Bodza és akácvirág párlat
Bodza és akácvirág párlat.
Bodza és akácvirág párlat eme két különleges párlatról szeretnék most írni, melyek készítésének most van itt az ideje. Az első és a legkönnyebb út, vagy módszer, amikor a leszedett bodzavirágot (akácvirágot) tiszta szeszbe áztatjuk, hogy az abból kinyert az aroma és illatanyagoknak köszönhetően bodzavirág párlatról beszélhessünk. Ebben az esetben is fontos, hogy a bodzavirágokat minél jobban szártalanítsuk, amely íz illat, nem kívánatos a párlatban. De talán ennél is fontosabb, hogy olyan bodzavirágokat tegyünk bele, amely beérett. Ha szeretnéd kipróbálni, most bőven van lehetőség gyűjtésükre, mert a természetben bőven megtalálhatók ebben az időszakban. Nem is lesz szükségünk drága eszközökre, csak egy egészséges sétára a réten, erdőn, mezőn. Feldolgozásuk sem igényel nagy munkát, hiszen egy ollóval, pillanatok alatt eltávolíthatjuk a cefrébe nem való részeket. (szárakat) Azért is írok egyszerre róluk, mert a két növény virágzása, nagyjából egybeesik.
A Bodza és akácvirág párlat jó lehetőséget ad, a szezon előtti lepárlás, cefrézés gyakorlására, mindamellett olyan, különleges párlatokkal gazdagodhatunk, melyek illatukkal, semmivel össze nem hasonlítható aromájukkal lenyűgözhetik kóstolójukat. A bodza már virágzik, és az akác is ontja virágait. Néhány évvel ezelőtt, kipróbáltam, hogy milyen párlat nyerhető belőlük. Begyűjtöttem belőlük 4-5 diszperzites vödörrel. A bodzát alapos száreltávolítás után, leforráztam 40 liter forróvízzel. Miután kihűlt, adtam hozzá 3 kg cukrot, és beoltottam élesztővel. Nagyon fontos az alapos száreltávolítás, mert ha ez nem sikerül jól, “zöldíze” lesz a párlatunknak. Én lefordítottam a virágtányért, virággal lefelé, és egy ollóval vágtam le a virágokat, a szárakról. Cefréje, elég hamar kiforrt. Az akácvirágot is szártalanítottam, de nem forráztam, csak felöntöttem langyos vízzel, és oltottam. Gyors erjedés után, hamar bekerült a pálinkafőzőbe. Főzésük, egyszerű, minden problémától mentes. Nem habzik, nem hisztizik.
Bodza és akácvirág párlat. A lepárlás.
Természetesen lepárlásuk a megszokott, kétszeri lepárlós módszerrel történt. Előpárlat alig volt tapasztalható, és az utópárlat is jól elválasztható volt. A néhány heti érlelés, pedig kimondottan jól áll nekik. Ez idő alatt lenyugszanak, aromáik letisztulnak.A végeredmény pedig egy, a virág illatát szépen jelképező bodza, illetve akácvirág pártlat lett. A Bodza és akácvirág párlat méltó helyre kerülhet, pálinkás polcunkon, ha az elkészítésénél, a szakszerűséget követve, betartunk minden cefrézési szabályt. Akinek van kedve próbálja ki.Öröm velük a pálinkafőzés.
Van egy másik lehetőség is eme remek párlatok készítésére. Ez pedig a “borban áztatás”.
Elkészítése: 100 liter borba 25 kg bodza, vagy akácvirágot áztatunk bele, és legalább két hétig ázni hagyjuk benne, majd megkezdjük a lepárlását, amely során a bor alkoholtartalmával együtt a bodzavirág illat, aroma anyagai is átkerülnek a párlatba.
És ha azt szeretnénk, hogy pálinkánk még bodzásabb, illatosabb legyen, tegyünk főzőnkre egy DEFLEGMÁTORT. Csodát tesz pálinkáinkkal! Megrendelés a KAPCSOLAT gombról.
Hát így készül a Bodza és akácvirág párlat
A bodzavirág cefrézéséhez szükséges összetevő arányokat/adatokat kérem írja meg. (mennyi cukor, víz, élesztő esetleg sav) kell hozzá?
Köszönettel:
Dr. Gulyás Imre
Kedves Imre!
Ha ide kattint, megtalálja a leírást: http://palinkafozoarak.hu/palinkafozes/bodza-es-akacvirag-parlat/