Hőmérséklet-szeszfok táblázat pálinkafőzőhöz

hőmérséklet-szeszfok táblázat

Hőmérséklet-szeszfok táblázat pálinkafőzőhöz   A következő  hőmérséklet-szeszfok táblázat egy kolléga mérései alapján készült, egy 50 literes pálinkafőzőn. Nagy segítség, pálinkafőzés közben! Bizonyosan sokan láttak már különféle pálinkafőzőkön hőmérőt. Az egyik az üstre, a másik a sisak tetejére volt szerelve. Nos nekünk ezek a hőmérők, csak díszek! Nekünk arra van szükségünk, …

Tovább olvasom…

Ananász projekt

Kb. két évvel ezelőtt, egy Tiszai “randalírozás” alkalmával, egy ismerősöm megkínált egy furcsa, de annál inkább ízletes párlattal. Gyanakodásomat, hamar eloszlatta a pálinka illata, és semmivel össze nem téveszthető íze, aromája. Én amúgy is szeretem az ananászt, de pálinkafőzőn lefőzve,,,,, Fantasztikusan finom volt. Ez most onnan jutott eszembe, hogy a …

Tovább olvasom…

Kationcserélő gyanta

Pálinkafőző kationcserélő

Kationcserélő gyanta   A kationcserélő gyanta nagyon hasznos kiegészítője lehet pálinkafőzőnknek. Sokan nem is tudják, hogy megfelelően aktiválva szinte csodákat tehet pálinkánkkal. Többször szóba került mostanság, a párlatok opálosodása, a  fémes, rezes törés miatt. Sajnos néha előfordul, hogy pálinkafőzés közben amikor lecsurog a főzőnkből a párlat, még tükör tiszta, de …

Tovább olvasom…

Leégésgátló

Elkészült az új leégésgátló.   A pálinkafőzés egyik nagy problémája, (pl: a helytelenül aprított gyümölcs, vagy a szőlőmagok miatti) cefre leégés, vagy odakozmálás. Első körben természetesen a keverő jutott eszembe, de ezt hamar elvetettem, mert nem szerettem volna az állandó kevergetéssel foglalkozni. Nekem ettől jobb, kényelmesebb megoldásra volt szükségem. Így …

Tovább olvasom…

Bodza és akácvirág párlat

Bodza és akácvirág párlat

Bodza és akácvirág párlat Bodza és akácvirág párlat.                     Bodza és akácvirág párlat eme két különleges párlatról szeretnék most írni, melyek készítésének most van itt az ideje. Az első és a legkönnyebb út, vagy módszer, amikor a leszedett bodzavirágot (akácvirágot) tiszta …

Tovább olvasom…

A pálinka megtartó ereje

A Kárpát-medencében a világon egyedülálló módon vannak jelen bizonyos savak és cukrok. Itt van az a szélességi és hosszúsági fok, ami egyedivé teszi a feltételeket – mondta el a Bar!kádnak Völgyi Zoltán, aki családjával együtt a Zala megyei Rédicsen üzemeltet pálinkafőzdét. A fiatalembernek szívügye a pálinka, ami elmondása szerint egy …

Tovább olvasom…

Főzzünk együtt!

viki

Jó pálinkát sokan tudnak főzni… De vajon kiválót is?     Bemutató főzéssel (alma finomítás) egybekötött előadást tervezek újra. Főleg azoknak, akik helyhiány miatt nem fértek be a helyiségbe az előző alkalommal. Természetesen új jelentkezők érdeklődését is várom. Az előadáson, átbeszéljük azokat a fontos dolgokat, amik nélkülözhetetlenek a kiváló minőségű …

Tovább olvasom…

Pálinkafőzés NAV felhívás

Pálinkafőzés NAV felhívás Pálinkafőzés NAV felhívás. Tisztelt Ügyfeleink! 2015. január 1-jével a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény magánfőzésre vonatkozó szabályai módosultak. A módosítások értelmében a magánfőző a Pálinkafőző beszerzését köteles bejelenteni a beszerzést követő 15 napon belül a lakóhelye szerinti önkormányzati …

Tovább olvasom…

A Dupla Liebig hűtő

A pálinkafőző nem nélkülözheti a nagy hatékonyságú, gazdaságos hűtőt. A minap egy jeles újító kolléga egy számomra új ötlettel állt elő. Mégpedig azzal, hogy a liebig hűtő teljesítményét, meg kéne duplázni. Gondolatait papírra vetette, én meg nekiálltam, és megcsináltam. A liebig hűtőről eddig azt tudtam, hogy egy vastag csőben fut …

Tovább olvasom…

Az otthoni pálinkafőzés szabályai

Az otthoni pálinkafőzés szabályai     Kivonat, az Az otthoni pálinkafőzés szabályai ról. a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvényből Tárgyi hatály 3. § (1) E törvény rendelkezéseit a jövedéki termékek után fizetendő adóra, a dohánygyártmányok általános forgalmi adójára, a jövedéki termékek …

Tovább olvasom…