinka alapanyaga” Ahhoz, hogy a faeper pálinka igazán jól sikerülhessen, szükségünk lesz a cefre PH beállítására. Ez nagyon fontos az eper cefrézésekor, mert sajnos ez a gyümölcsünk a nagyon lúgos fajták közé tartozik, (PH 4,5-5!!) ezért MINDEN esetben savazást igényel! Az ajánlott PH érték, 3-3,2.
A cefre megfelelő PH értékének beállítása (digitális PH mérő) után, jöhet a fajélesztővel való beoltás. Még egy nagyon fontos dolog van amit itt szeretnék elmondani. A kierjedt cefre lefőzését, NE HALOGASSUK! Minél többet áll annál többet veszít frissességéből, ízéből aromájából. Azért hogy ezeket jobban megőrizhessük, használjunk a pálinkafőzőre szerelhető deflegmátort. Érezhetően erősebb gyümölcsíz mellett illatanyagaiban és többet kaphatunk vissza, faeper pálinkánktól.
No de nézzük milyen egészségre gyakorolt hatása van még a faepernek?
Fogyasztása ajánlott daganatos betegségek esetén, de a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. A faeper az egyik legjobb nyári csemege, szinte minden gyerek ismeri, hiszen túrák, alkalmával jó szomjoltó lehet, az utak mellett sűrűn előforduló finom gyümölcsből. A friss faeperből nem csak pálinkát, de egészséges és tápanyagokban gazdag lekvárt is készíthetünk.
100 gramm faeper, nagyon kevés 43 kalóriát, de rengeteg antioxidánst tartalmaz. Ajánlott a rákos betegségek ellen, neurológiai problémák, cukorbetegség és bakteriális fertőzések esetén is.
A gyümölcs magja egy resveratol nevű antintioxidánst tartalmaz, mely védelmet nyújthat korunk népbetegsége a stroke ellen is. Magas benne az E- és C-vitamin, és 100 gramm gyümölcs 1,85 mg vasat is tartalmaz. Az ásványi anyagok közül magas mennyiségben található benne kálium, mangán, magnézium és kalcium.
A faeper élethosszabbító hatásai:
-vérmegújító
-immunrendszer erősítő
-természetes energiaitalként működik
-javítja a látást, hallást
-serkenti az agy működését
-magas tápértékkel rendelkezik
-ajánlott székrekedés ellen