Pálinkafőző sisak gyártás

Pálinkafőző sisak gyártás.

Pálinkafőző sisak gyártás

Pálinkafőző sisak gyártás

Pálinkafőző sisak gyártás

Pálinkafőző sisak gyártás. Az Ő helyzetüket szeretném megkönnyíteni, következő írásommal. Ugye azt (majdnem) mindenki tudja, hogy egy igazán jó pálinkafőzőnek, ott kell vörösrézből készülnie, ahol az alkohol PÁRA formában van! (ahogy ezt már Panyik Gáborné is többször elmondta).

Igen ám, de azt is tudom, hogy az otthoni Pálinkafőző sisak gyártás, nem gyerekjáték. Szerszám, gép, és szaktudás igényes. Olyat kéne készítenünk, ami megfelelően merevített, ami magába fogadja a tömítést, és még a leszorító békazárak is szépen lehúzzák, tehát biztonságosan tömít, háát….. -nem egyszerű feladat. 

A pálinkafőző sisak gyártás akkor kerül általában előtérbe, amikor kiderül, hogy a “szomszéd pálinkája finomabb”. Az ezzel kapcsolatos levelek zöme így szokott kezdődni: “a szomszédnak hasonló a főzője az enyémhez, ugyanúgy cefréz mint én, ugyanúgy főz, de mégis az övé finomabb. Mi lehet a különbség?”

Hát igen…. Az övén, a pálinkafőző sisakja, (kupolája) vörösrézből készült. Ez kérem egy fontos tényezője a KIVÁLÓ minőségű pálinkának. Szinte azt mondhatnám, nélkülözhetetlen a jó pálinka készítéséhez. Azt is tudom, hogy sok kollégának készült a főzője pl: söröshordóból, egyéb rozsdamentes edényből. Azt is tudom, hogy egy ilyen, az üstünkre éppen passzoló sisak elkészítése nem egyszerű, sőt embert próbáló (bádogost próbáló?) feladat.

Nos amikor elkezdtük a Pálinkafőző sisak gyártás rejtelmeit tanulmányozni, akkor először is a sisak méreteit formázó szerszámot kellett elkészíttetnünk. Ez ma már készen van, és ezekre “húzzuk rá” az általam gyártott pálinkafőzőkre pontosan illő sisakokat (kupolákat). Mivel az Olasz üstök gyártója garantálja az üstök folyamatos, egyforma méretét, ezért az ezekre gyártott sisakok elkészítése most már megy mint a karikacsapás.

Pálinkafőző sisak gyártás1

Pálinkafőző sisak gyártás1

 Sisak gyártás

Pálinkafőző sisak gyártás, folyamán, egy technológiát sikerült kikísérleteznünk, melynek köszönhetően, a pálinkafőző sisakok, egy anyagból vannak kihúzva! Nincs hegesztés, nincs forrasztás rajtuk.  Ezzel is biztosítva, hogy hibátlan pálinka készülhessen készülékeinken. A pálinkafőző sisak gyártás következő lényeges eleme, a tömítettség.  A fenti fotón, pedig a tömítéstartó perem látható, melybe étkezési szilikon tömítés kerül.

Ez a perem az, ami megvezeti a sisakot az üstbe, és tökéletes tömítettséget garantál, viszont nyomásemelkedés esetén, (a benne lévő tömítés) összepréselődve, elengedi a megnövekedett gőznyomást. Tehát biztonsági funkciója is jelentős. A megfelelő minőség érdekében, még a felső csatlakozó csavarba is belehúzzuk a sisak saját anyagát, hogy ott se érintkezhessen az alkoholpára a sárgaréz csatlakozóval…..

pálinkfőző sisak

Ha valaki Pálinkafőző építésben gondolkodik, azt szoktam javasolni, hogy először az üst felső peremrészét tervezze meg. Ez azért fontos, mert egy jól tervezett üstszájra lényegesen olcsóbban kapható rézsisak, mint egy ötletszerűen, vagy találomra készítetthez. Mint azt feljebb már említettem, néhány méretben a sisakok nyomószerszámai készen vannak. Amennyiben ilyen sisakot vesz valaki, nincs szükség külön szerszám készítésre, mert az már készen van, az adott méretekben. Sőt!

Az utóbbi időben elkezdtem olyan előregyártott peremeket is készíteni, ami pontosan passzol az általam készített sisakok peremébe. Ezzel is megkönnyítve, az üst felső peremének kialakítását. Tulajdonképpen az az ideális állapot, amikor a sisak kerül először a pálinkafőző készítő birtokába. A lakatos ehhez a mérethez igazodva alakítja ki az üst felső peremét, így elkerülhető a külön, méretre készített nyomószerszám elkészítési költségét. Hogy is néz ez ki a gyakorlatban?

Sisak, és illesztőperem gyártás

Egy egyedi sisak elkészítése, a hozzávaló nyomószerszám elkészítésével kezdődik. Ennek költsége kb 150-250,000 ft. Ezután jön a sisak kialakításának költsége, ami átmérő-centiméterenként 2500 Ft. Amennyiben a lakatos alkalmazkodik a jelenleg forgalmazott/készített sisakméretekhez, (pl: 33cm, 40 cm, 50cm belső átmérő) akkor ebben az esetben nincs szerszám készítési költség, így a felsorolt méretekben megússzuk a ezt a költséget, így a sisak ára, kevesebb mint a felébe kerül.

Azért, hogy  sisak gyártás még gördülékenyebben mehessen, elkezdtünk üstperemeket is készíteni. Ezek azok a peremek, amiket én is használok, a duplafalú pálinkafőző üstöknél. Ezek tökéletes illeszkedést, és biztonságos tömítést adnak. A 40cm-es sisakhoz való üstperem ára:17000Ft az 50cm-es sisakhoz 19,000 Ft.

Pálinkafőző sisak gyártás2

Pálinkafőző sisak gyártás2

Egy, a kész karimához illő, 130mm magas “nyakrész” hozzáhegesztésével, a sisakot a helyére húzó békazárak, is szépen felszerelhetők rá.

Pálinkafőző sisak gyártás4

Pálinkafőző sisak gyártás4

Az általunk készített pálinkafőző sisakokhoz több féle kiegészítőt gyártunk. Például deflegmátorokat, Pistorius tányérokat, páracsöveket, stb.

Természetesen a sisak gyártás nem nélkülözheti a sisakokhoz pontosan illeszkedő, direkt erre a célra készített Olasz gyártmányú sisaklefogató békazárakat sem. A békazárak, és a karimaárak, ITT

A cikk régebbi verziója olvasható ITT

folyt köv

Amennyiben szeretnél első kézből értesülni legújabb híreinkről, iratkozz fel HÍRLEVELÜNKRE.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .