Víz vasalóba, kávéfőzőbe

Víz vasalóba, kávéfőzőbe

 

Viz vasaloba, kavefozobe

Viz vasaloba, kavefozobe

 

Víz vasalóba, kávéfőzőbe. Szinte minden italról (alkoholosról is) el szokás mondani, hogy egyik legfontosabb korlátozó tényezője a készítése során felhasznált víz tisztasága. Klórozott, vasízű vízből nem lesz finom eszpresszó.

Alapvetően három út áll előttünk. Először: ott, ahol a csapvíz megfelelő ízűnek, összetételűnek tűnik, a csapvíz használata. Másodszor, valamely ismert ásványianyag-tartalmú, palackozott víz használata kávéfőzésre. Harmadszor, (és talán az igazi megoldás!) valamilyen víztisztító eljárás bevetése a csapvíz szűrésére. De talán nézzük meg a lehetőségeinket sorjában….

Víz vasalóba, kávéfőzőbe.

Az első mellett kinek-kinek magának kell dönteni, de nem szabad elfelejtenünk, hogy nemcsak a saját egészségünkről és az eszpresszó ízéről van szó, hanem kemény víz esetén – és hazánkban ez a jellemző – a készülék vízzel érintkező részeinek vízkövesedéséről is. A kemény vízzel táplált gépet az előírt időközönként vízkőteleníteni kell, ennek a részleteit a használati utasítás tartalmazza.

Víz vasalóba, kávéfőzőbe.

A második lehetőség a megfelelő összetételű palackozott víz, melyből többféle is kapható a boltokban. A készülék ilyen palackozott víz használata mellett is vízkövesedik, de lényegesen lassabban és kisebb mértékben; azért gondosan figyeljünk oda kedvenc eszpresszógépünk, vasalónk, állapotára, és ekkor is végezzük el a szükséges karbantartást.

Víz vasalóba, kávéfőzőbe.

A harmadik megoldás a víz tisztítása. Nem árulunk zsákbamacskát, ebben a kérdésben a szakemberek körében sincs egyetértés. Sokan a Brita kancsó hívei. Ez a többféle űrméretben kapható tetszetős kancsó (ára jellemzően 3-4000 forint) szűrőbetétje segítségével kiszűr bizonyos szennyeződéseket, klórt, nehézfémeket (ólom, réz), bizonyos növényvédő szerek maradványait. Megkóstolva a csapvizet és a Britával kezelt vizet a különbség azonnal jól érzékelhető, és ugyanez a különbség megmutatkozik a kávé ízében, sőt, a teáéban még inkább. A Brita szűrőben levő műgyanta a kálcium és magnézium ionokat, pozitív töltésű hidrogén ionokra cseréli. Akadnak tehát közöttünk, akik mindenféle vízfogyasztásra ezt használják, olyanok is, akik csak kávét és teát főznek vele, inni palackozott vizet isznak (ők mind arról számolnak be, hogy a kávéfőző vízkövesedése gyakorlatilag teljesen megszűnt), olyanok is, akik kipróbálták, de nem tartották kellemesnek az általa okozott ízváltozást, sőt, olyanok is, köztük orvosok, akik eme ioncserélő hatása miatt kifejezetten károsnak ítélik a használatát.

Víz vasalóba, kávéfőzőbe.

Több készülékben található beépített szűrő is, ugyanebből a műgyantás, ioncserélős változatból. Ezekbe tehát elegendő csapvizet tölteni, a vízlágyítást maguk elvégzik. A szűrőt viszont  (használattól függően, nagyjából havonta) regenerálni kell, mert általában kis teljesítményű. Ez elég egyszerű folyamat: Fél liter vízből, és két evőkanál sóból (ne jódozott, csomósodásgátló anyagokkal telepakolt sót vegyünk, hanem minél tisztább nátrium kloridot; jó például az Erdélyi asztali só,  Parajdi sóból készítsünk oldatot, és a szűrőt fejjel lefelé tartva öntsük át rajta az oldatot (felül a szivacsos, nagyobbik fele, amelyen keresztül normálisan a vizet szívja, alul a csőcsonk, amelyhez amúgy a szívócső csatlakozik). Hagyjuk öt percig állni, majd alaposan öblítsük át tiszta vízzel, amíg a keresztülfolyó vizen már nem érezzük a sós ízt. Ez a szűrő tehát előnyösebb a Brita kancsónál.

Tények, és tévhitek a Brita szűrővel kapcsolatban:

 

 • 1. A Brita víz (és az RO víz is!) enyhén savas, korrozív, ez a pH érték nem kedvez nemcsak az alukazános, hanem semmilyen gépnek!
 • 2. A Brita nem lágyítja megfelelő/kellő mértékben a vizet, mert nem cseréli le kellő módon és mennyiségben a Ca(2+) és Mg(2+) ionokat!
 • 3. A Brita nem azt a típusú műgyantát tartalmazza, mint amit a kisebb vagy professzionális eszpresszógépek vízkezeléséhez használnak!
 • 4. A Brita víznek van egyfajta “mellékíze” , de a Ca(2+) és Mg(2+) ionokat K(+) és/vagy Na(+) ionokra cserélő kávégépekhez használt műgyantával kezelt víznek nincs semmilyen mellékíze…
 • 5. A Brita vízszűrő-betétekben kationcserélő gyanta található. Ez a pozitív töltésű ionokat mint. pl. kalcium, magnézium, ólom, réz, vagy alumínium lecseréli pozitív töltésű hidrogén ionokra. Ebből adódik az, hogy a pH érték a savas irányba tolódik el, és ez nem tesz jót a gépeknek!!!
 • 6. A Brita-szűrő előnye (ivóvíz fogyasztása esetén), hogy a nemkívánatos ionok mint pl. az ólom vagy réz lecseréli hidrogén ionokra, de ez már egy más téma, semmi köze az eszpresszó-témához…

Víz vasalóba, kávéfőzőbe.

Ennek az egésznek a lényege, hogy az ioncserélő műgyanták a víz keménységét és sótartalmát okozó kationokat és anionokat megkötik.
Nagyon sokfajta ioncserélő műgyanta van: lehetnek kationcserélők és anioncserélők, attól függően, hogy a vízben oldott ionok melyik csoportját cserélik le. Pl. a sósavval aktivált kationgyantán átáramoltatott víz kalciumionjai a vízből eltűnnek, és H+-ionokra cserélődnek ki. A víz lágyabb lesz, azonban kémhatása a keletkezett savak miatt erősen savanyú irányba tolódik el, és így bizony korróziót produkál! A Britában ilyen típusú műgyanta van, tehát a pozitív töltésű ionokat mint. pl. kalcium, magnézium, ólom, réz, vagy alumínium lecseréli pozitív töltésű hidrogén ionokra.

De akkor milyen legyen a Víz vasalóba, kávéfőzőbe?

Ezzel ellentétben az eszpresszógépek vízellátásához/vízkezeléséhez használt műgyanta esetében a konyhasóval/NaCl-dal (nátrium fázis) regenerált kationcserélő működési elve teljesen megegyezik a H fázisúval, azonban a Ca(2+)-ionok helyett a vízbe Na(+)-ionok kerülnek (ezek forraláskor nem csapódnak ki, nincs tehát vízkövesedés), és a víz kémhatása inkább enyhén lúgossá válik, így a kávégép csöveit kifejezetten védi a korróziótól. Ezt hívják az eszpresszó-technológiában “boiler safe water”-nek, tehát nemcsak a vízkövesedést zárja ki, hanem korróziót sem provokál…

A lényeg:

A Brita nem vízlágyító, és nem azonos az oldalon található, valóban kitűnő minőségű vízlágyító ioncserélő műgyantával, amit tetszés szerint sós oldattal időközönként regenerálni lehet. (egy regenerálás, kb 100 liter vizet tisztíthatunk meg!) Ennek a vízlágyítónak a használta minden eszpresszógépnél maximálisan javasolt, ajánlott! Igaz ez annyira, hogy némely profi gépet már alapból felszerelnek ezzel a szűrővel.

Víz vasalóba, kávéfőzőbe.

Eszpresszógépbe, és a vasalókba, az ioncserélő típusú, gyantaszűrőt érdemes használni. Ez valóban (helyes használattal, megfelelő időnkénti regenerálás mellett) megakadályozza a vízkövesedést, nem hoz létre korrózióra hajlamosító vizet, nincs mellékíze a vele kezelt víznek.

Tehát ha egy életre meg akarjuk nyerni, a vízkővel folytatott harcunkat, konyhai kisgépeinknél, ez lesz a megoldás.
A szűrő ára 9990 Ft + posta költség, és a KAPCSOLAT gombon rendelhető meg.

2 Comments:

 1. Szia Miki,

  Az lenne a kérdésem a témával kapcsolatban, hogy a kationcserélős gyantán átfolyatott csapvíz alkalmas a pálinka kihígítására?

  Köszi
  Laci

  • Szia Laci!

   Sokan hígítanak pálinkát ioncserélt vízzel. Az az előnye a csapvízzel szemben, hogy nincsen benne kalcium mert azt a kationcserélő “lecserélte” nátrium ionra. Ezért alkalmas pálinka hígításra. A csapvíz ivóvíz. A benzinkutakon kapható víz nem! Tehát inkább a szűrt csapvizet ajánlom hígításra, mint a benzinkutas ion cseréltet.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..