Naspolya pálinka

Naspolya pálinka

Naspolya pálinka.

naspolya pálinka

naspolya pálinka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az a gyümölcsünk, ami nem szép, de legalább ronda. Lehet hogy nem szívesen nyúlunk utána, de szegény naspolya mit sem tud a szép csomagolású marketingről. Az október/november végén szüretelhető gyümölcsök lassan ehető állapotba kerülnek. Lippai János, a következőket írja a naspolyáról: “A noszpolyafa gyümölcseit, minek előtte meglágyul, akkor szedik: de jobb, ha a fáján hagyják, hogy egyszer vagy kétszer megcsípje a dér, s édesebb leszen. Ha elébb leszedik, s szalmára rakják, úgy is meglágyul, és akkor eszik őtet nyersen, mert főve nem láttam”….. Írja János. Na de én már láttam, mi több kóstoltam is “főzeményét” azaz párlatát. Egészen különleges, kissé fanyarkás, de igazi felüdülés a nyári megszokott gyümölcspárlatok után.  De mielőtt rátérnénk a naspolya pálinka készítés rejtelmeire, nézzük meg milyen egyéb hatásai vannak ennek a kiváló gyümölcsnek. A naspolya, fura kinézetének ellenére felértékelődik télen, amikor gyümölcsválaszték gyakorlatilag elhalványodik.

Naspolya pálinka.

Hazai gyümölcsfajták közül almát, vagy körtét fogyaszthatunk, ezen kívül legfeljebb déli gyümölcsök állnak rendelkezésünkre.12 százalék szénhidrátot és az almafélék közül is kiemelkedő mennyiségű, 12 mg C-vitamint tartalmaz 10 dekánként. Éretten  való fogyasztása mellett lekvár főzésre is alkalmas, mivel magas a pektintartalma. De magas mennyiségben tartalmaz még vasat és kalciumot, és jelentős mennyiségű cserzőanyagot is tartalmaz. A vastartalma miatt fogyasztása vérszegényeknek kifejezetten ajánlott de ezen kívül még erős a csonterősítő hatása is. Gyulladáscsökkentő hatású növényként ismeri a természetgyógyászat.

No de nézzük, hogyan készülhet belőle naspolya pálinka.

Feldolgozása (érett állapotban) nem különösebb kihívás. Már pedig a naspolya pálinka készítésére az az ideális állapota a gyümölcsnek, mikor már egyszer kétszer megcsípte a fagy, és a gyümölcs édes, és kicsit szottyos lett. Éppen ezért feldolgozása akár fúrógépbe fogott keverőszárral is könnyen megy. A naspolya pálinka készítésre azért ilyen állapotban a legalkalmasabb, mert ekkorra éri el a gyümölcs a jó kihozatalhoz nélkülözhetetlen saját gyümölcscukor tartalmat. Kémhatása enyhén lúgos, ezért a gyenge savazás jót tesz neki. Ebben a hideg időben azonban nagyon figyeljünk oda a cefrénk megfelelő hőmérsékletű helyiségben való elhelyezésére. Ne hagyjuk az udvaron, mert az erjedés könnyen leállhat a túlzott hideg miatt. Amennyiben ezt nem tudjuk biztosítani, úgy “Hidegtűrő élesztő” használata ajánlott.

A naspolya pálinka íze, határozottan karakteres. Ezt az élményt fokozhatjuk egy jól szabott DEFLEGMÁTOR használatával, mely nem csak ennek, de minden pálinkánknak határozottabb gyümölcsös ízt kölcsönöz. A Deflegmátor megtalálható a KIEGÉSZÍTŐK fülön, és megrendelhető a KAPCSOLAT gombról.

Jó munkát kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .