Illóolaj lepárlás
Az illóolaj lepárlás régi módszere növényeinkben található illatos olajak, párlatainak kinyerésére.
.
Otthon is különféle jól hasznosítható illatanyagokat készíthetünk házilag. Pálinkafőzőimet, (az állítható dőlésszögű páracsőnek köszönhetően) úgy készítem, hogy azok illóolaj lepárló berendezésként, is kiválóan helytálljanak. Bár sokan használnak erre a célra egy egyszerű szerkezetet, azért azok, akik a minőségi illóolaj lepárlás hívei, nagy örömüket lelik ezekben, az ugyan pálinkafőzőnek készült, de illóolaj lepárló készülékként is jól használható berendezésekben. Itt mutatnék, először egy egyszerű, aztán egy profi illóolaj lepárló berendezést.
Itt pedig egy modern készüléket, ami igen jó hatásfokkal dolgozik, legyen szó akár illóolaj lepárlás, akár a pálinkafőzés nemes mesterségéről..
Az üstbe helyezett (megemelt) rostára helyezzük a Illóolaj lepárlás alapanyagait, vagy a lepárlásra szánt növényt, virágot. Alá kerülhet víz, de hallottam már olyat is, aki alkoholt önt alá, és ennek átpárolásával, vonja ki az illóolajakat. a lehetőségek tárháza szinte végtelen.. Mivel a páracső dőlésszöge a kívánt helyzetbe, fokozatmentesen állítható, (lejtés, emelkedés) ezért a berendezéssel kitűnő pálinkák is főzhetők. (emelkedő páracső állásban)
Illóolaj lepárlás
A vizes-lepárlás, illóolaj extrakció erre a legismertebb módszer, a legtöbb növényi olaj kivonásánál ezt alkalmazzák. Egy üstben gőzt áramoltatnak át a növényi részeken. Az illóolaj a forró gőzzel elpárolog és ezzel együtt haladván, távozik. Ezt átvezetik egy lepárlón keresztül egy hűtőtartályon, ahol az lecsapódik és újra cseppfolyóssá válik. Az olaj általában a víz színén lebeg, mert kisebb a fajsúlya – de van néhány olyan olaj is, amelyé nehezebb. Így már az illóolajat külön tudják választani a víztől. A folyamatot meggyorsíthatják, ha nyomáskülönbséget hoznak létre a lepárló edényben.(iparban)
A legelterjedtebb Illóolaj lepárlás módszer a vízgőz-desztilláció, melynél a tisztán kinyert illóolaj térfogata is meghatározható. A vízgőz-desztilláció fizikai-kémiai alapja a Danton-törvény, vagyis, hogy a gőzfázisban a komponensek parciális nyomásai additívak: a vízgőz és az illóolajok folyadék fázisban nem elegyednek, így tenziójuk összege hamarabb éri el az atmoszferikus nyomást, azaz alacsonyabb hőmérsékleten forr, mint a komponensek külön-külön. Az üstben lévő víz elforrásával keletkező gőz áthalad a növényi anyagon, melyből az illóolaj kioldódik. A hűtőben lekondenzálódik az illóolajos gőz, majd egy Florenci edényben, újra elválasztható egymástól a víz és az illóolaj.
Egyéb Illóolaj lepárlás lehetőségek.
Vízgőz-desztilláció
Desztilláció: folyadék-lepárlás.
A legismertebb módszer, legtöbb növényi olaj kivonásánál ezt alkalmazzák. Egy edényben gőzt áramoltatnak át a növényi részeken. Az illóolaj a hő hatására elpárolog és a gőzzel együtt távozik. Ezt átvezetik egy csőrendszeren keresztül egy hűtőtartályon, ahol lecsapódik, újra cseppfolyóssá válik. A olaj általában a víz színén lebeg, mert kisebb a fajsúlya. Így már az illóolajat külön tudják választani a víztől.
Egyéb Illóolaj lepárlás lehetőségek.
Hidegen sajtolás
A gyümölcseink héj részéből préselik ki ezzel a módszerrel az illóolajat. A gyümölcs húsát és belső fehér héját eltávolítják. Majd a héjat összepréselik és a folyadékot állni hagyják. Az illóolaj a tetejére emelkedik, így könnyen eltávolítható belőle.
Egyéb Illóolaj lepárlás lehetőségek.
Lepárlás
A koncentráltabb illóolajok lepárlással készülnek. Általában a virágoknál alkalmazzák. Kicsit hasonlít a vízgőz-desztillációhoz, de itt a virágokat légmentesen zárt edényekbe teszik és oldószert is alkalmaznak. Az oldószer lassan végigfolyik a virágokon, kioldja belőlük az illóolajat és az a lepárlóba csöpög. Az oldószert desztillálással távolítják el a párlatból. A maradék pedig, egy kocsonyás anyag, ami tartalmazza az illóolajat és a virág természetes viasz anyagát, amit alkohol segítségével vonnak ki belőle.
Egyéb Illóolaj lepárlás lehetőségek.
Áztatás
Ez a módszer, otthon is használatos.
A leveleket vagy virágokat helyezzük egy tiszta üvegbe kb. egyharmad részig, kétharmad részben pedig öntsük fel jó minőségű bázisolajjal, pl. mandulaolaj, szőlőmagolaj. Az edényt légmentesen zárjuk le, másképpen a bázisolaj megavasodhat az áztatás folyamata közben. Tároljuk sötét, meleg helyen. Mikor a növény megbarnul, cseréljük ki frissel. Attól függően, hogy milyen töménységű olajat szeretnénk, ismételhetjük meg a növény lecserélését. Ha kész, szűrjük le és máris használható.
Ezen módszerrel parfümöt készíthetünk saját részre. Ha valakinek például sok rózsa él a kertjében, a rózsaszirmokból is megkísérelhet magának rózsa illatú olajat, illetve rózsavizet készíteni.
Illóolaj lepárlás lehetőségek.
Szűrés
Ez a legújabb eljárás, ami hasonlít a vízgőz-desztillációhoz, de ennél a gőz a növény felett képződik és lefelé szűrődik át rajta. Aztán egy elvezető csövön keresztül egyre hűvösebb edényeken megy keresztül, így telítetté válik. Ezzel az eljárással szilárd növényi- és fás részeknél is jól működik az Illóolaj lepárlás. A folyamat melléktermékeként aromás vizek, “rózsavíz” keletkeznek.
Egyéb Illóolaj lepárlás lehetőségek.
Alkoholos kivonás
Ezzel a módszerrel készítik például, a jázmin olajat. Ebben az esetben, a virág illata a vízgőz-desztillációnál, a hőtől károsodna. A virág szirmait vegytiszta zsiradékba szórják, amely magába szívja az illóolajat. Az elhervadt szirmokat addig cserélik frissre, míg a zsír telítődik. A melegített zsírból szirmokat kiszűrik, a zsírt alkoholban oldják, így tudják a jázmin olajat különválasztani.