Pálinka szűrő

Pálinka szűrő

pálinka szűrő.

Palinka szuro

Pálinka szűrő

Az a legideálisabb állapot, ha a pálinka szűrő a pálinkás szekrényünk mélyén pihen, és sosincs rá szükségünk.

A pálinka szűrő, és vele együtt a pálinka szűrés  ezzel együtt egy feladatunk, mely olykor elkerülhetetlen a hígításkor előforduló opálosodás miatt. Sajnos néha megesik, hogy szeretve dédelgetett cefrénk lepárlásakor, esetleg kihígítás után szembesülünk azzal a sajnálatos ténnyel, hogy nem úgy mentek a dolgok, ahogy szerettük volna, mert a késztermék vagy a hígításkor, vagy másnapra beopálosodik. Az opálosodásnak mint már többször leírtam három oka ismeretes. Az első ok az lehet, hogy előzőleg főzött cefrénk természetes sav tartalma magasabb volt a kívánt értéknél, és főzéskor szépen letakarította a rézrendszer belsején keletkezett “rézrozsdát”, (grűnspant) méghozzá fémtisztára. Ezzel így nem is lenne baj, mert legalább “szép tiszta” lett. Sajnos ez nem így van.

Bizonyára láttál már Te is olyan templomtornyot, ami rézzel van fedve. Ennek színe általában (a réz oxidtól) kékes, zöldes egy idő után. Egy alapos tisztítás után rendszerünk belseje is fém tiszta lehet, de utána viszont elkerülhetetlen az oxidáció. Erre jelent meg nyelvünkben a “rézeleje” szó, mely az lepárlás elején lefolyó kékes/zöldes tehát réz oxidos részt jelenti. Ezt az elváltozást, egy megfelelő pálinka szűrő, szépen tudja orvosolni. Ilyen pálinka szűrő a magas alkoholtűrő képességű, többször újraaktiválható, kationcserélő gyantás berendezés. Szeretem ezt a szűrőt, mert a benne lévő töltet, megfelelő használat esetén, egy életre elég!

 

Pálinka szűrő a gyakorlatban.

 

Gyakorlatilag egyszer kell beszerezni, és szinte egy életre megoldottuk a rezes törés miatti fejfájásunk okát. Telítődés után újra aktiválható, így szinte korlátlan ideig használhatjuk. Megfelelő aktiválás után a pálinka szűrő nagy felületű gyantaszemcséi, magukhoz kötik a folyadékban lévő réz ionokat, ezáltal kristály tisztává varázsolja pálinkánkat, rezes, illetve fémes törés esetén. Hálás kis segédeszköze lehet a pálinkafőzéssel foglalkozó lelkes kollégáknak. Azért is hasznos, mert átengedhetünk rajta olyan (nem opálos) párlatokat is, amelyek ugyan nem lettek opálosak, de egy kicsit mint ha csípős, kaparós lenne. Ez a két jelenség is a réz ionok jelenlétére utal. Ez a típusú pálinka szűrő ezt a kellemetlen jelenséget is képes megszüntetni, mivel a szemmel nem látható réz részecskéket is kiszűri, magához köti.

És még egy nagy előnye, hogy csak egyszer kell megvenni, mivel korlátlan számban újra aktiválható!

Természetesen, ez csak akkor igaz, ha a pálinka szűrő nem sima, hanem a nagy alkoholtűrő képességű, kationcserélő gyantával lett feltöltve.  A nem erre a célra kifejlesztett gyanták, csak egyszer használatosak!

A pálinka szűrő, (kationcserélő szett) így néz ki amikor aktiválva van.

Pálinkafőzés-kationcserélő-gyanta1

kationcserélő-gyanta 1

…és így amikor már kezd telítődni, és újra kell aktiválni.

Pálinkafőző kationcserélő

A másik probléma ami elő szokott fordulni, az a túlzott kozmaolaj tartalom. Ebben az esetben a kozmaolajok a hígítatlan párlatban nem okoznak még problémát, mert az erős alkoholban jól oldódnak. A pálinka szűrő használata akkor szokott felmerülni, mikor hígítás után, (esetleg másnap) pálinkánk úgy néz ki, mint ha tejet öntöttek volna bele. Enyhén, vagy erősebben beopálosodik, zavaros lesz. Ez nagyon bosszantó állapot, hiszen mi úgy érezzük, hogy mindent megtettünk annak érdekében, hogy párlatunk igazán jól sikerüljön.

 

A második lehetősség az opálosodásra a hígítóvíz magas ásványi anyag tartalma.

 

A pálinkánk ilyenkor is opálosodással bosszulja meg figyelmetlenségünket.

Az utóbbi két problémára találták ki azt a fizikai szűrőt, mely képes ezt megszüntetni. Amennyiben már megtörtént a baj, és arra gyanakszunk, hogy a fent említett két probléma lehet annak okozója, akkor jöhet számításba ez a fizikai szűrő. A pálinkát ebben az esetben, előző nap kell betenni (én 1,5 literes ásványvizes palackba szoktam) mélyhűtőbe, egy éjszakára. Reggelre ez jól lehűl, és amint kivettük a fagyasztóból, azonnal öntsük át ezen a szűrőn. Az utolsó lehetősség az opálosodásra, amikor nem sikerült jól a kozmaolaj eltávolítása. Erre a problémára is megoldást nyújt a fizikai szűrő.

Így nézett ki a pálinka szűrő használata előtt…

pálinka opálosodás2

 

 

 

 

 

… és így szűrés után…

opálos-pálinka-1

Természetesen az az ideális állapot, ha mindkét fajta pálinka szűrő ott lapul a pálinkás szekrényünkben, és ha szükséges, bármikor elővehetjük azt, amelyikre éppen szükségünk van. Mindkét pálinka szűrő sok évig biztosíthatja az opálos pálinka tisztítását!

Már elérhetőek a nagyobb, dupla felületű szűrők is. Azoknak ajánlom, akik sok pálinkát főznek.

 

Minden pálinka szűrő megtekinthető a kiegészítők fülön, és megrendelhető a kapcsolat gombról.

Szűrő méret A szett ára csap nélkül Ára csappal
Kationcserélő gyanta tokban csatlakozókkal           9,990 Ft.  11,490 Ft
Fizikai szűrő tokban csatlakozókkal           9,990 Ft  11,490 Ft
Kationcserélő+Fizikai szűrő csatlakozókkal         18,000 Ft 21,000 Ft
Kationcserélő NAGY (dupla töltet) csatlakozókkal         15,990 Ft 17,490 Ft
Fizikai szűrő, NAGY (dupla felület) csatlakozókkal         15,990 Ft 17,490 Ft
Nagy kationcserélő+nagy fizikai szűrő csatlakozókkal        29,990 Ft  32,990 Ft

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .