Leégésgátló
Elkészült az új leégésgátló.
A pálinkafőzés egyik nagy problémája, (pl: a helytelenül aprított gyümölcs, vagy a szőlőmagok miatti) cefre leégés, vagy odakozmálás. Első körben természetesen a keverő jutott eszembe, de ezt hamar elvetettem, mert nem szerettem volna az állandó kevergetéssel foglalkozni. Nekem ettől jobb, kényelmesebb megoldásra volt szükségem. Így jött az ötlet, hogy készítek, egy méreteiben pontosan az üsthöz igazodó, leégésgátló tárcsát. Használatával ez a probléma könnyen elkerülhető. Ezért kezdődött el a gyártása.
Először megpróbáltam én készíteni egyet, egy sima rozsdamentes lemezből, sok-sok lyuk kialakításával.
Leégésgátló
A több száz furat elkészülte után, jött a kipróbálás. Szomorúan tapasztaltam, hogy hiába sok a furat a lemezen, mégsem tudja átadni igazán a befektetett energiát a cefrének a gázláng. Ezt onnan vettem észre, hogy 58,8 foknál, nem tudtam feljebb melegíteni a lefőzni kívánt alma cefrét, pedig 20 percet vártam rá, hogy feljebb menjen a hőfok. Sajnos nem ment. És akadt azért itt más probléma is.
Mivel a furatok elkészítéséhet be lett pontozva, ez a lemezt sajnos megnyújtotta. Ezért sajnos az elvetemedett, és nem zárt tökéletesen, az üst aljánál. Ez a második fotón szépen látszik is. A 3. képen már a jó leégésgátló látható.
Aztán kíváncsi voltam rá, hogy ugyanezen cefrénél, hogyan teljesít, az új, gyárilag perforált leégésgátló. Mindkét féle leégésgátló alá annyi víz került, hogy éppen ellepje a szitát. Ez kb 2-3 litert jelent, egy 50 literes üstnél. Az új, (gyárilag perforált) leégésgátló, szépen teljesített. Mindenféle megtorpanás nélkül szaladt fel az almacefre hőmérséklete a kívánt értékre. A láng a legerősebbre volt állítva, hogy lássam leég-e a köztudottan ragadós cefre. Lefőztem, és nagy izgalommal ürítettem ki az üstöt, hogy vajon odakapta-e? Az eredmény, minden várakozást felülmúlt. A leégésgátló, kiemelve az üstből fényes üstalj mosolygott rám:)
Leégésgátló
A szita lyukátmérője 2mm. Azért választottam ilyen apró lyukú szitát, mert ezen a sok főző életét megkeserítő szőlőmag sem fér át. Azt gondolom, sok bosszúságtól fog megóvni minket ez az okos kis szerkezet. Tudom, hogy a kereskedelemben kapható gyönyörű, vörösréz leégésgátló. Nagyon szép. Fényes, összehajtható, olyan csillogó, mint egy ékszer. Egy pici baja van csak, hogy NEM működik. De hogyan is működhetne, mikor a lyukak rajta nagyok? Sajnos a nagy lyukakon, a sűrű cefre is lemegy az üst aljára, ezzel nem gátolván annak leégését.
A következő képeken a jól működő leégésgátlókat mutatom be. Az első képen még az üst szélén, a másodikon már az üstben, a 3. képen, egy állítható magasságú, inkább illóolaj lepárlásnál használatos leégésgátló látható.
Egyébként a leégésgátló használatának, van még egy előnye. Pálinkafőzéskor, (finomításkor) nyugodtan dobálhatunk az alszeszbe gyümölcsdarabokat is az intenzívebb, illatok, ízek kialakítása végett. Nem fog tudni ezután leégni, mivel nem tudnak lesüllyedni az üstünk aljára. Másodlagos felhasználhatóságát pedig az illóolaj lepárlással foglalkozók is szeretik. Ekkor távtartókat teszünk a leégésgátló alá. Vizet engedünk az üstbe, rá pedig mondjuk levendulát téve, természetesen ebben az esetben a páracsőnek természetesen ellenkező lejtést adva. Így is szépen működik a pálinkafőző.