2016-os újdonságok, újítások

2016-os újdonságok, újítások a pálinkafőzés területén.

 

LOGÓ-új-alap2

 

Akik régóta ismernek, tudják rólam, hogy minden évben töröm a fejem valami olyan újdonságon, különleges megoldáson, amit ami megkönnyíti, biztonságosabbá, hatékonyabbá, és gazdaságosabbá teszi, főzőinket.

Ebben az évben készültek először a modul rendszerű finomító tornyok. Nagy előnyük, hogy részegységenként is megvásárolhatók, tehát nem egyszerre terheli pénztárcánkat. Az idei év újítása volt a sok előkészület után végre megvalósult Pistorius tányérok. Ők is modul rendszerűek, és az üstmérethez megválasztható a darabszámuk. Azt kell csak eldönteni, hogy mire is fogjuk használni őket. Van aki “csak” alkohol koncentráció növelésre, és van aki (3-4 db) azért, mert pálinkáját egymenetben/egylépcsőben szeretné elkészíteni. Az idei év újítása volt az aromatényér/aromakosár gyártásának megkezdése is. Nagy megelégedéssel használják, akik egy kis pluszt (ízben, illatban,rézfelületben) szeretnének adni pálinkájukhoz. Hát kb ennyi fért az idei évbe.

 

Most viszont új év következik. Megint csak új, és hasznos dolgokkal szeretnélek megörvendeztetni. Nézzük milyen “eszement” eszközökkel szeretném jövőre segíteni munkátokat.

  •  Talán az első újdonság a pálinkaszűrés területén lesz elérhető. Természetesen megmaradnak a régi, jól bevált méretű pálinkaszűrők, (kationcserélő/5 mikronos) de 2016-tól DUPLÁZOTT méretben is kaphatóak lesznek. Kinek is ajánlom őket? Mindenképp azoknak, akik sok pálinkát főznek. A nagyobb szűrők, arányaikban olcsóbbak lesznek, kisebb testvéreiknél, ezáltal használatuk gazdaságosabb lesz.
  • A második újdonság a cefre előmelegítésére készülő spirál. A prototípus már készen van, teszteltük, és nem várt jó eredményeket hozott.  Tulajdonképpen a felmelegedett hűtővízzel, előmelegítjük a következő adag főzésre szánt cefrénk hőmérsékletét. Ezzel azt értük el, hogy 3,5 óra helyett, 2 óra alatt sikerült lefőznünk 45 liter cefrét!!! Amennyiben érdekel a téma, ITT elolvashatod a cikket róla.
  • A következő újításnak azok fognak örülni, akik Pistorius tányért használnak. Sikerült egy olyan beszállítót találnom, aki (ígérete szerint) ellát minket egy olyan kis méretű, jól szabályozható szeleppel (csappal) amivel szépen szabályozható lesz a felső Pistorius tányér hőmérséklete, és az ára is kedvező lesz. Így legyen.
  • És ha már Pistorius tányér, és ha már hőfok szabályzás, akkor jöjjön egy olyan újdonság, ami nem csak a Pistorius tányér tulajdonosok szívét fogja megdobogtatni! Sokan irigykedve tekintettek az automata finomítótorony használóira. “…könnyű nekik” ….”nem kell szabályozgatniuk a vízhőmérsékletet”  …”automatikusan hűti magát”…”az alágyújtás után akár el is mehetnek aludni!” Ilyen és más megjegyzéseket hallottam az idén a Pistorius tányér használóktól. NA DE MOST! Változik a világ, és mi is vele változunk. Készítettem, egy olyan, automata termosztáttal ellátott szabályzót, ami eddig csak álom volt. Folyamatosan figyeli a felső tányéron lévő víz hőmérsékletét. De ez még nem volt elég… Azt akartam, hogy ha kell, avatkozzon is be. Mi több! Cserélje le a vizet a tányéron. De épp csak annyit engedjen rá, és azt olyan finoman, amennyire szükség van ahhoz, hogy a tányérok maradéktalanul elvégezzék (önállóan) a finomítás egészét. Részletek, cikk róla, fotók később. (tesztelve)
  • Ugyanez a szabályzó arra is képes, hogy az átfolyós hűtőben lévő víz hőmérsékletét szabályozza, kontrollálja, ha kell lecserélje. Nagy könnyebbség lesz ez az átfolyós hűtő használóinak. Innentől nem kell a csap beállítással bajlódnunk, mert ezt elvégzi helyettünk a szabályzó. Mindig folyamatosan odafigyelve arra, hogy a hűtőnkben lévő víz hőmérséklete, az előre beállított értékhatárok között legyen. PLUSZ! Olyan iramban cseréli le a vizet, ahogy mi szeretnénk, köszönhetően a beépített vízátfolyás szabályzónak. Ha akarom lassan, ha akarom gyorsan végez a vízcserével. (ez a cefre előfűtésnél lesz nagyon lényeges!)
  • …és ha ez még mindig nem elég, akkor terveim szerint készítek olyan szabályzót is a következő évben, ami akár mindkét rendszert képes lesz, egyszerre felügyelni. Hogyan? Egy egységben két termosztát, két szabályzó szelep, dupla mágnesszelep lesz. Na így már nyugodtan rábízhatjuk a Pistorius tányér, és a hűtőnkben lévő vízhőmérséklet szabályzását is az automatikákra.
  • Azonban még nincs vége a jövő évi újdonságoknak. Terveim szerint (már folynak a tárgyalások) szeretnék egy jó minőségű, hatékony, és megfizethető gyümölcsfeldolgozó géppel előrukkolni. A konkurencia már előre remeg tőle 🙂  Mit jelent az hogy Gyümölcsfeldolgozó gép ? Hát kérem azt, hogy szőlőt bogyóz, száraz, szilvát, almát, barackot zúz/pépesít. De ugye nem gondoltad hogy itt vége a tudásának? ….akkor jó 🙂 Mert hogy a felsorolt gyümölcsöket MAGOZZA is! Mi kellhet nekünk ennél több? Már nagyon várom a prototípust. Szerintem jövő év elején kipróbálhatom. Természetesen beszámolok majd egy cikkben a tapasztalatokról.
  • És az utolsó! …ez még nem jutott eszembe, de már gondolkodom rajta! 🙂

One Comment:

  1. arra a gyümölcsfeldolgozóra annyira kiváncsi vagyok, hogy szinte viszket! 😀

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .