Pálinkahibák
A pálinkahibák többször okoznak fejfájást a pálinkafőzés hódolóinak. Mindig nagy figyelemmel legyünk a cefrézésre, és a lepárlásra! Ha valamit elrontunk, már nehéz, szinte lehetetlen kijavítani. Ha mégis bekövetkezne a hibázás,(miért ne? emberek vagyunk) akkor megpróbálhatjuk a pálinkahibák utólagos javítását. Nyilván már ne várjuk azt, az estlegesen kiváló eredményt, mintha minden klappolt volna, de egy próbát megérhet a pálinkahibák javítása. A következőkben egy, a Sólyom könyvből kimásolt segédletet tettem ide, hátha valakinek segítségére lesz egyszer.
Azt kívánom, soha ne kelljen elolvasni, a lenti, pálinkahibák taglalásával foglalkozó részt! Persze szükség, törvényt bont….
Hiba | Eredete | Kezelési mód | Adagolás | Eredmény |
Ecetsavas |
cefrézés, cefretárolás körülményei |
kalcium-karbonátnátrium-hidroxid:30% (V/V)-os pálinka, kezelés után újra desztillálás |
1g 0,5 g ecetsavra illó sav 90%-os semlegesítéséig |
csökken az aromaanyag |
Észteres (etilacetát) |
cefrézés és desztillálás |
házasítás alacsony észtertartalmú pálinkával |
szükség szerint | javuló minőség |
Dohos, penészes |
cefrézés, cefretárolás körülményei |
aktív szén, szűrés |
szükség szerint 2-5 g/l vagy 10-15 g/ |
elfogadható, de erősen csökkent aromaanyag |
Kén-hidrogénes |
cefrekezelés, fertőtlenítés |
Sulfidex vagy Ercofid kovasav-gél,ezüst-klorid, ezüst-acetát,szűrés |
200 g/hl feleslegben, 4 g/hl,feleslegben |
gyakorlatilag megszüntethető |
Akroleines | földes cefre | megsemmisítés | – | – |
Vajsavas |
cefrézés |
oltott mész, újra-desztillálás 20% (V/V)-ráhígítva |
500 g/hl |
erősen csökken az aromaanyag, „kemény” jellegű lesz a pálinka |
|||
Keserű-mandula szagú |
cefrézés
|
nagy cianid- tartalom: ezüst-nitrát, szűrés nagy benzaldehid tartalom: 5%-os kénessav |
10 g/hl |
megfelelő minőség |
|||
Kén-dioxidos |
cefrézés, tartály-előkészítés |
kalcium-karbonát 20%(V/V)-ra hígítva, szűrés, finomítás |
300-400 g/l |
„kemény” jellegű lesz a pálinka |
|||
Kén-dioxidos |
cefrézés, tartály-előkészítés |
oxidálószerek: hidrogén-peroxid 30%-os oldata |
0,3 ml 100 mg/l kénessavra |
jó hatásfok |
|||
kálium-permanganát |
0,3 mg 100 mg/l kénessavra |
||||||
nátrium-hidroxid,desztillálás |
pH – 5,5-ig |
közepes |
|||||
anioncserélő gyanta |
jó hatásfok, a minőség javul |
||||||
Metil-alkohol |
cefrézés |
házasítás kis metil-alkoholtartalmú pálinkával |
szükség szerint |
Előírásnak megfelelő minőség |
|||
Drogos, szárjelleg |
cefrézés |
aktív szén, szűrés |
20-100 g/hl |
aromacsökkenés |
|||
Elő- vagy utópárlatos |
desztillálás |
újradesztillálás 40%(V/V)-ráhígítva |
– |
– |
|||
Égett. keserű |
desztillálás |
aktív szén |
szükség szerint |
gyenge minőség |
|||
Fémes |
cefrézés, desztillálás, tárolás |
gyanta |
jó hatásfok, a minőség javul |
||||
Zavarosodás, opálosodás |
kemény hígítóvíz |
újra desztillálás |
jó minőség |
||||
jó minőség |
|||||||
fémmel érintkezik |
jó minőség |
||||||
kozmaolajos |
40-50%(V/V) Nagy finomságú fizikai szűrőn átengedni. (kiegészítők) |
jó minőség |
|||||
magnézium-oxid+ kovagél + bentonit, szűrés |
100-500 g/hl + 200-300 g/hl + 150g/hl |
gyengül a minőség |