A cefre előmelegítése

Cefre előmelegítése

Cefre előmelegítése, egy a magánfőzésben viszonylag új eljárás. A téli időszakban (de máskor is) sok időt, és energiát takaríthatunk meg, amennyiben az átfolyós hűtőnkből távozó meleg vizet, egy erre kialakított réz spirálba vezetjük, és ezt a spirált a következő (főzésre szánt) cefrénkbe merítjük.

A cefre előmelegítése érdekékében használt rézspirál, a hűtőnkből távozó forró vizet arra használja, hogy átadja a hűtőben felmelegedett víz forró hőmérsékletét, a cefrénknek, ezzel pedig cefrénk hőmérsékletét 15-30 fokkal megemelje. Azt ugye már mondanom se kell, hogy mennyire nem mindegy, hogy mekkora az üstbe öntött cefrénk hőmérséklete.

Nem mindegy hogy egy 6 Celsius fokos, vagy esetleg egy 30 fokos cefrét teszünk oda az üstünkbe lefőzni. A cefre előmelegítése nem csak időt, de energiát, és nem utolsó sorban GÁZT is spórolhatunk. Nem is keveset! Tapasztalataim szerint, egy töltet PB gázzal, és egy 50 literes főzővel, kb 7 adag cefrét tudunk lefőzni. Amennyiben a cefre előmelegítése jól sikerült, ez a szám, akár 9-11 is lehet!!

A cefre előmelegítése

A cefre előmelegítése

Használatuk, sem ördöngösség. Az átfolyós hűtő felső (kimeneti) csatlakozóját, nem a lefolyóba, udvarra, (vödrökbe) engedjük, hanem rácsatlakoztatjuk az előmelegítő spirál erre kialakított (magasabban lévő) végére. Az egész hűtési folyamat, nem igényel semmilyen külön segédeszközt, mert az úgy is magasabban lévő hűtőnkből lefolyó víz, magától feltölti a cefre előmelegítő spirált.

Amennyiben a vízszint a spirálban eléri annak kifolyó csatlakozóját, onnan szintén túlfolyik egy, a földre helyezett tároló edénybe. Azt hiszem azt már mondanom se kell, hogy innen már csak fel kell juttatnunk a kihűlt vizet a hűtőbe, (pici szivattyú) és már kezdődhet is a víz újra felhasználása. Azt gondolom, ennél olcsóbb, egyszerűbb hűtés/fűtés, a világon nincs még egy.

Cefre előmelegítése

És még egy óriási előnye van a cefre előmelegítése használatának. Mivel cefrénk előmelegítve kerül az üstünkbe, ezért a főzési idő is drasztikusan csökkenni fog. Mennyire? Kb egy órával hamarabb fogunk végezni egy főzéssel!!! Az eddig megszokott 3-4 óra helyett, ezután 2-3 óra lesz egy főzés időtartama. Ez azért jól hangzik ugye? 🙂

Ha már az előnyökről esik szó, az sem elhanyagolható, hogy egy ilyen előmelegítő spirált, egy életre veszünk, hiszen anyaga vörösréz.  Karbantartást nem igényel, használata egyszerű, biztonságos, tisztítása egyszerű.

5m vegytiszta vörösrézből készül, mely tökéletesen átadja a hűtőből érkező víz melegét cefrénknek. Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy ha valaki az otthoni sörfőzésnek is hódol, ezzel a spirállal a házi sörét is gyorsabban lehűtheti.

Az ára pedig 24,990 Ft.

Megrendelés

Mai tesztadat: 50 literes főzővel főzve, kb 45 liter, 10 Celsius fokos cefrét,  3,5 óra alatt pároltunk le. A cefre előmelegítése jól sikerült. Az előmelegítő használatával, az üst melletti hordóban lévő 50 liter, 10 Celsius fokos cefrét, a főzés ideje alatt működő cefre előmelegítő spirállal, 34 fokra sikerült előmelegítenünk, amit utána 1 óra 53 perc alatt sikerült lepárolnunk! Maximálisan elégedett vagyok az eredménnyel. Eddig ennyi idő alatt sosem sikerült ennyi cefrét lefőzni! Még nyáron sem!!!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .