Epruvetta szerepe a pálinkafőzésben
Az epruvetta, a bele helyezett alkoholfokoló segítségével, állandóan tájékoztat minket a lecsurgó párlatunk erősségéről, alkoholfokáról. Használatával az egész pálinkafőzés folyamán, figyelemmel kísérhetjük, hogy éppen hol tartunk a főzéssel, megsaccolhatjuk, hogy mennyi idő van még hátra, és következtethetünk arra is, hogy cefrénkben mennyire sikerült jól az erjedés.
Amennyiben a lepárlás elején, magas alkoholfokot mérünk, biztosak lehetünk benne, hogy cefrénkben az erjedés jól lement, mindent jól csináltunk, és a cefre “jól fog fizetni” a sok gondoskodásért. Azonban ha gyenge az elején lecsurgó párlatunk alkoholfoka, akkor valami hiba csúszhatott a cefrében lévő gyümölcscukrok alkohollá való átalakításába.
Ennek mint tudjuk, többféle oka ismeretes. Nem megfelelő aprítás, hozzáadagolt élesztő hiánya, túl hideg/meleg környezeti hőmérséklet, az élesztők munkájához nem ideális PH szint, stb.
Az epruvetta tulajdonképpen, egy folyamatos alkoholfok mérő készülék.
Anyaga vegytiszta vörösréz. A fenti fotón látható két típusú epruvetta közül, a jobb oldalit gyártom. Kevesebb pálinka fér bele, ezért pontosabb képet kaphatunk arról, hogy éppen hol is tartunk a főzéssel. A másik gyártását töröltem a palettáról, mert mindkét szára 22mm-es csőből készült, ezért későn, pontatlanul reagált a lefolyó párlat, alkoholszázalék változásaira.
Az epruvetta bal oldali gyűjtőpoharába folyik bele a hűtőből érkező friss párlat. Majd a közlekedő edények elvén, feltölti a vastagabb (jobb oldali) mérőcsövet. Az epruvetta vastagabb a csövében elhelyezett alkoholfokolót pedig, minden esetben az alkoholtartalomnak megfelelő pozícióba emeli. Amikor feltöltődik a mérőcső, annak tetején leolvashatjuk az aktuális alkoholfok értéket.
Amennyiben tovább emelkedik a folyadékszint a mérőcsőben, azon átbukva a külső csészén keresztül a kifolyócsövön keresztül hagyja el az epruvettát. Nagyon hasznos kiegészítője lehet a pálinkafőzésnek. Használata biztonságos, nem igényel szaktudást, és nagyban elősegíti tájékozódásunkat, az éppen lefolyó pálinka erősségével kapcsolatban. Tisztítása könnyű.
Stabilan támaszkodik vörösréz talpán, és ha eldőlne akkor sem törik össze, mint az üvegből készült társai. Teljes magassága, 23cm.
Az epruvetta használatáról egy kis videó ITT tekinthető meg. Bár a videó a finomító toronyról szól, epruvettát használok benne a lefolyó alkoholfok ellenőrzésére.
Mindenkori ára a KIEGÉSZÍTŐK fülön látható.
Megrendelés a “Kapcsolat” gombról.
Amennyiben egyéb pálinkafőző kiegészítőre van szüksége, a “Kiegészítők” fülön olyan hasznos berendezéseket találhat, melyek sok éve bizonyítják hasznosságukat.