Opálos pálinka

Opálos pálinka

opálos pálinka.

 

 Az opálos pálinka problémájának, tudomány mai állása szerint,  3 okozóját ismerjük. A cikkben szereplő szűrőket egy életre vesszük, mert megfelelő használat esetén korlátlanul újra aktiválhatók, tisztíthatók. további képek a KIEGÉSZÍTŐK fülön megtekinthetők, és a KAPCSOLAT gombon megrendelhetők.

opálos-pálinka-1

1, Fémes,(rezes) törés. Általában akkor fordulhat elő, ha a cefrénk savasabb a kelleténél, vagy ha elindult az ecetesedés benne, esetleg (ne adj Isten) savval tisztítottuk a főzőnk réz felületeit.(réz oxid!) Javítása, magas alkoholtűrő képességű, kationcserélő gyantán való átszűréssel.

2, Nem megfelelő kozmaolaj leválasztás, az alszesz tetejéről. Javítása, a kifejezetten erre a célra fejlesztett fizikai szűrőn átszűrni. Kiegészítők fülön található.

3, A hígítóvíz túlzottan magas ásványi anyag tartalma. Javítása, kifejezetten erre a célra fejlesztett fizikai szűrőn átszűrni. Kiegészítők fülön található.

Az opálos pálinka nem egy szemet gyönyörködtető látvány. Nem is szívesen kínálja meg vele az ember a barátokat, ismerősöket, mert szégyenli miatta magát. Azt hiszem ha megértjük, hogy mi okozza az opálos pálinka hibát, akkor könnyebben fogunk boldogulni annak javításával is. Ügyfeleim arról szoktak panaszkodni, hogy a tükör tiszta pálinkájuk, higítás után beopálosodik. Ilyenkor tesz jó szolgálatot e két szűrőkészlet.

 

Sokaknak okoz problémát, ha kihígítás után, opálos pálinka néz ránk.

 

A következő eljárást, a már kész, opálos pálinka javításánál is sikeresen alkalmazhatjuk, fémes (rezes) törés esetén.

Pálinkafőzés-kationcserélő-gyanta1

kationcserélő-gyanta 1

Ez pedig a kationcserélő gyantán való átengedés. Itt nincs más dolgunk mint egy (aktivált, nagy teljesítményű, alkoholtűrő, többször újraaktiválható) kationcserélő gyantával megtöltött edényen, (“kiegészítők”) átöntjük az opálos pálinkát, és csodálatos, tükör tiszta anyag fog lefolyni. Én ezt ajánlom, opálos pálinka javítása esetén, ahol rezes törés miatti opálosodásra gyanakszunk.Több helyen, (kereskedelmi főzdékben) a kationcserélő, be van építve a pálinkafőző rendszerbe. Nem folyhat le úgy pálinka, hogy ne haladna át a gyantás szűrőn. Én nagyon szeretem, mert hálás kis kiegészítője a pálinkafőzésnek. Sokszor akkor is átengedem rajta kész párlatomat, ha az nem opálos. És hogy miért? Mert olyan selymessé, bársonyossá varázsolja a friss pálinkát, mint ha az már 3-5 évet pihent volna!!! Jó szívvel ajánlom mindenkinek. Tisztítani nem kell, de ha telítődik, egy sós vizes újraaktiválás újjá varázsolja. A gyantát sosem kell cserélni benne! Felhasználhatósága, szinte végtelen.

Opálos pálinka szűrés.

Az második problémát már az alszesz főzés végén orvosolni kell! Ne kerüljön magas kozmaolaj tartalmú alszesz az üstbe finomításra, mert ez biztosan opálos pálinka látványához fog vezetni.! A kozmaolaj, általában az alszesz, (első főzés) után jelenik meg a lefolyt párlat tetején. Úgy néz ki, mint a hideg húsleves tetején lévő zsír.  De van egy módszer, az un :Szőlősi féle szűrő. Ezt a berendezést, általában megtalálhatjuk a bérfőzdék rendszerében, (vagy működik, vagy nem:)Ez a szűrő hideg vízzel, (jégdarabkákkal) működik (működne!) megfelelően. Amennyiben ez mégsem sikerült jól, akkor javaslom, hogy engedjük át párlatunkat egy nagy felületű, alkoholtűrő, könnyen tisztítható, kifejezetten erre a célra fejlesztett fizikai szűrőn. A szűrő, a gyártó leírása szerint, olyan hatékony, hogy a nagyobb baktériumokat sem engedi át!

pálinkafőzés, 5 mikronos szűrő

A 24 órán át, mélyfagyasztóban tárolt pálinkában kikocsonyásodik a pálinka opálosságát okozó kozmaolaj. Ez a szűrő képes ezeket a részecskéket úgy kiszűrni párlatunkból, hogy azt eközben tükör tisztává varázsolja. Átfolyási sebesség kb 10 perc/liter. Tisztítása, ellenkező irányból való, kézmeleg csapvizes öblítéssel. Minden használat után!

Kihígítás. Opálos pálinka.

Amennyiben sokat kell kihígítanunk, nekem bevált a Szentkirályi rózsaszínkupakos ásványvize. Olcsó, és nem opálosít.

Ha minden meg van, már csak egy dolog maradt. Nagyjából egyforma hőmérsékletre kell hozni az összetevőket, és indulhat a kihígítás, állandó keverés közben, minden estben a pálinkához keverjük a vizet, és sosem fordítva! Figyeljünk arra is, hogy lassan, folyamatos kevergetés közben öntsük a vizet a pálinkához!

Ha azt szeretnénk, hogy ne érhessen minket meglepetés, a opálos pálinka frontján, és szeretnénk egy szűrőszettet “minden bajra” akkor ajánlom a mindhárom, a problémára megoldást nyújtó szűrőszettet. Ők ketten garantálják, hogy az opálos pálinka, többé ne keserítse meg napjainkat. Együttes vásárlásuk esetén, 2000 ft kedvezményt biztosítok.

 

Ha jól sikerült az opálos pálinka javítása, szűrése, akkor párlatunk szépen kitisztult. Még ránézni is gyönyörűség….

Opálos pálinka szűrők.

Összefoglalás a szűrők fajtáiról, és árairól:

Szűrő méret A szett ára csap nélkül Ára csappal
Kationcserélő gyanta tokban csatlakozókkal           9,990 Ft.  11,490 Ft
Fizikai szűrő tokban csatlakozókkal           9,990 Ft  11,490 Ft
Kationcserélő+Fizikai szűrők, csatlakozókkal         18,000 Ft 21,000 Ft
Kationcserélő NAGY (dupla töltet) csatlakozókkal         15,990 Ft 17,490 Ft
Fizikai, NAGY szűrő (dupla felület) csatlakozókkal         15,990 Ft 17,490 Ft
Nagy kationcserélő+nagy Fizikai szűrő csatlakozókkal        29,990 Ft  32,990 Ft

Megrendelés, a KAPCSOLAT gombról.

De azért azt kívánom Neked, hogy sose találkozz az opálos pálinka jelenséggel. A pálinkafőzés technológiáját betartva, erre igen kicsi esélyünk van.

Amennyiben szeretnél első kézből értesülni legújabb híreinkről, iratkozz fel HÍRLEVELÜNKRE.

2 Comments:

  1. Siegl Károly

    Köszi nagyon hasznos volt az opálosodásal kapcsolatos leírás üdv.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .