Zavaros pálinka

Zavaros pálinka

Zavaros pálinka.

Pálinkafőzéskor, általában kihígításkor, sokunkban felmerül a kérdés, hogy miért lett a végeredmény opálos, zavaros pálinka. Sajnos ügyfeleim elmondása szerint, nem csak az otthon főzött, hanem a bérfőzdében főzetett párlatokkal is ilyen probléma fordul elő, egyre többször. Az otthoni körülmények között készült zavaros pálinka fő okozója általában két dologra vezethető vissza. Az első ok a magas kozmaolaj tartalom. Mint tudjuk vizes közegben az (kozma)olaj és a víz emulziót alkot, ezért ahogy csökken a kihígítás során a pálinkánkban az alkoholtartalom, sajnos egyre nő az esélye annak, hogy a végeredmény, egy opálos, zavaros pálinka lesz. Ezt elkerülendő a második főzést követően, kozmaolaj leválasztást szoktunk alkalmazni. (cefrézés pálinkafőzés fülön a konkrét leírása)

Amennyiben ez elmarad, vagy nem megfelelően hajtjuk végre sajnos jó esélyünk van arra hogy pálinkánk kihígításkor, esetleg másnap bezavarosodik. De ne ijedjünk meg ettől, mert ez a hiba, szépen orvosolható, egy megfelelő finomságú, de magas alkoholtűrő képességű szűrő használatával. Csupán annyi lesz a dolgunk, hogy a hibás, zavaros pálinkát, megfelelően lehűtve átengedjük a szűrőn, és élvezzük a kristály tiszta pálinkánk látványát. Használatáról a pontos leírást, és a szükséges szerelvényeket csatlakozókat a csomagban mellékelem. Tisztítása egyszerű, ezért élettartama alatt akár több száz liter pálinka szűrésére is alkalmas lehet. Így nézett ki a pálinka szűrés előtt.

pálinka opálosodása

pálinka opálosodása

Víztiszta pálinka

…és így a szűrést követően:

zavaros pálinka

pálinka opálosodás3

zavaros pálinka jelenség

A másik gyakori probléma ami a zavaros pálinka jelenséget okozhatja, a cefre túlzott savasságában keresendő. Sokan nem használnak Ph mérőt a cefre helyes PH értékének beállítására. Amikor ezt a túlzottan savas (netán kicsit esetes) cefrét főzzük, a gőzben lévő savak apró rézdarabokat, rézrozsdát választanak le rendszerünk csöveinek, réz alkatrészeinek belső faláról. Az így, a gőzök által leoldott réz oxid pedig alattomosan elrejtőzik pálinkánkban egészen addig, amíg ki nem hígítjuk. Ekkor azonban a vízzel felhígulva melegágya lehet a zavaros pálinka jelenségnek. Ez a probléma orvosolható a legkönnyebben. Nincs szükség lehűtésre, csak simán átengedjük opálos/zavaros pálinkánkat egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett, nagy alkoholtűrő képességű gyantás szűrőn. A végeredmény pedig, egy ragyogóan tiszta, és a két éve érlelt pálinkákhoz hasonló selymes, bársonyos ital lesz.

De miért lesz ilyen selymes a pálinkánk a gyantás szűrő használata után? Azért, mert párlataink “csípősségét”, “karcosságát” ezek a pálinkában lévő oldott rézionok adják. Bizony kedves olvasó. Ha azt szeretnénk, hogy a lefőzött párlatunk másnap már lesimuljon, nincs más dolgunk csak átereszteni ezen a gyantás szűrőn. A gyanta tokjában lévő gyantagranulátum élettartama több 100 liter pálinka megszűréséhez elegendő. Amennyiben elkezd elkékülni a töltet, csak újra aktiváljuk, és folytathatjuk is a szűrést.

Amint írtam, a gyanta töltetet első alkalommal aktiválni kell. Ehhez két dologra lesz szükségünk, mely minden háztartásban megtalálható. Az első: Konyhasó 2 evőkanál, a második 0,5L csapvíz. A konyhasót feloldjuk a fél liter vízben, beletöltjük a tokban szállított gyantát, és benne hagyjuk 1-2 órára. Ezután visszatöltjük a gyantát a tokjába, rátesszük a zárókupakját, és addig öblítjük át csapvízzel, amíg az alul kifolyó víznek, már nincs sós íze. Ezután kezdődhet a zavaros pálinka, vagy akár a hibátlan pálinka szűrése, vagy is a “rézoxid mentesítése”. Erre a problémára az otthonfőzőknek, egy jól bevált szerkezet áll rendelkezésre, a gravitációs elven működő, magas alkoholtűrő képességű gyantás szűrő, vagy a túlzottam magas kozmaolaj tartalom miatti opálosodásra a fizikai szűrő.

Összeszerelve így néz ki:

Pálinkafőzdéknek az ipari pálinkaszűrőt ajánlom, melynek teljesítménye, 60l/óra.

Akár külön-külön, akár egyben is megtekinthetők, a zavaros pálinka javítására való szűrők, a KIEGÉSZÍTŐK fülön. Megrendelés a KAPCSOLAT gombról.

2 Comments:

 1. Üdv. Kérdésem az lenne, hogy a múlt évben diólikőrt készítettem a leírásnak megfelelően házilag főzött törköly pálinkából és kb. 3-4 hónap múlva az alkohol fokát megmérve csodálkozva tapasztaltam, hogy 0, azaz nulla. Eltűnt az alkohol… Kérdésem: hova lett?

  Üdv. Mátrai Éva

  • Kedves Éva!

   Amennyiben az edény le volt zárva, ez nehezen történhetett meg. Én inkább arra gyanakszom, hogy a fokolóval lehet a baj. Vagy! Az anyag extrakttartalma miatti fokoló tévesztésre. Egyéb módon el sem tudom képzelni, hogy hová tűnhetett az alkohol.
   Üdv:Miklós

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .