2016 pálinkás újdonságai már elérhetők

2016 pálinkás újdonságai már elérhetők

 

Mint a múlt évben már utaltam rá, ez az év sem múlhat el újdonságok, újítások nélkül. A folyamatos fejlesztések, és az ügyfelek kívánságai arra sarkaltnak, hogy tovább keressem az utat, mely a még kényelmesebbé, hatékonyabbá teszi kedvenc hobbinkkal, a pálinkafőzéssel töltött időnket.

Vízhőmérséklet vezérlés

Vízhőmérséklet vezérlés

De nézzük is talán melyek ezek az újdonságok. Elsőnek talán álljon itt az az okos kis szerkezet, mely képes szabályozni a Pistorius tányérra jutó hűtővíz mennyiségét, és azt akkor teszi, mikor éppen szükség van erre. Magyarul, az előre beállított hőmérsékleten tartja a legfelső tányért. A megfelelő hőmérsékleten tartás nagyon fontos az egylépcsős lepárlásban. Csak így tudunk hatékonyak lenni ebben a műfajban. Amennyiben ingadozik a felső tányéron mért vízhőmérséklet, úgy vele együtt változik a lefolyó pálinka erőssége, minősége. Márpedig én azt gondolom, hogy a minőség számunkra a legfontosabb tényező. Így tudjuk elérni azt hogy pálinkáink folyamatos kiváló illattal, karakterekkel örvendeztessenek meg minket. Eddig a tányérokra jutó víz idejét, és mennyiségét magunknak kellett beállítgatni. Ez a kis szerkezet ezután ezt az embert próbáló feladatot leveszi a vállunkról. A beépített termosztát gondoskodik a felső tányéron lévő hűtővíz folyamatos figyeléséről, és amennyiben szükséges, cseréjéről. Teszi ezt maximum 1-2 fokos eltéréssel! A vízcsere intenzitásának mértékét, pedig egy szintén beépített átfolyás szabályzó biztosítja, hogy nehogy hirtelen túltöltődjön a tányér. A készüléket úgy alakítottam ki, hogy a bejövő vízcsatlakozás se okozzon fejtörést. A felső képen látszik is a jobb oldalon lévő szabványos “slagcsatlakozó”  mely biztonságos csatlakozást biztosít a vízrendszerhez. A fotó bal oldalán már az a szilikon cső látható, amely a a szabályzóból szállítja a vizet a Pistorius tányérra. Természetesen a szabályzó képes a hűtőnkben lévő víz automatikus lecserélésére is. 72 fokra állítottuk a vízcsere kezdetét. A 72fokos vizet pedig belevezzük az éppen lefőzésre várakozó cefrénkbe merített réz spirálba. Ezzel a következő főzésünk idejét, jelentősen lecsökkentve. (3,5 óra helyett 2 óra alatt!!) Mi legutóbb erre használtuk.

Pistorius tányér hőmérséklet vezérlő

Pistorius tányér hőmérséklet vezérlő

Összerakva pedig így néz ki:

A következő újdonság azoknak tehet jó szolgálatot, akik sokat főznek. Olyan megnövelt felületű szűrőket állítottunk csatasorba, melyek akár egy bérfőzdékben is megállják helyüket. A kationcserélő gyantás, és az 5 mikronos szűrő is duplázott felülettel veszi fel a harcot a pálinka opálosodásával. Dupla töltet, dupla felület! Itt van néhány fotó róluk, hogy érzékeltessem a méretbeli változást:

Az utolsó képen már egy elzáró csapot is tettünk rá. Nagy hasznát vehetjük, ha Pl:Üveget cserélünk a kifolyó pálinkánál, vagy nem szeretnénk, hogy gyantánk kiszáradjon. Tökéletes, légmentes zárást biztosít.

De használható a kis csap például, a Pistorius tányérokra folyó víz, mennyiségi szabályozására, ha nincs hozzá termosztátos vezérlőnk. Nyilván ebben az esetben csak a hűtőből, (szabadeséssel) érkező víz szabályzására.

Pistorius tányér hűtővíz csap

Pistorius tányér hűtővíz csap

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .