Diólikőr

Diólikőr

diólikőr

 

diólikőr

diólikőr

A diólikőr régi kedvence az ínyenc alkohol fogyasztóknak. A recept elkészítése most aktuális! Hozzávalók: 30 db zöld dió negyedelt darabokra összevágva 2 db egész fahéj 30 db szegfűszeg 35 dkg cukor (+ 5 dkg, esetleges utóízesítésre) 50 dkg narancs hámozott héja apróra összevágva (a fehér részt gondosan vágjuk ki belőle!) 4 liter jó minőségű törkölypálinka 2 db 5 literes befőttes üveg (csavaros tetejű) A diólikőr elkészítése: A diót június eleje, közepe táján (június 24 előtt, Szent Iván napig,) ajánlatos szedni, amikor még nem csontosodott a héja. (egy idős cigány asszony szerint: “amíg a tűvel át lehet szúrni”)  Szép, egészséges szemeket válasszunk, alaposan mossuk meg őket váltott vízben, majd daraboljuk fel negyedelve.

Diólikőr készítése.

Gumikesztyűt érdemes használni, mert nagyon fog a dió leve! A felaprított diót és az alapanyagokat elfelezzük, az üvegekbe töltjük, és jól elkeverjük. A pálinka megbízható helyről származzon, jó minőségű legyen, kb. 50°-os! Az üvegek kb. félig lesznek tele. Mivel naponta fel kell rázni őket, ahhoz kell a hely. A lezárt üvegeket 16 napra kitesszük a napra (úgy, mint amikor kovászos uborkát készítünk), olyan helyre, ahol szinte folyamatosan éri a napfény. Naponta többször fel kell rázni az üvegek tartalmát. Rövid időn belül a színe teljesen besötétedik. Néhány nap múlva megkóstoljuk, és ízlés szerint még adhatunk hozzá 5 dkg cukrot, vagy egyéb fűszert. Az édesítéssel ne essünk túlzásba, az íze akkor jó, ha alapvetően enyhén kesernyés legyen, és  nem az, hogy ezt az ízt elnyomjuk! 16 nap elteltével leszűrjük, üvegekbe töltjük, és készen van a diólikőr.

Diólikőr házilag

Azonnal fogyasztható, de minél tovább áll, annál finomabbra érik. A leszűrt diólikőr sötétbarna színű, kellemes dió illatú, finom aromájú. Vigyázat! Nagyon itatja magát, az édeskés íze ne tévesszen meg senkit sem, az alkoholtartalma és ereje továbbra is az alappálinkáéval marad, közel azonos!!! Előszeretettel szoktam időnként idézni Zilahy Ágnes írását, miszerint: „gyomor fájdalom ellen igen hathatós gyógyszer”! Ő ezt már megmondta 1892-ben, a „Valódi Magyar Szakácskönyv” című írásában. Íme az ő receptje: Diólikőr: „Egy 3-5 literes dunsztos üvegbe tegyünk karikára vágott 20 gyenge zöld diót, 20 szem szegfűszeget, két darab fahéjat és fél kiló cukrot. (szerk: szerintem sok a cukor 🙂 Ezeket kevés vízzel felfőzve, öntsük az üvegbe és töltsük tele az üveget seprő, vagy törkölypálinkával. Az üvegeket időnként rázzuk fel. Néhány hét alatt össze érik. Nagyon hatásos a diólikőr gyomor problémák kezelésére.

Olasz diólikőr (Nocino) recept.

Hozzávalók:
  • 20-25 szem zöld dió
  • 500 g cukor
  • 7 dl tiszta alkohol (vagy más egyéb)
  • 4-5 cm-es fahéj
  • 1 vaníliarúd
  • 3 szem szegfűbors
  • 3-5 szem szegfűszeg
  • 1 csillagánizs
  • 1 citrom héja

Elkészítése:

 

Elkészítés:
  • Vegyünk fel gumikesztyűt, majd a megmosott diókat éles késsel vágjuk negyedekre.
  • Dobjuk egy zárható üvegbe, öntsük rá a cukrot, hagyjuk napos helyen állni egy napot.
  • Ezután öntsük rá az alkoholt, tegyük bele a citrom (tisztított) héját – ügyeljünk arra, hogy a héj fehér része ne maradjon benne, és a fűszereket. Zárjuk le,  és rázzuk össze.
  • Hagyjuk állni 6-8 hétig, időnként rázogassuk meg.
  • Ezután finom szövésű vásznon szűrjük le, töltsük üvegekbe és karácsonynál előbb ne bontsuk fel! (ha sikerül 🙂 )

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .