A birs pálinka

A birs pálinka készítés rejtelmei.

A birs pálinka

A birs pálinka

Sokaknál, sokféleképpen készül a birs pálinka. Mindenek előtt azt kell szemelőt tartanunk pálinkafőzés szempontjából, hogy a birs, egy nagyon kemény, kevés saját cukor tartalommal rendelkező, de annál illatosabb gyümölcsünk. Feldolgozása kemény, embert próbáló tevékenység.

No akkor kezdjük az elején….

Birsszüret után legyen az első dolgunk, az alapos mosás, válogatás.

Megbarnult, esetleg rohadt rész, ne kerüljön a cefrénkbe. Miután ezzel megvagyunk, jöhet a “szőrtelenítés”. Igen. A birs pálinka (cefre) készítésnél nagyon fontos művelet, ami ha elmarad, sajnos hibás, keserű pálinkát fog eredményezni. Ha gyümölcsünk megtisztult ettől is, kétféle módon dolgozhatjuk fel. Ha van ágaprító gépünk akkor nagy szerencsénk van. A félbevágott birseket, nagyon hatékonyan, gyorsan tudjuk vele aprítani, még a gyufaszálnál is kisebb darabokra. Én ezt használom. 2x.

A birs pálinka

A másik módszer a “megfőzős” amikor is a gyümölcsöt, forró, (lobogó) vízben 20-30 percig főzzük. Ha letelt az idő, egy szűrővel kihalásszuk a megpuhult almákat. Ezután már könnyen el fog bírni velük egy fúrógépbe fogott habarcskeverő. Pépes állagúra tudjuk vele keverni a cefrénket, hogy erjedés közben az élesztők könnyen hozzáférjenek, a benne lévő cukorhoz.

Ezt az időt használjuk fel arra is hogy a cefréhez adagoljuk a pektinbontót is. Így alaposan el lesz keverve, és jobban ki tudja majd fejteni hatását. A “megfőzős” módszernek van még egy előnye. Mégpedig az, hogy a végén a főzőlével meg tudjuk hígítani a cefrénket, ami a birs cefrézésénél nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az élesztők egyáltalán “közlekedni” tudjanak a cefrénkben, és ezzel elkerülhetjük a nem kívánt leégést is. Így cefrénk könnyen keverhető lesz, egyenletes erjedést érhetünk el.

Már csak az élesztővel való beoltás maradt hátra. A vízben eloldott cukrot, (3-4%) az erjedés 4-5, napján szoktam hozzáadni. Előtte semmiképp. Addig had egyék az élesztők a birs saját cukrát, ezzel növelve az íz, és aromatartalmát a majdani birs pálinka zamatát. Az erjesztésről videó az oldalamon található, “Vezetett erjesztés” címmel.

A birs illata, zamata véleményem szerint a legfinomabbak között van. Ha ezt még intenzívebben szeretnénk érezni, élvezni, egy jól szabott DEFLEGMÁTOR felszerelése a főzőnkre, nagyban fokozza ezt az érzést!

És legvégül arra hívnám fel a figyelmet, (ebben a hűvös őszi időben) hogy tegyük cefrénket (ha van rá módunk) pincébe, vagy nem túl hűvös helyre. Az élesztők nem bírják (kivéve a hidegtűrő fajok) a 10-15 foknál hűvösebb hőmérsékletet. Ha ez alá megy a helyiség hőmérséklete, az erjedés leállhat, ezzel megszüntetve az alkohol termelődését is. Ne tegyük ki ennek cefrénket! Ha pedig elkészült eme nemes cefre, tegyük a pálinkafőzőbe, hogy minél előbb élvezhessük, a birs pálinka semmihez sem hasonlítható illatát, zamatát.

Jó munkát, eredményes  birs pálinka készítést kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .