Pálinkafőző tisztítása

Pálinkafőző tisztítása.

pálinkafőző tisztítása

pálinkafőző tisztítása

Több helyen olvasható,  hogy néhány kollégának problémát okoz a pálinkafőző tisztítása. Sok vélemény hangzik el ebben a témában, az interneten, fórumokon, és egyéb oldalakon. Erre a problémára több jó, és még több rossz megoldás (vélemény?) látott már napvilágot. Olvasható pl olyan, amikor azt javasolják a pálinkafőző tulajdonosoknak, hogy “igazán tiszta csak akkor lesz a főződ, ha valamilyen savtartalmú anyag használatával valósul meg a pálinkafőző tisztítása” No erre aztán jönnek az ötletek: citromsav, foszforsav, ecet, citromlé, de olvastam már olyat is aki kénsavval, sósavval, vagy lúggal?! tisztítja főzője rézfelületeit. A rozsdamentes pálinkafőző tisztítása, nem igényel nagy szaktudást. Ugyan úgy tisztítható, mint bármely konyhai RM edény. No de mi is az igazság, a rézfelületek tisztán tartásával? Vajon tényleg jók erre a célra a savak? Nem szeretnék ebben az ügyben “szentírást” kreálni, így inkább elmondom (leírom) én is a véleményemet, tapasztalataimat, aztán ebből döntse el mindenki hogy így tesz, vagy sem.

Kezdjük mindjárt azzal, hogy nyilván látott már mindenki olyan templomtornyot, melyet rézlemezzel borítottak.

réz templom torony

Nos amellett, hogy ez a megoldás egy szép, és időtálló fedést biztosít, látható hogy néhány év alatt ezek a réz burkolatú tetők, megkékülnek, esetleg megzöldülnek. Ez nem véletlen. A csapadék savtartalma, és a levegő oxigénje, hamar elkezdi oxidálni a rezet. A réz oxidja pedig (összetevőktől függően) kékes, zöldes színű.

Hogy ez az oxidréteg ne alakulhasson ki a vörösrézen, valamit meg kell szüntetnünk a két bűnös közül. Vagy nem érheti nedvesség, vagy el kell zárnunk a levegőtől. Hát kérem egy templomtorony esetén ezt elég nehéz lenne kivitelezni, mert ehhez pl le kéne lakkoznunk a rezet.

Pálinkafőző tisztítása

Ugyan ez a helyzet a pálinkafőző tisztítása esetében is. Én óva intenék mindenkit, a réz rendszer savakkal való tisztításától! Miért? Mert ugye a levegővel való érintkezés adott. Abban az estben, ha akár egy hígított savval is nekiállunk “újjávarázsolni” főzőnket, valóban szemet gyönyörködtető lesz a végeredmény.

Gyönyörű, csillogó, FÉM TISZTA felületet fogunk kapni. Ennek egészen addig fogunk majd örülni, amíg el nem érkezik az első főzés ideje. Ha addig eltelik esetleg néhány hónap, jó esélyünk van rá, hogy egy “szép” KÉK/ZÖLD párlattal fog megajándékozni minket a NAGYON TISZTA főzőnk.

Ugye emlékszünk a templomtorony effektusra? No kérem. Ezt mi állítottuk elő azzal, hogy fémtisztára mostuk pl a főzőnk páracsövének belsejét, és a spirálunkat is. Ugyan nem láttuk, (mert nem látunk bele a csövek belsejébe) de bizony azokban elkezdett lerakódni a réz oxid.

Ezt a “bajkeverőt” pedig MI HÍVTUK oda. Aztán jönnek ám az email-ek, telefonok, hogy: “Miért lett kék a pálinkám?, Mivel tudnám eltüntetni a kékes színét?, Biztos nem vettem el elég rézelejét?, Miért szúrós (karcos) a pálinkám?”

Aztán még reggelig sorolhatnám a savazott, szerintem TÚLTISZTÍTOTT főzőkkel készült pálinkák hibáit.

De feltennék Neked egy fontos kérdést pálinkafőző tisztítása ügyben, kedves kollégám.

Mi tisztíthatná jobban csőrendszereink belsejét, mint egy 80% alkoholtartalmú, és kb ugyan ilyen forró (80 fok) alkohol gőz? (az ötleteket majd alul kommentben szívesen olvasnám:)

Pálinkafőzőink tisztesága

Nos így írásom vége felé elmondom, hogy nálam hogyan néz ki a pálinkafőző tisztítása.

1, Én általában forró vízzel szoktam átmosni a páracsövet, és a hűtőt. Ha a szezon elején “nagytakarítom” a rendszert, azt a következőképpen szoktam tenni.

2, Az egyik módszerem az, hogy alul ledugózom a hűtőt, és egy éjszakára felöntöm a spirált, előpárlattal. Ez az erős 80% körüli szesz, elég szép munkát szokott végezni reggelre. Amikor kihúzom a dugót, rengeteg lerakódás szokta elhagyni a hűtőt.

3, Ha nagyon “koszos” a hűtőm, illetve a páracsövem belseje,(pl:áthabzás) leeresztem a hűtőből a hűtővizet. Ezután az üstbe betöltök 2-3 liter előpárlatot, amit direkt erre a célra szoktam eltenni, (hígítás nélkül) majd ezt kezdem átfőzni azon a rendszeren, (hűtőn) amiben NINCS VÍZ!   Kb a felénél elkezdem felönteni a hűtőt hideg vízzel.(de még főzök!) Ekkor a cső összehúzódik, és a maradékot is kiköpi.

Na ez mindent visz:)

Amennyiben már megtörtént a baj, és “kék” lett a pálinka, már csak csak a kationcserélő  gyantán való átszűrés segíthet, melyet a KIEGÉSZÍTŐK fülön megtalálhatsz.

Lassan kezdődik a szezon! Kezdődhet a pálinkafőző tisztítása, de csak szakszerűen!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .