Ioncserélt víz készítés otthon.

Ioncserélt víz készítés otthon.

ioncserélt víz

ioncserélt víz, lágyított víz készítés otthon.

Manapság egyre több emberben fogalmazódik meg a gondolat, hogy hogyan lehetne ioncserélt víz birtokába jutni otthon, olcsón. Eszünkbe juthat ez a gondolat, többek között azért hogy ezzel, az ioncserélt (tehát lágy!) vízzel öntözzük virágainkat, ezzel hígítsuk ki pálinkáinkat, és töltsük fel kávéfőzőnket, vasalónkat, vízforralónkat, hogy elkerüljük készülékeinkben, a  nem kívánt vízkövesedést. De mitől nem keletkezik vízkő az ioncserélt víz használatakor? A válasz, röviden, leegyszerűsítve: A szűrőben lévő kationcserélő gyanta, “lecseréli” a vízben lévő kalcium (mész) ionokat, nátrium, (Na(+)) ionokra. Persze mondhatjuk, hogy benzinkutakon, nagyobb áruházakban kapható ilyen ioncserélt víz, és nem is drága. Igaz. De kérem tisztelettel: Mutassa meg nekem valaki, hogy erre a kereskedelemben kapható ioncserélt víz címkéjére, hol van az ráírva, hogy: Emberi fogyasztásra alkalmas ? Sehol, mert nem erre készülnek!

Ez a boltokban kapható ioncserélt víz, alkalmas gépjármű ablakmosóba, vasalóba, és minden olyan helyre tökéletesek, ahol NEM kerülhet be, az emberi szervezetbe. Ezért NEM ALKALMAS, pálinka hígításra, kávéfőzőbe, vízforralóba, teafőzőbe, egyszóval olyan helyekre ahol a vizet a végén megisszuk. No erre a problémára készítettem egy olyan egyszerű megoldást, amit otthon bárki pillanatok alatt elkészíthet saját maga is. Én a meglévő mosogatónk alá tettem be egy klórszűrőt, és ezzel kötöttem össze, egy kationcserélő gyantás szűrőt. Mutatom.

Így sikerült a mosogatótól nézve:

Ioncserelt viz

Ioncserélt víz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És így fest a “gépház” oldalról:

Ioncserelt viz otthon

Ioncserélt víz otthon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De miért is jobb az otthon készített ioncserélt víz?

A válasz egyszerű. Mert az alapanyagunk IVÓVÍZ. Az én célom az volt ezzel az ioncserélt víz készítéssel, hogy legyen a konyhában egy olyan vízvételi lehetőség, ahol biztos lehetek benne, hogy ivóvíz minőségű lágy vizet vételezhetek. Ezt inni is egészségesebb, mert a klór is ki van szűrve belőle (képen a fehér színű szűrő), és a kalcium (mész) ionok sem szennyezik többé a készülékeimet. Mióta ezt a vizet használom pl a vízforralóba, vasalóba, teljesen megszűnt a  vízkövesedés. A kis automatán elzáró csapocska, csak addig engedi a vizet, amíg a szelepet nyomva tartjuk. Ennek elengedése után, a tisztított víz folyása automatikusan eláll. A beszereléshez szükségünk lesz egy 12-es fúróra, amivel átfúrjuk a mosogató sarkát. Ebbe a furatba szerelhető bele ezután az adagoló csap.

Nagy előnye még, hogy nem kell elmenni sosem otthonról, ha kifogy az ioncserélt vizünk. Ameddig nyomjuk a csap szelepét, addig folyik belőle a tisztított, lágyított víz. Ez pálinka hígításkor azért nagy előny! És még egy előny: Mivel a készülék lágy vizet készít, ezért vesekövesség, vagy arra való hajlam esetén fogyasztása nagyon előnyös! A szakemberek szerint, a gyantás szűrő élettartama több év, (ezután újraaktiválva újra használható!) a klór szűrőt évente illik cserélni.

A teljes szett tartalmazza az összes beszereléshez szükséges alkatrészt, a kationcserélő gyantás szűrőt, összekötő csöveket (2m), csatlakozókat, a mosogatóba szerelhető csapot, és egy 3/4-es toldót, amit a mosogatógép vízcsatlakozójához kell bekötni.Az összeszereléshez már csak egy kis teflonszalag fog kelleni, a tömítettség kialakításához, és mehet is az ioncserélt víz készítése. Amennyiben Te is szeretnél ilyen ioncserélő szettet, a KAPCSOLAT gombról tudod megrendelni. Az ára 19,990 Ft. Ha klórszűrőt is kérsz a készlethez (én azt is tettem bele), 24990 ft a szett ára.

 

7 Comments:

 1. Kedves Miklós,
  A képek alapján nem tudom eldönteni, hogy a (víz) vezetékek a hálózatra vannak kötve? Elbírja a hálózati víznyomást a “csövezés”? Vagy csak “vödörből” csorog itt is a “nyers víz”?
  Libor

 2. Kedves Miklós!
  Köszönöm a választ!
  Újabb kérdés merült fel bennem.
  A teljes ház ivóvíz hálózata ráköthető? Bojler, csaptelepek vízkövesedés meggátlása lenne a cél. Megbírkózik a szűrő vízcsapok, zuhanyzó átfolyás igényével?
  Vagy csak “csordágóló” mennyiséget tud átengedni?
  Üdvözlettel,
  Kovács Libor

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..