Kationcserélő gyanta

Kationcserélő gyanta

Pálinkafőzés-kationcserélő-gyanta1

kationcserélő-gyanta 1

 

A kationcserélő gyanta nagyon hasznos kiegészítője lehet pálinkafőzőnknek. Sokan nem is tudják, hogy megfelelően aktiválva szinte csodákat tehet pálinkánkkal. Többször szóba került mostanság, a párlatok opálosodása, a  fémes, rezes törés miatt.

Sajnos néha előfordul, hogy pálinkafőzés közben amikor lecsurog a főzőnkből a párlat, még tükör tiszta, de hígítás után beopálosodik.

Fémes törést, általában a savas cefre, vagy a nem megfelelően tisztán tartott rendszer okozza. A savas cefre, megmarja a rezet, és a párlatban kisebb nagyobb “kék darabkák”, réz oxid darabok úszkálnak, majd leülepednek az edény aljára.

Előfordul olyan is, amikor a fémes törést akkor vesszük észre, mikor kihígítjuk a pálinkát, és az beopálosodik. (erről már máskor, más helyen írtam)

Amennyiben fémes törésre gyanakszunk, akkor tehet jó szolgálatot, a kationcserélő gyanta használata.

Ennek az anyagnak, (helyesen előkészítve, aktiválva) az a tulajdonsága, hogy a folyadékban lévő fém részecskéket, magához köti.

De nem csak ezért szeretjük használni a kationcserélő gyantát.

A kationcserélő gyantán átfolyatott (friss, hibátlan) pálinkával is csodát tehet. A vele kezelt párlatunk selymesebb, lágyabb lesz. Olyan mint ha már egy pihent, (érlelt) párlat lenne. A rendszerről most nem beszélnék, mert a “kiegészítők” fülön, láthattok fotókat róla. Jellemző részeit azért leírom. A rendszer, áll egy, alsó kivetőből, szűrőtégelyből, a bele való gyantából, és különféle csövekből, csatlakozókból. Hidd el nem bonyolult. Előnye továbbá, hogy csak egyszer kell megvenni, utána a gyantatöltet, szinte örök darab. Örök, mivel ha telítődik fémmel (ezt onnan tudjuk hogy a színe kékeszöldre vált) újra aktiváljuk sóoldattal, így a felhasználhatósága, szinte végtelen.

 Kationcserélő gyanta aktiválása: Az újonnan beszerzett gyantánk, még nem tudja, hogy mi lesz a dolga. Meg kell “mondanunk neki” hogy mit szeretnék. Ezt úgy érjük el, ha egy éjszakára  (tömény) sóoldatban áztatjuk. Reggel  betöltjük a tokjába,(az az átlátszó henger a képen), és addig folyatjuk át rajta a csapvizet, míg nem elmúlik a másik oldalán kifolyó vízből a só íze. Ezzel megtörtént a gyanta aktiválása, és kezdődhet a szűrés.

Jó munkát!:)

Többen kérdezték, hogy honnan lehet tudni, hogy a kationcserélő gyantánkat, ideje lenne regenerálni.

Az új gyanta mikor betöltjük a szűrőhengerbe, sötét méz színű.

Egészen addig ilyen lesz, míg nem a kiszűrt fém részecskék, el veszik ezt a színét, és elkezd kifehéredni, kékes színűvé válni.

Ha ez a folyamat már leér a szűrőhenger feléig, érdemes újból regenerálni a gyantát, sóoldatban, az ismert módszerrel.

De hogyan is néz ez ki a valóságban?

Hát kb így:

Pálinkafőző kationcserélő

Vásárlás előtt érdemes meggyőződni, hogy ténylegesen kationcserélő gyanta van-e a csomagban, mivel az anioncserélő gyanta is úgy néz ki, de az, CSAK EGYSZER aktiválható!!!

És még valami. A rajta átengedett csapvízből is “ioncserélt” víz lesz, ami nagyon alkalmas vasalókba, illetve kávéfőző gépekbe, mivel ezen berendezéseknél gátolja a vízkő kialakulását!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .