Maligán fokoló

Maligán fokoló

 

A maligán fokoló egy olyan elmés kis szerkezet, mely egyedülálló módon képes az elerjedt cefre alkohol tartalmának, egyszerű pontos, korrekt megállapítására.

 

Maligán fokoló

Maligán fokoló

Sokszor hallom azt a kijelentést, hogy : “..a gazdaboltban lehet kapni cefréhez való alkohol fokolót…” . Hát kérem azt ajánlom senki ne dőljön be efféle állításoknak, mert NINCS ilyen merülő fokoló.

Ami viszont valóban kapható, (erre mondják hogy “cefrefokoló”) az nem más mint maradék cukor mérő, vagyis Brix-fokoló. Ez a mérőműszer a nem jól elerjedt cefrében, valóban megméri a maradék cukortartalmat, de ebből nem tudunk arra következtetni, hogy MENNYI alkohol van a kész cefrénkben.

Ennek megállapítására mindenképp szükségünk lesz egy maligán fokoló használatára. A pontos működésének alapfeltétele, hogy az első mérés előtt, tiszta vízzel bekalibráljuk készülékünket. Ez azért fontos, mert a készülék az alkoholtartalmat elgőzölgési hőmérséklet alapján állapítja meg. Ez pedig  nagyban függ a tengerszint feletti magasságtól, és az aktuális légnyomástól.

A készülék kalibrálása.

Tehát az új Maligán fokoló nem nélkülözheti, mérés előtt, hogy megtöltsük tiszta vízzel, és ezt felforralva, megállapítsuk hogy a hőmérőn mérve, hány foknál marad abba a hőmérséklet emelkedése. Ez fogjuk  (víz forráspontja) az abszolút 100 foknak venni. Még akkor is, ha hőmérőnk nem pont ezt az értéket mutatja. (az aktuális légnyomás ugyanis befolyásolhatja ezt az értéket!)

Mivel a Maligán fokoló készlet tartalmaz egy digitális hőmérőt, és ennek méréspontossága is változhat, ezért elképzelhető kisebb-nagyobb eltérés a mérésünk eredményében. Nincs ezzel semmi baj, ha az abszolút 100 fokot, a hőmérő által mutatott eredménynek vesszük.

Maligán fokoló használata.

Miután megtörtént műszerünk kalibrálása, jöhet az igazi mérés, a cefrében lévő alkohol tartalom meghatározása. Ehhez egy kis táblázat lesz segítségünkre, melyben felsorolásra került az elpárolgási hőmérséklet alapján, az adott hőmérséklethez tartozó alkoholtartalom. Használatának fortélyait be is mutatom, egy általam készített kis videón, ahol gyakorlati tanácsokkal is ellátom a készülék felhasználóit, és megnézhető működés közben.

Magánfelhasználók is nagyon szeretik, de igazán nagy hasznát a bérfőzdék veszik. Használatával 5 perc alatt megmérhető, hogy az adott cefréből, mennyi párlat várható, ezzel elkerülve az esetleges későbbi elégedetlenkedő bérfőzetőkkel való vitákat.

Az ára pedig 69,990 Ft.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .