Pálinkafőzés szabadsága Szlovákiában

Nemet mondtak a házi pálinkafőzésre, a Szlovák honatyák.

 

 

 

Elutasította ma a szlovák törvényhozás a parlamenten kívüli SKOK párt független képviselői, Jozef Kollár, Daniel Krajcer, Martin Chren és Juraj Miškov javaslatát, írja az Új Szó.

A honatyák azt kezdeményezték, Magyarországhoz hasonlóan nálunk is lehessen házi pálinkát főzni, anélkül, hogy a főzőnek bujkálni kellene.

„Abból indultunk ki, hogy Szlovákiában sok embernek van gyümölcsöse, vagy vannak gyümölcsfák a kertjében. Hagyomány, hogy a házi pálinkával megkínálják egymást, összehasonlítják, ki főzött jobbat stb. A ma érvényes jogi szabályozás szerint erre csak pálinkafőzdékben van lehetőség, ami több okból sem praktikus, és kis mennyiség esetén az adóteher miatt nem is rentábilis” – indokolta a javaslatot Kollár

Juraj Miškov pártelnök elmondta, a törvénymódosítással lehetővé tennék, hogy az állampolgárok tanúsítvánnyal rendelkező pálinkafőző berendezést vásárolhassanak, amelyet be kellene jegyeztetniük.

Az ötlet  Jozef Viskupičnak, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek képviselőinek is tetszett. „Én üdvözlöm ezt a javaslatot, amely teljesen apolitikus. A jelenlegi állapot bűnözőket csinál az egyszerű emberekből, miközben egy társadalmilag széles közben elfogadott jelenségről van szó” – mondta.

A pálinkafőzdék már nem voltak ilyen lelkesek. A Szlovákiai Szeszgyártók Társulásának titkára, Július Forsthoffer elmondta, az államnak a szeszgyártás minden formáját ellenőrzés alatt kell tartani. „Ha mindenkinek megengedjük a főzést, a minőségi és mennyiségi ellenőrzés is kisiklik a kezünk közül. Ebben látom a képviselői indítvány gyengéjét, melyet inkább csak egy választások előtti reklámfogásnak tartok. Gondolom, senki nem akarja, hogy egy olyan alkoholmérgezésnek lehessünk szemtanúi, mint nemrég Csehországban” – mondta.

Forrás: www.kitekinto.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .