Biztonságos pálinkafőző

Biztonságos pálinkafőző

biztonságos pálinkafőző, nyugodt család….

 

 

biztonságos pálinkafőző

biztonságos pálinkafőző

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy igazán jó pálinkafőzővel szemben több féle elvárásunk lehet. Amit elsőnek talán a legfontosabbnak gondolnánk az, hogy nagyon finom pálinkákkal varázsoljon el minket. Igen. Ez is nagyon fontos dolog, de azt hiszem abban nem lehet vita köztünk, hogy az ember a testi épségénél nincs fontosabb dolog, ezért talán legfontosabb dolog, hogy egy biztonságos pálinkafőző segítse munkánkat. Egy igazán jó pálinkafőző, nem maradhat el biztonság terén sem elvárásainktól. De milyen veszélyek leselkedhetnek ránk, kedvenc hobbik gyakorlása közben? Én azt szoktam mondani, hogy “A pálinkafőzés, veszélyes üzem” Főzés közben általában ég a tűz, mely az üstünket melegíti. Ez már nagy körültekintésre adhat okot… De nem is tűzvédelmi oktatást szeretnék tartani, hanem inkább megvizsgálni azokat a veszélyhelyzeteket, amelyeket egy nem megfelelően kialakított berendezés okozhat, pálinkafőzés közben.

Üstjeinkben, cefrét forralva, előfordulhat hogy túlságosan teletöltöttük, ezzel ugyan helyet “spórolnánk” de sajnos nem marad az üstben hely a cefre felhabzásának. Már pedig a cefre olyan, hogy forralás közben felhabzik. Azt hogy melyik mennyire, cefréje válogatja. Ilyenkor fordulhat elő, hogy a nem megfelelően aprított, pépesített cefre habja, gyümölcsdarabokat tolhat fel a páracsőbe. Addig nincs is baj, amíg az előre menő pára, “elfér” a csőbe került szennyeződés mellett. A baj akkor szokott lenni, mikor a páracsőbe került szilárd anyag, eldugítja azt, ezzel ellehetetlenítve a gőzök előrehaladását a hűtő felé. No ekkor van baj. Nagy baj! Innentől készülékünk pont úgy fog működni, mint egy kukta.

“Kukta ügy”

 

Apropó kukta. Sokszor elképzelem, hogy hogyan eresztik el a felgyülemlő túlnyomást azok a kereskedelemben kapható kuktából épített lepárlók, melyeknek apró biztonsági szelepe (melyen 1mm-es rés van) esetleg eldugul? Én próbáltam. SEHOGY! A felhabzott cefre azonnal eltömíti, ezt kis lyukat. Nem egy ügyfelem elmondása alapján (a robbanáskor leégetett kéz, arcbőr nyomok alapján) bátran kijelenthetem, hogy ezek a berendezések, időzített bombák! Alapesetben a pálinkafőzőnkben NINCS nyomás főzés közben. Az elpárolgó alkoholgőz akadálytalanul halad át a páracsövön a hűtő felé, ahol lecsapódik, folyékony halmazállapotot vesz fel, és kicsurog a hűtőspirálunk végén.

Ez az elv. De sajnos a gyakorlatban ez nem minden esetben így történik. Na ilyenkor, egy esetleges páracső duguláskor vesszük nagy hasznát egy biztonságos pálinkafőző jó tulajdonságainak. Ahogy már az imént említettem, a nyomásemelkedés, általában a páracsőben (és az üstben) jelentkezik dugulás esetén. Ez a cső a leghajlamosabb erre a veszélyes jelenségre, mivel itt csak a páráknak kéne közlekedniük a hűtőnk felé, nem szoktuk túl vastag csőből készíteni őket. Persze…. Lehetne vastagabb csőből, csak akkor meg a pálinkáink nem lennének olyan finom illatúak, mert ugye a hűtő felé emelkedő párcsőben, két folyamat zajlik egyszerre. Először, is itt halad át az üstből előre menő alkohol pára a hűtő felé, és itt csurog vissza a cső deflegmáló hatása miatt lecsapódott folyadék az üst felé.

 

biztonsagos palinkafozo 1

 

 

 

 

 

 

 

A biztonságos pálinkafőző ismérvei.

 

Na most. Ha a visszacsurgó folyadék, (flegma) nem fékezi kicsit az előremenő gőz sebességét, (és fordítva) attól még főzhetünk jó pálinkát, de kiválót NEM!  Ezért nem szabad a páracsövet túlzottan vastag csőből készíteni. No de ne menjünk bele a jó pálinkafőző készítésének technológiájába, mert mostani írásomnak a fő mondanivalója a biztonságos pálinkafőző felépítése. A biztonságos pálinkafőző fő ismérve pedig az, hogy legalább egy helyen (nálam két helyen) biztosított legyen,  a fellépő túlnyomás szabad eltávozása. De nem egy kuktaszelepnyi 1mm-es résen 🙂 A legjobb ha ez a túlnyomás úgy tud távozni rendszerünkből, hogy közben nem okoz újabb baleset veszélyt, vagy égési sérülést. Ennek beépítésére, a legalkalmasabb hely a páracső első részében van. A dugulások  általában a túl vékonyra tervezett hűtőspirálban szoktak létre jönni. Sok házi (barkács) főzőt volt szerencsém látni, melynek hűtőspirálja 8-as, ne adj Isten még vékonyabb (autó rézfékcső!!!) anyagból/csőből készült. Ne tegyünk ilyet!

Egy biztonságos pálinkafőző hűtőcsöve akkor ideális, ha legalább 12-es, de még jobb ha 15-ös csőből készül. Ebben már elfér az esetlegesen áthabzó folyadék, és a kisebb cefredarabkák is. De térjünk vissza a biztonságos pálinkafőző páracsövének kialakításához. Nálam, mint a fotón is látszik, egy “elronthatatlan” szerkezet garantálja, (étkezési szilikon dugó) hogy az estlegesen a páracsőben megszorult gyümölcsdarabtól megemelkedő nyomás, ne okozzon problémát a felhasználónak. Már egészen enyhe túlnyomás esetén is, a rendszer “kiköpi” dugót, így adva szabad utat az esetlegesen megemelkedett nyomásnak.

De rögtön felmerül a következő gondolat…

 

Igen ám, de mi van akkor kérdezhetnéd (jogosan) ha az esetleges nagyobb cefredarab, már a sisak kilépő nyílását tömíti el? No ilyenkor kezd el dolgozni a biztonságos pálinkafőző második védvonala, mégpedig a sisak alatti tömítés. Nem véletlenül készülnek ezek a tömítések üreges szilikonból, vagy is csőből. A cső már akkora nyomással is összenyomható, amit szájjal elő tudunk állítani. Ez pedig nagyon alacsony nyomás! Magyarul, ha akarjuk, a lecsatozott sisakon keresztül, annyira “fel tudjuk fújni” az üstöt a sisakon keresztül, hogy füllel jól hallhatóan elkezdi elengedni a benne keletkezett túlnyomást. Ezt a funkciót azonban kizárólag cső tömítéssel érhetjük el. A tömör tömítések, nem lapulnak össze túlzott nyomásemelkedés esetén. Ha pálinkafőzőnk így van elkészítve, biztosak lehetünk abban, hogy még akkor is biztonságban tudhatjuk magunkat, családunkat, ha a két megoldás közül valamelyik, például helytelen összeszerelés, vagy használat miatt nem működik helyesen.

Ha pálinkáidat még finomabbá szeretnéd tenni, ajánlom nézz szét a különféle KIEGÉSZÍTŐK között!

Kívánom Neked, hogy egy biztonságos pálinkafőző segítse nap mint nap a munkádat!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .