Békazár

Békazár

 

békazár

békazár

A pálinkafőző lezárásának több féle lehetősége van, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy erre a feladatra legjobban a békazár vált be.

 

 

De milyen is a jó sisakrögzítés?

Legyen jól záródó, jól tömítő, biztonságos, esztétikus. Ezeknek a feltételeknek mindnek megfelel, egy ügyes kis szerkezet, a békazár.

De nézzük milyen egyéb lehetőségek vannak.

Nyilván sokan láttunk már sok-sok (15-20) csavarral lerögzített,  különféle kulcsokkal zárható sisakrögzítést. Régebben ezt alkalmazták a pálinkafőzőkön, mert sajnos nem nagyon volt más.

Maga a  megoldás nem rossz, csak kicsit körülményes, eszköz, és idő igényes így a pálinkafőző a nyitása, zárása, és biztonsági szempontból is hagy kívánni valót maga után. (ha ennél dugulás van, akkor ott nagy a baj) Cserébe viszont tökéletesen tömít, biztos hogy az alkohol (pára) minden cseppje átjut a hűtőbe. Azt hiszem nem kell bizonygatnom, hogy mennyivel gyorsabb kényelmesebb lenne helyette egy békazár alkalmazása.

Aztán. Van a áztatott kenyérbéllel, csirizzel, (kovásszal?) való tömítés. Nagyon jól képes tömíteni, biztonságos, (dugulás esetén meg tud emelkedni a sisak) de azért ezt se árt rögzíteni valamivel. Van még a vízvályús tömítési módszer, ami szintén gyors szét és összeszerelést biztosít, és még biztonságos is, mert ha megnövekszik a nyomás az üstben, egyszerűen megemelkedik a sisak, és “kipufog” a többlet gőz. Ezt a fajta megoldást javasolnám is, de házilag nagyon nehéz kivitelezni. A békazár használata ebben az esetben is kifizetődőbb lenne.

Egyetlen hátránya ennek a megoldásnak, hogy ha kicsit intenzívebben fűtünk, képes ilyenkor is a sisak “kiböfögni”, ( egy gyári pálinkafőzőnél ott álltam egyszer, mikor ez megtörtént) ezzel pedig, alkohol párát veszítünk.Tehát, ennek a módszernek használatánál a főzés mindenképpen türelmet igényel. Persze. Tudom. A pálinkafőzés türelmet igényel. Na de békazár használatával gyorsabban, hatékonyabban főzhetnénk.

Finomításkor például az előpárlat elválasztása után, én feljebb szoktam venni a fűtést. Nem mindegy, hogy 50L alszeszt 5,5 óra, vagy 8 óra alatt finomítunk le. Sem a felhasznált gázmennyiség, sem az időnk nincs ingyen.

Láttam már olyan megoldást is, mikor a sisakot egy “hordóbilincs” fogja a helyére.

Egy ügyes kezű lakatos pillanatok alatt méretre szabja, és már mehet is a pálinkafőzés.

Ennek a megoldásnak előnye, a gyors nyitás, zárás, nagyon jól összefogja az üstöt, és a sisakot, de sajnos nem biztonságos, mivel rettenetes erővel szorítja a sisakot az üsthöz, ezért ha dugulás van, jajj a körülötte állónak.Ez a megoldás robbanásveszélyes. Hogy esztétikus-e? Rád bízom.

Aztán van még kitudja hány féle megoldása ennek a problémának. Az emberi elme csodákra képes. Asztalos szorító, kapocs, íves leszorító, lesúlyozás, és még sorolhatnám. Nem teszem, mert úgyse ismerhetem mindet. Ami szerintem nekünk, a pálinkafőző sisakrögzítésre, minden feltételnek eleget tesz az a békazár. Bennük még nem csalódtam! Esztétikus, biztonságos,(ha kell enged!) nyitása, zárása egy pillanat, tökéletesen zár.

békazár

Békazár

Az pálinkafőzőre  awi hegesztéssel, esetleg Co-val, vagy szegecseléssel lehet rögzíteni. Awi hegesztés esetén ajánlatos a varratot savazással letakarítani, és gyönyörű lesz.

Felrakás után így néz ki.

Duplafalú pálinkafőző árak 1

Duplafalú pálinkafőző árak 1

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .